Türk sinemasının en iyi biyografi filmleri: Taçsız Kral, Ayla, Müslüm, Naim ve niceleri

Türk sinemasının en iyi biyografi filmleri: Taçsız Kral, Ayla, Müslüm, Naim ve niceleri

İki Gözüm Ahmet filminin vizyona girmeden mahkemelik olması, akıllara Türk sinemasında bugüne kadar çekilen biyografi filmlerini getirdi. İşte Taçsız Kral, Ayla, Müslüm, Kelebeğin Rüyası, Zıkkımın Kökü ve niceleri haberimizde...

Protest müziğin en önemli temsilcisi Ahmet Kaya'nın hayatını anlatan 'İki Gözüm Ahmet' filminin gösterimi mahkeme tarafından engellendi. Ahmet Kaya'nın eşi Gülten Kaya ve iki kızının yaptığı itiraz nedeniyle sinema salonlarında ya da herhangi bir dijital platformda izlenmesinin önüne geçilen filmin yapımcısı X Yapım ise karar itiraz etti. Şirket yetkilileri, yerel mahkemelerden istedikleri sonucu alamamaları durumunda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar gideceklerini ifade ettiler. 'İki Gözüm Ahmet' filminin mahkeme sürecinde haber olması, Türk sinemasının akıllara kazınan biyografi filmlerini bir kez daha hatırlamamıza neden oldu. Şimdi biraz hafızalarımızı tazeleyelim, dünden bu güne biyogrofik Türk filmlerine yeniden bir göz atalım.

20-02/09/tacsiz-kral.jpg


TAÇSIZ KRAL (ATIF YILMAZ, 1965)

Sadece Galatasaray'ın değil, Türk futbolunun da efsaneleri arasında yer alan Metin Oktay'ın hikayesini konu alan film, ünlü yönetmen Atıf Yılmaz tarafından çekildi. Metin Oktay'ın kendisini canlandırdığı yapımda, golcü futbolcuya Gönül Yazar ve Ayten Gökçer eşlik etti.

20-02/09/zikkimin-koku.jpg

ZIKKIMIN KÖKÜ (MEMDUH ÜN, 1993)

Türk Edebiyatı’nın kilometre taşlarından Muzzeffer İzgü'nün, otobiyografik romanı Zıkkımın Kökü'nden uyarlanan başka bir biyografi filmi... Filmde başrollerde; Menderes Samancılar, Emre Akyıldız ve Günay girik yer almakta..

20-02/09/hoscakal-yarin.jpg

HOŞÇAKAL YARIN (REİS ÇELİK, 1998)

Bu filmde Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idama gidene öyküleri ele alınıyor. Yönetmen koltuğunda Reis Çelik'in oturduğu yapımda başrollerde Berhan Şimşek, Tuncel Kurtiz, Mazlum Çimen, Bülent Çolak yer alıyor.

20-02/09/mavi-gozlu-dev.jpg

MAVİ GÖZLÜ DEV (BUKET İLHAN, 2007)

Nazım Hikmet’in hayatını anlatan Mavi Gözlü Dev'de ise başrollerde Yetkin Dikinciler var... Filmin yönetmeni ise Buket İlhan.

20-02/09/veda2.jpg

VEDA (ZÜLFÜ LİVANELİ, 2010)

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını, arkadaşı ve yaveri olan Salik Bozok'un kaleme aldığı anılar üzerinden anlatan film, vizyona girdiğinde bazı eleştirilerin de hedefinde yer almışıtı.Sinan Tuzcu’nun Atatürk’ün gençlik yıllarına hayat verdiği film, Zülfü Livaneli tarafından çekildi.

20-02/09/kelebegin-ruyasi.jpg

KELEBEĞİN RÜYASI (YILMAZ ERDOĞAN, 2013)

Yönetmenliğini Yılmaz Erdoğan'ın yaptığı Kelebeğin Rüyası, 2013 yılının en çok izlenen yerli yapımlarının başında geldi. Filmde, Muzaffer Tayyip Uslu ve Rüştü Onur adındaki iki şairin hayat hikâyesi anlatılıyor. Çoğu eleştirmene göre, Türk sinemasının klasikleri arasındaki yerini şimdiden alan filmde Kıvanç Tatlıtuğ, Mert Fırat, Farah Zeynep Abdullah, Belçim Bilgin başrolleri paylaşıyor.

20-02/09/ayla2.jpg

AYLA (CAN ULKAY, 2017)

İzleyenleri gözyaşlarına boğan bir Türk filmi... Kore Savaşı sırasında, ailesini kaybeden Koreli bir kızı himayesine alan Süleyman Astsubay'ın hikayesini anlatan filmde; İsmail Hacıoğlu, Ali Atay, Kim Seol gibi isimler yer alıyor. Senaryosunu Yiğit Güralp’ın yazdığı filmin yönetmeni Can Ulkay üstlenmektedir.

20-02/09/muslum2.jpg

MÜSLÜM (KETCHE/CAN ULKAY, 2017)

Arabesk müziğin en önemli temsilcileri arasında gösterilen Müslüm Gürses'in hayatını konu alan film, Can Ulkay ve Ketche tarafından çekildi. Filmde başrolde, Timuçin Esen yer alırken Erkan Can, Zerrin Tekindor, Ayça Bingöl ve Güven Kıraç gibi usata isimler de yer aldı.

20-02/09/hurkus2.jpg

HÜRKUŞ: GÖKLERDEKİ KAHRAMAN (KUDRET SABANCI, 2018)

Türk havacılık tarihinin mihenk taşı Vecihi Hürkuş’un hayatını anlatan merkezineyapımın yönetmeni Kudret Sabancı... Hilmi Cem İntepe, Gizem Karaca ve Miray Daner gibi isimler ise başrollerde.

20-02/09/bold.jpg


BİZİM İÇİN ŞAMPİYON (AHMET KATIKSIZ, 2018)

Efsane yarış atı Bold Pilot ve jokeyi Halis Karataş ile eşi Begüm Atman'ın ortak hikayesini bir potada eriten filmim yönetmeni Ahmet Katıksız... Oyuncu kadrosunda ise Ekin Koç, Farah Zeynep Abdullah ve Fikret Kuşkan gibi isimler yer alıyor.

20-02/09/naim-1581249275.jpg

CEP HERKÜLÜ: NAİM SÜLEYMANOĞLU (ÖZER FEYZİOĞLU, 2019)

Yönetmenliğini Özer Feyzioğlu'nun yaptığı filmin senaryosu Barış Pirhasan'a ait... Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük halter sporcusu olan Naim Süleymanoğlu'nun hayatının anlatıldığı filmde Hayat Van Eck, Yetkin Dikinciler, Selen Öztürk, Gürkan Uygun, İsmail Hacıoğlu gibi önemli isimler yer aldı.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN