Taş uyuşturucu nedir? Taş uyuşturucunun bağımlılık riski yüksek

Taş uyuşturucu nedir? Taş uyuşturucunun bağımlılık riski yüksek

Taş uyuşturucunun ne olduğu merak ediliyor. Çağımızın vebası olarak bilinen ve her ailenin evlatlarını korumak için uğraştığı uyuşturucu çeşitlerinden olan ve bağımlılık riski bir kullanımda bile bulunan taş uyuşturucu nedir? Taş yani crack uyuşturucunun bağımlılık riski var mı? Taş uyuşturucu bağımlılığı nasıl atlatılır? İşte yanıtı…

Türkiye’de, dünyada ve özellikle Müslüman ülkelerin başına bela olan uyuşturucu çeşitlerinden olan taş yani crack uyuşturucunun bağımlılık riski vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Ailelerin çocuklarını korumak için uğraştığı ve en çok bağımlılık yapan uyuşturucu çeşitleri arasında yer alan taş uyuşturucunun ne olduğu, bağımlılıktan nasıl kurtulacağı merak ediliyor. Peki taş uyuşturucu içen kişiler nasıl anlaşılır? Taş uyuşturucu nedir? Taş uyuşturucu nasıl kullanılır? İşte taş uyuşturucu bağımlılığı ile ilgili detaylar…

TAŞ UYUŞTURUCU NEDİR?

Taş (crack kokain) bağımlılığı; kokain hidroklorik formuna amonyak ve su ya da sodyum bikarbonat eklenerek elde edilen maddedir. Toz durumunda olan kokainin küçük taşlara benzeyen biçimidir. Hızlı zamanda etki göstermesi ve ilk kullanımdan sonra bağımlı riski yüksek olan bir uyuşturucu türüdür. Kokaine kıyasla etkisi daha çabuk gelişmeye başlar ve ölümcül olma durumu daha çoktur. Taş, kokainin en güçlü ve en tehlikeli formudur. Kokaine ve diğer uyuşturucu maddelerine kıyasla fiyat olarak daha pahalı olduğu için genellikle ekonomik durumu iyi olan bağımlılar tarafından tercih edilmektedir. Ancak durumu iyi olmayan ve maddeye bağımlı olan kişiler de maddeyi temin etmek için elinden geleni yapar.

TAŞ UYUŞTURUCU NASIL İÇİLİR?

Taş (crack), yakılıp dumanı içe çekilerek ya da sigara gibi kullanılıyor. Sigaraya bağımlı bulunan kişilerde esrar ya da kokain maddesine bağımlı olma riski çoktur. Etkisini 10-15 saniye gibi kısa süre içerisinde gösteren taş (crack), bağımlılık riski en fazla olan madde olduğu için kişi ikinci kez kullanmak için yoğun bir istek duyar. Taş (crack) bağımlılığı çok çabuk gelişir ve kullanılan miktarı arttırma gerekliliği doğar. Miktar çoğaldıkça harcanan para da bir hayli ciddi rakamlara ulaşır ve crack alabilmek için suç işlemeye başlama ihtimali oldukça artar.

TAŞ BAĞIMLILIĞININ VÜCUDA ETKİLERİ

Taş bağımlılığı, kişiyi kaygılı, mutsuz, sinirli ve endişeli yapar. Bu hislerden kurtulacağını zannedip daha çok taş kullanmaya başlar. Çok hızlı bir biçimde etkisini gösteren taş, bağımlılığı olan kişiyi bir evvelki madde kullanımında hissettiklerini hissedebilmesi için dozunu yükselterek kullanmasına sebep olur. Taş bağımlılığında bazı uyuşturucu maddelerinde de olduğu gibi fiziksel olarak bir belirtisi yoktur. Bundan dolayı kişiler kendilerinin taş bağımlılığı olmadığını savunur. Birçok taş bağımlılığı olan kişi hızlı bir şekilde girdikleri bu döngü içerisinde hızla tükenmeye başlarlar. Kişi maddenin vermiş olduğu bu etkilerden kurtulmak için tekrardan maddeye başvurmaktadır. Taş bağımlılığı, kişide uyumada zorluk çekme, aşırı uyku hali, kâbus görme ve iştahta artış yapabilir. Taş maddesi, uzun süreli kullanımlardan sonra burun kanamaları, beyin damarlarında tıkanma, beyin kanamaları, kan damarlarında tıkanma, hızlı kalp atışı ve kan basıncında artış gibi durumların görülme olasılığı çok yüksektir.

TAŞ BAĞIMLILIĞINDAN NASIL KURTULUNUR?

Taş bağımlılığı tedavisinde, kişi tedavi merkezine geldiğinde kesin tanı konulması için bazı tahliller yapılır ve tanı konulduğu an itibarıyla tedaviye başlanır. Tedavi, ilaç tedavisi ve bağımlılık terapileriyle beraber sürer. Taş bağımlılığı tedavisi uzun vadeli bir tedavi sürecine sahip olduğu için kişinin özel ihtiyaçlarına ve yaşam alanına göre düzenlenir. Tedavi zamanı boyunca kişinin ailesi ve yakın çevrelerindeki kişilerinde büyük destek vermesi, tedavi şeklini ve seyrini değiştirebilir.

19-06/13/tas-uyusturucu-nedir-tas-crack-uyusturucunun-bagimlilik-riski-yuksekjpgg.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN