Tuz tehlikesine kırmızı etiket

Tuz tehlikesine kırmızı etiket

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre tuz tüketimimiz dünya ortalamasının 3 kat üzerinde. Prof. Dr. Toker Ergüder, Türkiye’deki ölümlerin yüzde 88’inin ‘bulaşıcı olmayan hastalıklardan’ kaynaklandığını belirterek uyarıyor. Çözüm için de ilk adım olarak ürünlerin üzerinde mikroskopla okunan uyarı yazılarının yerine sağlıklı veya sağlıksız olduğunu belirten renk etiketleri konulmasını öneriyor.

Dünya Sağlık Örgütü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Sağlıklı Yaşam Programı Yöneticisi Prof. Dr. Toker Ergüder Türkiye’nin tuz kullanım oranının dünya ortalamasının 3 kat üzerinde olduğunu, bu oranın gittikçe arttığını ifade etti. Dünya Tuza Dikkat Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada dünyada tuz kullanımının 5 gram olduğunu, ise bunun 15 grama kadar çıktığını belirten Ergüder, “Türkiye’de meydana gelen ölümlerin yüzde 88’i kalp damar, kanser, diyabet, ve kronik akciğer gibi bulaşıcı olmayan hastalıklardan oluşuyor. Bunun sebebi ise alkol, sigara, sağlıksız beslenme ve fiziksel hareketsizlik. Sağlıksız beslenmede, yüksek tuz kullanımı çok etkili’’ değerlendirmesini yaptı. Sağlıksız beslenmenin ekonomik sorunlara da yol açtığını vurgulayan Ergüder ‘’En büyük problemlerden biri de sağlıksız beslenme. Bunun yüklü mali boyutu var. Bizim en son yaptığımız araştırmaya göre gayri safi yurt içi hasılanın yaklaşık 3,6’sı bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklanan sağlık harcamalarına ve ölümlere gidiyor. Tüm sağlığa harcanan pay gayri safi hasılanın yüzde 4,5’i kadar’’ dedi. Ergüder Aşırı tüketimin önüne geçmek için  ürünlere içerdiği şeker oranına göre vergilendirme yapılması gerektiğin söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN