Trajedi teknesi bienale demirledi

Trajedi teknesi bienale demirledi

Her yıl onlarca umut yolcusunun hayatını kaybettiği mülteci trajedilerine, Venedik Bineali’ndeki sıradışı çalışmayla dikkat çekildi. Sergi kapsamında, Akdeniz’de bine yakın kaçak göçmene mezar olan ve 370 metre derinlikten çıkarılan tekne ziyarete açıldı. Projeyi hayata geçiren Christoph Büchel “Hepimiz haberleri izliyoruz ama bize çok uzak geliyor. Amacımız farkındalık yaratmak” diyor.

Akdeniz’deki mülteci krizinin en büyük trajedilerinden biri olarak tarihe geçen ve bin göçmene mezar olduğu tahmin edilen tekne Venedik Bienali kapsamında sergilenecek. ‘Barca Nostra’ (Teknemiz) adlı çalışma 24 Kasım’a kadar ziyarete açık olacak. 

Trajik olayın ardından İtalyan yetkililer tarafından yaklaşık 370 metre derinlikten çıkarılan tekne, göç konusundaki farkındalığı artırmak amacıyla 58. Uluslararası Venedik Bienali’nde sergileniyor. Projenin mimarı olan İsveç ve İzlanda kökenli sanatçı Christoph Büchel, ortağı olan küratör Maria Chiara di Trapani “Hafıza olmadan trajik anlarda yaşıyoruz. Hepimiz haberleri izliyoruz ama bize çok uzak geliyor: Birileri denizde öldü ve biz kanal değiştiriyoruz” diyerek amaçlarının trajediyi hatırlatmak ve farkındalık yaratmak olduğunu söyledi. Trapani’ye göre teknenin fiziksel olarak varlığı, bu kayıtsızlığı değiştirmeye yardımcı olabilir. Venedik Bienali’ni ziyaret eden insanların buna saygı duyacağını ve birkaç dakikalık sessizlik içinde yaşana trajediyi hissedebileceğini düşünüyor. Teknenin büyük paslı, çukurlu gövdesi kentteki bineal mekanlarından biri olan Arsenal tersanesine getirildi. İtalya’nın Lampedusa Adası’na gitmek üzere Libya’dan yola çıkan balıkçı teknesi, başka bir tekne ile çarpıştıktan sonra 18 Nisan 2015’te batmıştı. Çoğunluğu güvertede seyahat eden göçmenlerden sadece 28’i hayatta kalabilmişti. İtalyan donanması kazanın ardından 169 cesede ulaşmayı başarmıştı. Kazada, 700 ile 1000 göçmenin yaşamını yitirdiği tahmin ediliyordu. Teknenin Tunuslu kaptanı Muhammed Ali Malek daha sonra adam öldürmekten suçlu bulundu. Bu trajedi, o zamanki İtalya başbakanı Matteo Renzi ‘nin, Avrupa’ ya ulaşmaya çalışan göçmenlerin durumunu, Balkanlar ihtilafı sırasında Srebrenica ‘daki Bosnalı Müslümanların öldürülmesiyle karşılaştırmasına neden olmuştu. Renzi “20 yıl önce Srebrenitsa’da yaşananlar karşısında gözlerimizi kapattık, ama bugün artık bu göçmen dramına karşı gözlerimizi kapatamayız” demişti.  

Tekneyle ne yapılacağına dair çeşitli öneriler vardı. Ancak nihayetinde İtalyan makamları geçen 29 Nisan’da, ‘Teknemiz’ projesine ortak oldu. yaptı. Küratör Büchel, konuyla ilgili bir açıklama yapmazken yardımcı küratör Maria Chiara di Trapani,  “Kimse teknenin resmi sahibi değildi” dedi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN