Tiramisu nasıl yapılır? İşte evde kolay tiramisu tarifi

Tiramisu nasıl yapılır? İşte evde kolay tiramisu tarifi

Kafe ve pastanelerde sıkça tüketilen tiramisu tatlısını evde de hazırlamak mümkün. Tiramisu malzemeleri ile evde tatlı keyfi yapabilirsiniz. Tiramisu, Mascarpone ile yapılan bir İtalyan tatlısı. Tiramisu kelime anlamı "Beni neşelendir ya da beni yukarı çek" olarak biliniyor. İşte, tiramisu yapılışı...

Farklı lezzetiyle en beğenilen tatlılardan biri olan tiramisu, İtalya'ya özel bir tatlı türüdür. İtalya'da doğmuş olsa da evrensel bir tatlı olmayı başarmış bir lezzettir. Bir pasta türü olarak farklı sunum önerileriyle lezzeti damakta bırakır.

İtalya'nın kuzeyindeki Treviso kentinde Ado Campeol'un sahibi olduğu Alle Beccherie restoranında icat edildiği kabul edilen tiramisu tatlısının babası Ado Campeol, 30 Ekim 2021 tarihinde 93 yaşında hayatını kaybetti.

TİRAMİSU TARİFİ

Tiramisu yapılışında önce krema hazırlanır. Kremanın hazırlanışına dair tüm püf noktalar dikkate alınarak yapılması lezzetli olması bakımından oldukça önemli. Krema tamamlandıktan sonra tiramisu tabanı için hazırlık yapılır.

TİRAMİSU HAZIRLANIŞI

Tiramisu için ilk olarak gerekli malzemeler temin edilir. Malzemeler tarifte belirtildiği ölçülerde hazırlanır. Tiramisu sunumu ne şekilde olacaksa sunum için gerekli malzemeler hazırlanır. Krema için kaynatma kabı ve mikser hazırlanır. Bu hazırlıklardan sonra işe başlanır.

tepside-tiramisu-kubra.jpg

TİRAMUSİ MALZEMELERİ

* 1 paket pasta keki ya da kedi dili bisküvisi

* 2 su bardağı süt

* 1 çay bardağı sıcak su

* 1 tatlı kaşığı toz şeker

* 5 yemek kaşığı toz şeker

* 1 yemek kaşığı granül kahve

Kreması için ise;

* 3 yemek kaşığı un

* 1 adet yumurta sarısı

* 200 gram labne peyniri

* 2 su bardağı süt

* 5 yemek kaşığı toz şeker

TİRAMUSİ YAPILIŞI

Tiramisu yapımı için öncelikle krema yapımı ile işe başlanmalıdır. Şeker, süt, un ve yumurta orta ateşte karıştırılarak kaynatma işlemine başlanır. Bu karışım giderek yoğunlaşmaya başlar. Karışım krema kıvamına gelene kadar karıştırmaya devam edilir. Kıvam tutturulunca ocağın altı kapatılır ve krema soğuması için ocaktan indirilerek beklemeye bırakılır. Bu bekleme sırasında ara ara kremanın karıştırılması gerekir. Zira krema kabuklanmamalı ve pürüzsüz olmalıdır. Soğuma esnasında aralıklar karıştırılırsa krema pürüzsüzleşir ve bu halini korur.

Beklemede olan krema soğuduktan sonra kremaya labne peyniri ilave edilir. Mikser ile çırpma işlemi başlar. Kedi dili bisküvi ya da pasta keki dizildikten sonra granül kahve ile sıcak su karıştırılır. Kedi dili ya da pasta kekinin tabanı bu karışımla ıslatılır. Hazırlanan krema kedi dili ya da pasta kekinin üzerine kaplanır. Üzerine bir kat daha bisküvi dizilir. Pasta keki kullanıldıysa pasta kekinden bir kat daha konulur.

Burada biraz dikkatli olunması gerekiyor. Üzerine konulacak kedi dili bisküvisi ya da pasta keki kahveli karışımla ıslatılmalıdır. Islatma işleminden sonra bu kat dikkatli bir şekilde ters çevrilerek krema katının üzerine kapatılır. Bu işlem sonrasında kalan kremayla pastanın üzeri tamamen kaplanır. Dolaba konulur. Yaklaşık olarak iki saat kadar buzdolabında bekletilir. Bu sürenin sonunda süzgeç yardımıyla üzeri kakaoyla kaplanıp servise hazır hale getirilir.

en-kolay-tiramisu-nasil-yapilir-pratik-tiramisu-tarifi-1557306044-0311.jpg

TİRAMUSİ YAPIMI PÜF NOKTALARI

Her tatlı ver yemek tarifinde olduğu gibi tiramisu için de bazı püf noktalar mevcut. İlk olarak belirtilmesi gerekir ki; gerek bir tiramisu lezzeti için gerekli olan malzemeler birebir kullanılmalıdır.

Diğer önemli püf nokta ise kremayla ilgilidir. Krema yapılırken tüm malzemeler bir anda karıştırılmamalıdır. Öncelikle yumurta ve şeker karıştırılmalıdır. Böylece yumurta kokusu bir hayli azalır.

Kremanın pürüzsüz olması önemli. Bu nedenle krema piştikten sonra krema sıcakken mikserle çırpılması kremanın pürüzsüz olmasın sağlar.

TİRAMUSİ SUNUM ÖNERİLERİ

Tiramisu özel bir tatlı türüdür. Pek çok şekilde sunum yapılabilir. Tercihe göre kupta, bardakta ya da tabakta sunum yapılabilir. Aynı zamanda pankek olarak da sunumu mümkündür. Üzerine kakao gezdirilirken süzgeç kullanılmalıdır. Böylece kakao pasta üzerinde eşit şekilde dağılır ve daha güzel bir görünüm alır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN