Ünlü jeolog o bölgeyi işaretledi! 400 bin kişilik ilçede deprem alarmı: Neredeyse tüm binalar bitik!

Ünlü jeolog o bölgeyi işaretledi! 400 bin kişilik ilçede deprem alarmı: Neredeyse tüm binalar bitik!

Jeolog Prof. Orhan Kavak depremle ilgili uyarıda bulundu. Kahramanmaraş depreminde etkilenen Diyarbakır'ı gösterdi. 400 bin kişinin yaşadığı Bağlar ilçesine uyarı yaptı. 'Her an yıkılabilir' açıklaması yapan Kavak'tan deprem alarmı. İşte detaylar.

Jeolog Prof. Orhan Kavak önemli açıklama yaptı. Kavak, Kahramanmaraş depreminde etkilenen Diyarbakır'ın yaklaşık 400 bin kişinin yaşadığı Bağlar ilçesinde değerlendirmelerde bulundu. Prof. Orhan Kavak; 'bütün ağır ve orta hasarlı binalar yorulmuş durumda. Her an yıkılmaya maruz kalabilir. Küçük bir artçı depremde bile yıkılma durumu olabilir' dedi.

deprem

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin vurduğu Diyarbakır'da biri boş olmak üzere 7 bina yıkıldı. Bağlar, şehrin bina hasarının en fazla olduğu bölgelerinden biri. Cemaatteki binaların çoğunun girişinde "acil bina yıkımı, ağır hasarlı, acil yıkım" ibaresi yer alıyor.

Ancak binanın bulunduğu bölgede yaya ve araç geçişi tehlike oluşturmaktadır. Son olarak Başsavcı Bekir Bozdağ, 97 ayrı kısımdaki 25 bin bina olmak üzere 652 bina olmak üzere kentte 6 bin binanın derhal yıkıldığını, ağır ve orta hasara uğradığını bildirdi.

Maden Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Kavak, Bağlar ilçesinin zemin ve inşaat teknolojisi açısından çok kötü durumda olduğunu söyledi.

'DEPREMİN YANSIMASI DİYARBAKIR'DA OLUYOR'

Güneydoğu Anadolu bölgesinin deprem bölgesi olduğunu anlatan Prof. Dr. Kavak, "Bundan dolayı her an deprem oluyor. Bu deprem Kahramanmaraş'ta olabilir, Diyarbakır'a yansıyabilir, tabi Adıyaman'da, Bingöl'de, Hakkari'de de olabilir. İran, depremleri biz de hissediyoruz." Şu anda binlerce deprem kaydettik. Bu depremlerin bazılarının büyüklüğü çok düşük. Bilinçlenme oranı da düşük. Bunların binalara ciddi zararlar verebileceğini söylemek doğru değil.

deprem

Ancak, şiddetli depremler veya artçı sarsıntılar bu binalarda hasara neden olacaktır. O yüzden bu binaları belli bir prosedürle yıktırmak istiyoruz. Uygun teknikler ve koşullar sağlandıktan sonra çıkarılmasını öneririz. Binalar ağır hasar görürse, depremler onları sürekli sallayabilir. Artçı sarsıntılarda binalar sallanmaya devam etti, orta hasarlı ve ağır hasarlı binalardan 'uzak durun' dedik. Yakınımızda büyük bir artçı sarsıntı ya da büyük bir deprem olsa o binalar yıkılırdı.

Yani şiddeti sınırlamak yanlış ama bu soruya ancak binanın ne kadar yorgun olduğuna bakılarak cevap verilebilir. Bağlar'da ki tüm ağır veya orta hasarlı binalar hasar gördü. Bitkin, her an yok edilebilirler. Hatta küçük bir artçı şok şiddetiyle çökme yaşandı" dedi.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN