Tarık Buğra 100 yaşında: ‘Küçük Ağa’dan çok şey öğrendik

Tarık Buğra 100 yaşında: ‘Küçük Ağa’dan çok şey öğrendik

1994 yılında hayatını kaybeden Buğra’yı ‘yolundan yürüyenler’ anlattı: Yerli ve millî bir münevver olan merhum Buğra, ömrünü kültürümüze adadı. Eserleri zor zamanlarda gençlere ışık oldu. Onun hikâyeciliği hakiki hayattan uzak değildi. Bazılarının bildiğini ancak dile getiremediklerini dile getirdi. Onu bize sevdiren en önemli etkenlerden biri, nefret ve kahır duygusunu en gerçekçi şekilde verebilmesi oldu.

Türk edebiyatının güçlü kalemlerinden merhum Tarık Buğra, 100’üncü yaş gününde Türkiye Yazarlar Birliği’nde (TYB) yapılan bir programla anıldı. TYB İstanbul Şubesi’nde düzenlenen ‘Doğumunun 100’üncü Yılında Tarık Buğra’ başlıklı programda Dr. Ferda Zambak ve Dr. Bahtiyar Aslan Buğra’yı anlattı. Programın moderatörlüğünü Prof. Dr. Namık Açıkgöz yaptı. Konferansın açılışında konuşan TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı “Yerli ve millî bir münevver olan merhum Buğra, ömrünü kültürümüze adadı. Bizden bir isim olarak eserlerinde bizi anlattı. Özellikle Türkiye’nin zor zamanlarında eserleri, kafası karışık gençlere bir ışık oldu” dedi. Programın moderatörü Prof. Dr. Namık Açıkgöz ise “Kasaba hikâyelerinin ilk güzel örneklerini Tarık Buğra vermiştir. Buğra’yı bize sevdiren en önemli etkilerden birisi, nefret ve kahır duygusunu en gerçekçi şekilde verebilmesidir” diye konuştu. Dr. Ferda Zambak, yazarın sanat bakışını şöyle anlattı: “Onun hikâyeciliği, hakiki hayattan uzak değildi. Bunun sebebi, yaşadığı yoksulluk ve çilekeşlikti. Onun hikâyeleri hayatın sürüklenişi içinde bizi durdurup bir şeyleri fark ettiriyor. Bazılarının bildiği ancak dile getiremediklerini dile getirme ustalığı taşıyor. Bunu Anadolu ruhu taşımasına bağlamak lazım.”

Buğra 75 yaşındayken, 1993’te, TYB öncü bir faaliyete imza atmıştı. Yazarın da katıldığı ‘Tarık Buğra ile 75 yıl’ adlı bir toplantı düzenlenmişti. Toplantının Tarık Buğra’nın dostları bölümünde Gültekin Samanoğlu ve Mehmet Çınarlı Tarık Buğra ile dostluklarını, hatıralarını anlatmıştı. Cemal Kurnaz’ın başkanlık yaptığı ‘Çağdaş edebiyatımız  ve Tarık Buğra’ oturumunda Beşir Ayvazoğlu ve Ramazan Kaplan bildirilerini sundu. İkinci oturumda Mehmet Küçükkurt’un başkanlığında Bozkurt Kuruç ile Yücel Çakmaklı Türk tiyatro ve sinemasında Tarık Buğra’yı anlattı.

Buğra, bu faaliyetten birkaç ay sonra hayata veda etmişti. TYB, Tarık Buğra’nın 100. yaşı dolayısıyla 12-14 Ekim günlerinde Ankara’da ‘Tarık Buğra 100 Yaşında’ başlıklı geniş katılımlı bir bilgi şöleni düzenleyecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN