Trump’ı renklerle anlatan Türk

Trump’ı renklerle anlatan Türk

Türkiye’de modern sanata çağ atlatan isimler arasında yer alan Fahrelnissa Zeid’in 118’inci yaşı, İngiltere’deki özel sergiyle kutlanıyor. Londra’daki organizasyonda, soyut resimlerinden dışavurumcu çalışmalarına kadar Zeid’in sanat yolculuğu eserleriyle anlatılıyor. Tate Modern’deki serginin kataloğunda, Zeid’in 1980’li yıllarda kendisine gönderilen fotoğraf üzerinden ABD Başkanı Donald Trump’ın portresini yaptığına da yer veriliyor.

Türkiye modern sanatının ve soyut resmin öncülerinden Fahrelnissa Zeid’in farklı mekan ve zamanlarda geçen yaratım yolculuğu, bu günlerde Londra’da sergileniyor. İngiltere’nin başkenti Londra’da yer alan en büyük modern ve çağdaş sanat müzelerinden Tate Modern’deki sergide, Zeid’in ilk dönem eserlerinden dışavurumcu resimlerine, soyut resme geçişini yansıtan büyük tuvallerden son dönem portrelerine kadar kariyerinin mihenk taşlarını bulmak mümkün. 1901 İstanbul doğumlu olan Zeid, Osmanlı döneminin önde gelen ailelerinden biri olan ve sanata büyük önem veren Şakir Paşa ailesinden geliyor. Sadrazam Cevat Paşa’nın yeğeni olan Zeid’in bir kardeşi Halikarnas Balıkçısı olarak bilinen yazar Cevat Şakir Kabaağaçlı, diğer kardeşi ise ressam Aliye Berger. BBC Türkçe servisinin hazırladığı özel haberde Zeid’in resminin gelişimi de mercek altına alınıyor. İstanbul ve Paris’te sanat eğitimi alan Zeid, 1934 yılında Irak’ın Ankara temsilcisi Emir Zeid ile evlendikten sonra bir prenses olarak Avrupa’nın farklı şehirlerini dolaşıyor. 1991 yılında Ürdün’ün başkenti Amman’da hayatını kaybeden Zeid, yaşadığı dönemin dünya çapındaki en önemli kadın ressamlarından biri. Bizans, İslam ve İran sanatının motiflerini Avrupa’nın soyut resim geleneğiyle harmanlayan Zeid’in vitray sanatının inceliklerini taşıyan eserleri ve 5 metre genişliğe varan resimlerini Tate Modern’de görmek mümkün.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN