Tarık Akan kimdir ve nasıl öldü? Vefatının yıl dönümünde anılıyor

Tarık Akan kimdir ve nasıl öldü? Vefatının yıl dönümünde anılıyor

Yeşilçam’ın unutulmaz isimleri arasında yer alan ve Altın Portakal’da 7 ödüle sahip ilk ve tek erkek oyuncu olan Tarık Akan, vefatının yıl dönümünde sevenleri tarafından anılıyor. Çoğumuz onu ‘Damat Ferit’ olarak tanıdık. İşte onlarca filmde rol aran Tarık Akan’ın hayat hikâyesi, ölümü ve diğer bilgileri…

 

Bundan 3 yıl önce aramızdan ayrılan, Hababam Sınıfı’nın Ferit’i Tarık Akan, 80 darbesinden sonra Almanya’da söylediği sözlerin ardından hapiste yattı. Birçok siyasi içerikli filmlerde de rol alan Tarık Akan, efendiliği, mizacı, kişiliğiyle Türk sinemasının unutulmaz isimleri arasına girdi.

TARIK AKAN

Gerçek ismi Tahsin Tarık Üregül olan Tarık Akan, 13 Aralık 1949'da İstanbul'da hayata gözlerini açtı. Subay olan babası Yaşar Üregül'in görevinden ötürü Erzurum Dumlupınar İlkokulu'nda başladığı eğitimini Kayseri'de tamamlayan Tarık Akan, babası emekli olunca ailesiyle Bakırköy'de yaşamaya başladı. Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nü okurken, cankurtaranlık ve işportacılık yaptı.

EĞİTİMİ

1970'te "Ses" dergisinin açtığı "Sinema Artist Yarışması"nda birinci olduktan sonra, Makine Mühendisliği bölümünden ayrıldı ve Gazetecilik Yüksek Okulu'na girdi. Sinemaya adım atmadan evvel bir zaman düğün salonlarında müdürlük, sandal kiralama gibi işlerle uğraştı.

SİNEME HAYATI

"Solan Bir Yaprak Gibi" isminde film ile 1971 yılında sinema ile tanışıp Tarık Akan ismini kullanmaya başlayan sanatçı, aynı sene Sadık Şendil'in yazdığı, Orhan Aksoy tarafından yönetilen ‘Emine’ filminde de Filiz Akın ile başrol oynadı.

ALTIN PORTAKAL'DA 7 ÖDÜLE SAHİP İLK VE TEK ERKEK OYUNCU

Türkiye'nin Altın Portakal'da 7 ödüle sahip tek erkek oyuncusu olan Tarık Akan, ilk ödülünü ‘Suçlu’ ismindeki filmdeki rolüyle 1973 yılında aldı.

Ertem Eğilmez'in yönetmenlik koltuğunda oturduğu 1973 yapımı ‘Canım Kardeşim’ ile 1974 yapımı ‘Hababam Sınıfı’nda başrol oynayan Tarık Akan, 1970-1975 yıllarında, senede 12 filmde rol alarak Türk sinemasının unutulmaz isimleri arasına girmeyi başardı.

Filmlerinde çoğunlukla ‘Ferit’ ismini kullanan başarılı oyuncu, o dönemde Türk sinemasının ünlü kadın sanatçıları Emel Sayın ile "Mavi Boncuk", Gülşen Bubikoğlu ile "Ah Nerede", Hale Soygazi ile "Gece Kuşu Zehra" ve Hülya Koçyiğit ile "Sev Kardeşim" filminde oynadı.

19-09/16/tarik-akann.jpg

1970'LERE DAMGASINI VURDU

Tarzıyla 1970'li yıllara damgasını vuran Akan, 1977 yılında Zeki Ökten'in yönetmen koltuğuna oturduğu ‘Sürü’ filminin ardından politik filmlerde rol aldı.

1978'de Cüneyt Arkın ile başrolü paylaştığı ‘Maden’ filminin ardından, 1979'da zorunlu askerlik görevini yedek subay olarak Denizli'de tamamladı.

‘Maden’ filmini bir söyleşide anlatan Tarık Akan, yapımında da emek harcadığı filmden şu ifadelerle bahsetti:

"O dönemde Türkiye'nin en çok seyredilen filmi ve benim de o dönemde en çok para kazandığım filmdir. O dönemde tüm sendikaların, işçi sendikalarının her yerinde, dağ başlarına kadar çıkartılıp oynatılan bir filmdir. Görevini çok güzel yerine getirmiştir. Sendikacılık, işçilik, işçi olmak, emek, sermaye nedir, açık ve net olarak altı çizilmiş olarak veren filmlerden biridir."

Senaryosunu Yılmaz Güney'in yazdığı, Şerif Gören ile Güney'in yönettiği 1982 yapımı Altın Palmiye ödüllü "Yol" filminde de rol alan Akan, 1990'da Rıfat Ilgaz'ın aynı adlı eserinden uyarlanan "Karartma Geceleri"nde başrolde yer aldı.

TARIK AKAN İLE İLGİLİ DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

HAPİSHANE GÜNLERİNİ KİTABA DÖKTÜ

1985 yılında Berlin Uluslararası Film Festivali'nde mansiyon, 1992 yılında Adana Altın Koza Film Festivali'nde "En İyi Erkek Oyuncu", 1996'da Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "Yaşam Boyu Onur Ödülü", 2006'da Sinema Yazarları Derneği "Onur Ödülü", 2007'de ise Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği'nde "Sinema Emek Ödülü" kazandı.

Tarık Akan, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından 1981'in başlarında, Almanya’da yaptığı bir konuşma yüzünden Türkiye'ye dönüşünde tutuklandı. 12 yıl hapis istemiyle yargılanarak 2,5 ay hücre hapsi cezası alan sanatçı, hapishane günlerini ve darbe sürecini 2002'de yayımlanan "Anne Kafamda Bit Var" kitabında kaleme aldı.

Barış Zeki, Yaşar Özgür ve Özlem isimli üç çocuğu bulunan usta oyuncu, 16 Eylül 2016'da, akciğer kanseri tedavisi gördüğü hastanede yaşama veda etti.

FİLMLERİ

Sanat hayatı boyunca 120'den fazla filmde rol alan Tarık Akan'ın yer aldığı yapımlardan bazıları şöyle:

"Deli Deli Olma", "Ahh İstanbul", "Vizontele Tuuba", Koçum Benim", "Solan Bir Yaprak Gibi", "Beyoğlu Güzeli ", "Sev Kardeşim", "Mavi Boncuk", "Delisin", "Hababam Sınıfı", "Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı", "Leyla ile Mecnun", "Bir Küçük Bulut", "İkili Oyunlar", "Kimlik", "Çark", "Skandal", "Halkalı Köle", "Beyoğlu'nun Arka Yakası", "Abdülhamit Düşerken", "Aşk Üzerine Söylenmemiş Herşey", "Çözülmeler", "Yolcu", "Bir Kadın Düşmanı", "Devlerin Ölümü", "Kayıp Kızlar", "Damga", "Kuduz / Çocuklar Çiçektir", "Beyaz Ölüm", "Arkadaşım", "Yol", "Adem ile Havva", "Paramparça", "Kan", "Bir Avuç Cennet", "Pehlivan", "Çapkın Hırsız", "Evcilik Oyunu", "Ateş Böceği", "Ah Nerede", "Memleketim", "Esir Hayat", "Yalancı Yarim", "Herhangi Bir Kadın", "Adak", "Sürü", "Maden", "Şeref Sözü", "Nehir", "Babanın Evlatları", "Kader Bağlayınca", "Aşk Dediğin Laf Değildir", "Oh Olsun", "Canım Kardeşim, "Bebek Yüzlü", "Tatlı Dillim", "Aşkların En Güzeli"

Tarık Akan'ın oynadığı filmlerde kısa kesit...

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN