Türk Dil Bayramı ne zaman kutlanıyor, nasıl ortaya çıktı? İşte tarihçesi

Türk Dil Bayramı ne zaman kutlanıyor, nasıl ortaya çıktı? İşte tarihçesi

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün katılımıyla 1932 yılında düzenlenen I. Türk Dili Kurultayı'nın açılış günü olan 26 Eylül, her yıl 'Türk Dil Bayramı' olarak kutlanıyor. İşte, Türk Dil Bayramı mesajları...

Cumhuriyetin ilk yıllarında Türkçeyi geliştirmek amacıyla ilan edilen Türk Dil Bayramı, resmi bayramlar arasında yer almıyor. Çocukların ve gençlerin Türkçenin doğru kullanımı konusunda bilinçlendirilmesi, günlük hayatta kullandıkları Türkçe kelime dağarcığının arttırılması katkı sağlanması amacıyla her yıl Türk Dil Bayramı kapsamında çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

turk-dil-bayrami-nasil-ortaya-cikti.jpg

TÜRK DİL BAYRAMI NEDİR, NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Binlerce yıllık tarihi ile Türk dili, milli kültürümüzün ortak ifade aracıdır, kutsal bir mirastır. 'Türk Dili Tetkik Cemiyeti'' adıyla 12 Temmuz 1932 tarihinde kurulan ve daha sonra 'Türk Dil Kurumu' ismini alan cemiyet, 'Birinci Türk Dil Kurultayı'nı 26 Eylül-6 Ekim 1932 tarihleri arasında yaptı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi dili olan Türkçenin doğru kullanılması amacıyla 26 Eylül günü 'Türk Dil Bayramı' ilan edildi.

Yaşamı boyunca Türk diline önem veren büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, daha Türk Dili Tetkik Cemiyeti kurulmadan görüşlerini çeşitli zeminlerde dile getiriyordu.

Atatürk, 2 Eylül 1930'da Prof. Sadri Maksudi (Arsal) Bey'in, 'Türk Dili İçin' adlı kitabının iç kapağına, 'Milli his ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir. Dilin milli ve zengin olması, milli hissin gelişmesinde başlıca etkendir. Türk dili, dillerin en zenginlerindendir; yeter ki bu dil şuurla işlensin. Ülkesini, yüksek istiklalini korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır' ifadelerini yazmıştı.

turk-dil-bayrami-mustafa-kemal-ataturk.jpg

TÜRK DİL BAYRAMI NE ZAMAN KUTLANIYOR?

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün katılımıyla 1932 yılında düzenlenen I. Türk Dili Kurultayı'nın açılış günü olan 26 Eylül'ü, her yıl 'Türk Dil Bayramı' olarak kutlanıyor.

Binlerce yıllık tarihi ile Türk dili, milli kültürümüzün ortak ifade aracıdır. Karamanoğlu Mehmet Bey'in 13 Mayıs 1277 tarihindeki, "Bugünden sonra divanda, dergahta, mecliste ve meydanda Türkçeden başka dil kullanılmayacaktır" fermanı, Türkçe'nin devlet dili olması, gelişmesi ve gelecek nesillere nakledilebilmesinde önemli bir yer teşkil etmektedir.

TÜRK DİL BAYRAMI SÖZLERİ VE MESAJLARI

* Dil, yapılması için herkesin, bir taş koyduğu şehirdir. (Ralph Waldo Emerson)

* Dil, insanlığın kendisidir ve zihin hayatımız onunla vardır. (Ahmet Hamdi Tanpınar)

* Dünyanın en duygulu dili Türkçedir; çünkü Türkçe, türküsü olan aşıkların dilidir. Türk Milletinin dili, Türkçedir. Türk Dili dünyanın en güzel, en zengin ve en kolay dilidir. (Mustafa Kemal Atatürk)

* Dil, bir ulusun aynasıdır, bu aynaya baktığımız zaman, orada kendimizin en gerçek yankısını buluruz. (Friedrich Schiller)

turk-dil-bayrami-mesajlari.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN