Üç ara, üç ana öğünle diyabetle uzlaşma

Üç ara, üç ana öğünle diyabetle uzlaşma

Tip 1 ve Tip 2 diyabet çağımızın en fazla görülen hastalığı. Biri 40 yaşından önce ortaya çıkıyor, diğeri ise 40’tan sonra. Tip 2 diyabeti, insilüne gerek duymadan beslenme ve egzersizle kontrol altına almak mümkün. Ama bunun da püf noktaları var.

Dyt. Nur Şahin yazdı

Diyabet, Tip 1 ve Tip 2 olarak ikiye ayrılıyor. Son verilere göre ülkemizde yaklaşık 11 milyon diyabet hastası var ve bunların 3 milyonu rahatsızlığından habersiz. 

Yaşanılan aşırı susama halleri, akabinde aşırı idrara çıkma, aşırı yemek yeme, ağız kuruluğu, soğuk terlemek ve ten renginin olduğundan daha beyaz görünmesi, bağışıklığın düşmesi sonucu görülen sistemik enfeksiyonlar diyabetin zamanla ortaya çıkan belirtilerinden... 

Diyabetin oluşmasında genetik faktörün yanı sıra çevresel etmenlerin de etkisi var. Sedanter hayat tarzı, düzensiz ve bilinçsiz besin tüketimi, suyu yanlış içmek, bilinçsiz ilaç kullanımı, sık yaşanan gebelikler ve gebelikte gebelik diyabetinin çıkması, kolesterol ve trigliserit değerlerinin yüksek olması diyabetin nedenleri arasında gösteriliyor. 

Tip 1 diyabet insüline bağımlı diyabet olarak tanımlanır ve genellikle 40 yaşına gelmeden meydana gelir. Vücut yeterli insülini salgılamaz ve vücuda insülin enjekte edilerek sağlık problemi çözülür. İlaçlı tedavi uygulanıyorsa ilaç kullanım süresi ve düzenine çok dikkat edilmeli. Tip 2 diyabet ise genellikle 40 yaşından sonra görülür ve diyabetli bireylerin çoğunluğunu Tip 2 diyabetlidir. Tip 2 diyabet sağlıklı, dengeli ve düzenli öğün tüketiminin yanında egzersizlerle kontrol altına alınabilir ve insülin enjeksiyonu genellikle gerektirmez. Tip 2 diyabette beslenme listesinde dikkat edilmesi gereken husus kan şekerini ani etkileyecek tarz beslenmeden kaçınmak.

Meyveler güzel ara öğün tercihi ancak tek başına tüketilmesi kan şekerinde sıçrayışlar neden olur. Kuru meyvelerin yanında, porsiyon kontrolünde çiğ kuru yemişler yiyerek; bitkisel protein alım oranını arttırmak ve yine porsiyon kontrolünde süt, yoğurt, ayran, kefir gibi süt ve süt ürünleri tüketerek kan şekeri kontrol altına alınmalı. 

Diyabetli bireylerde yaşanan ani açlık hallerinin önüne geçmenin tek elzem yolu düzenli ve dengeli beslenmek. Üç ana, üç ara öğün yapılarak az ve sık beslenmek diyabette kan şekeri dengesi için önemli. Ayrıca paketli ürünleri satın alırken içindekiler kısmında glikoz şurubu, sükroz ve şeker yazan ürünleri de satın almamak sadece diyabetli olanlar için değil herkes için geçerli.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN