Teknoloji geldi ve biz ruhumuzu kaybettik

Teknoloji geldi ve biz ruhumuzu kaybettik

Yeni albümü ‘Lost Souls’un dünya turnesi kapsamında İzmir, Ankara ve İstanbul’da konser verecek olan Loreena McKennitt, hayranlarına sürpriz yaparak bu kez piyano ve arp da çalıyor. Kanadalı şarkıcı ve besteci “Antropolog Ronald Wright’ın ‘teknoloji, ahlaki değerlerin önüne geçti’ sözü üzerinde fazlasıyla kafa yordum. Şarkılarımı da bu sözden yola çıkarak hazırladım” diyor.

Otuz yılı aşan müzik kariyerinde ‘Eklektik Kelt’ müziğiyle dünya çapında 15 milyona yakın albüm satan Kanadalı şarkıcı ve besteci Loreena McKennitt, son albümü ‘Lost Souls’ turnesi kapsamında Türkiye’ye geliyor. Sanatçı, 29 Haziran cuma günü İzmir’de İzmir Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu, 30 Haziran cumartesi günü Congresium Ankara, 1 Temmuz pazartesi günü ise İstanbul’da Volkswagen Arena’da konser verecek. Sanatçı “Türkiye’ye zaman zaman seyahatlerim oluyor ve şarkılarımda da bu seyahatlerin yansımalarını görüyoruz. Türkiye’nin özlediğim yerlerini göreceğim ve uzun zaman sonra müzikseverlerle buluşacağım için çok mutlu ve heyecanlıyım” diyor.  

Son albümünüz ‘Lost Souls’un dünya turnesi kapsamında İzmir, Ankara ve İstanbul’da üç konser vereceksiniz. Albümün öyküsünü anlatabilir misiniz? 

Aslında albümün hikayesi ve oluşum süreci epey eskiye dayanıyor. ‘Ages Past, Ages Hence’, ‘Hundred Wishes’, ‘Spanish Guitars’, ‘The Ballad of the Fox Hunter’ gibi şarkılarımı yazdığımda ‘Bunlar biraz kayıp ruhlar gibi oldu’ dediğimi anımsıyorum. ‘Lost Souls’ isimli şarkımı yaparken ise antropolog Ronald Wright’ın ‘A Short History of Progress’ (İlerlemenin Kısa Tarihi) isimli kitabından esinlendim. Uzun zaman önce kaleme alınmış o kitapta Wright şundan söz ediyordu: Sanayi Devrimi’nden önce insanlar etik ve ahlaki değerleri teknolojik ilerlemeden daha çok önemserken, Sanayi Devrimi’nden sonra teknoloji, etik ve ahlaki değerlerin önüne geçti. Bunlar benim de fazlasıyla kafa yorduğum konular. Bu şarkıların çoğunu uzun yıllar önce yazdım. Ve şimdiye kadar yaptığım albümlerde onlara uygun bir yer bulamamıştım. Bu albümdeki çoğu şarkının Kelt müziğiyle doğrudan bir bağı yok. Albümü farklı kılan özelliklerden biri de şu; şarkıları seslendirmemin yanı sıra bu albümümde piyano, klavye, akordeon ve arp da çaldım. 

Kanada doğumlusunuz ancak kökleriniz İrlanda’ya kadar uzanıyor. Kelt müziği ve etnik melodilere olan ilginiz nasıl başladı? 

Kelt müziğini ilk kez 1970’lerin sonuna doğru Manitoba’da folk müzik yapan bir mekanda dinlemiştim. Müzik beni ilk anda o kadar çok etkilemişti ki ben de mutlaka bu melodilerle iç içe olmalıyım demiştim. Bunun dışında farklı kültürlere, ülkelerin tarihlerine, müzik geçmişlerine büyük bir ilgi duyuyorum. Günümüzü ancak geçmişte yaşananları bilerek daha iyi anlayabileceğimize inanıyorum. Aslında her şeyin temelinde bu merak var. Öğrenimimi de müzik ve Kelt kültürü aracılığıyla yapabildiğim için kendimi mutlu ve şanslı hissediyorum.  

19-06/27/fm.jpg

Tarihe ve antik dönemlere bu kadar meraklı biri olarak eğer bir şansınız olsaydı, geçmişte hangi döneme dönmek isterdiniz?  

Tüm dönemlere yeterince hakim olmadığım için böyle bir tercih yapmakta zorlanıyorum. Ama şunu söyleyebilirim; insanların huzur ve mutluluk içinde yaşayabilmek için inşa ettikleri toplumsal yapılanmalara değer veriyorum. Köylerdeki ya da küçük topluluklardaki o yavaş akan hayat, insanların birbirleri arasındaki anlayışa dayalı iletişim beni çok cezbediyor. İngiliz antropolog Robin Dunbar primatlarla ilgili çalışmalarında insan türünün yaklaşık 150-200 kişiyle sağlıklı bir iletişim kurabileceğini söylüyor. Buna Dunbar Kuramı deniyor ve buna ben de inanıyorum. Küçük gruplarda birbirimizi daha iyi anlıyoruz, birbirimize daha fazla yatırım yapıyoruz, birbirimize daha çok cevap veriyoruz.   

Kimileri hayatını sosyal medyada diğer insanların gözü önünde yaşamayı tercih ediyor. Bu konudaki yorumunuz nedir? 

Birkaç yıl önce asistanımın yardımıyla iki sosyal medya sitesine kaydoldum. Çok fazla zamanımı alacağını ve beni içine çekeceğini düşündüğümü fark ettiğim anda kişisel olarak bununla çok ilgilenmeyeceğime karar verdim. Başta bu zaman kaybı ve özel hayatın mahremiyeti endişesiyle yaptığım bir şeydi. Şimdiyse sosyal medya hakkındaki düşüncelerim çok daha farklı ve kapsamlı. Sosyal medyanın toplum içinde bir silah gibi kullanılması beni dehşete düşürüyor. 20 yıl televizyon izlemeyen bir insan olarak teknoloji, internet ve sosyal medyaya mesafeli durmak benim için zor değil. Demokratik seçimler ve referandumlardaki yıkıcı etkisini gözlemledikten sonra 2018 yılında Facebook hesabımı kapatmaya karar verdim. Öte yandan sosyal medya dinleyicilere, daha çok insana ulaşmak noktasında bir avantaj sağlasa da tek yolun bu olduğunu düşünmüyorum. 

19-06/27/a.png

ÖNCE AİLEM, EN SON KARİYERİM

Kariyerinizle, iş yaşamınızla özel hayatınız arasında nasıl bir denge kuruyorsunuz?  

Bunu nadiren başarabiliyorum ama akışında ilerlerken bunu yönetmeye çalışıyorum. İşimi her zaman kendim yönettiğim için yaratıcılık tarafına maalesef istediğim ölçüde zaman ayıramıyorum mesela. Ayrıca bir ailem var ve elimden geldiğince onların yanında olmaya çalışıyorum. Her zaman ailemi öncelemeye çalışıyorum, sonra içinde yaşadığım toplumu ve sonrasında da kariyerimi. Her yeni gün beraberinde yeni amaçları ve mücadeleleri getiriyor dolayısıyla öncelikleri günlük olarak belirliyorum. Doğayla olan bağımın kopmaması için günün belli bir bölümünde dışarıda zaman geçirmeye çalışıyorum.  

Hayatta size pusula işlevi gören değerleriniz, prensipleriniz neler?  

Birincisi uzun vadede kamu yararına olacak konulara odaklanmak. Örneğin bazı yerli insanlar yedi nesil geriye giderek ve yedi nesil sonrasını düşünerek şimdi yapılması gerekenleri belirliyor. İkincisi kibar, şefkatli ve affedici olmak. Üçüncüsü ise kendimi olabildiğince eğitmek. 

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN