Unutarak yemek yemek orucu bozar mı? Unutup su içmek orucu bozar mı? Diyanet merak edilen soruları açıkladı

Unutarak yemek yemek orucu bozar mı? Unutup su içmek orucu bozar mı? Diyanet merak edilen soruları açıkladı

Müslümanlar 29 günlük oruç ibadetine başlarken, unutarak yiyip içtiklerinde orucun geçerliliğine ilişkin sorular ortaya çıkıyor. Diyanet'e göre unutarak yemek ve içmek orucu bozmaz.

Bugün, Hicri takvime göre dokuzuncu ay olan Ramazan'ın başlangıcı. İslami inanışa göre bu ay, Kur'an ayetlerinin Muhammed Peygamber'e inmeye başladığı ve Müslümanların oruç tutmaya ve teravih namazını kılmaya başladığı aydır. Müslümanlar 29 günlük oruç ibadetine başlarken, unutarak yiyip içtiklerinde orucun geçerliliğine ilişkin sorular ortaya çıkıyor.

Diyanet'e göre unutarak yemek ve içmek orucu bozmaz.

Oruç tutarken unutarak yemek ve içmek

Diyanet'e göre unutarak yemek ve içmek orucu bozmaz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: "Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer ve içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü Allah onu yedirmiş ve içirmiştir" (Buhari, Savm, 26) buyurmuştur. Ancak kişi unutarak yiyip içtikten sonra oruçlu olduğunu hatırlarsa hemen ağzındaki lokmayı çıkarıp ağzını yıkamalı ve orucuna devam etmeli. Hatırlamadan sonra mideye bir şey inerse oruç bozulur (Mercînânî, el-Hidâye, II, 253-254).

Orucu bozan şeyler

Orucun temel unsuru yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak olduğu için bu eylemleri içeren davranışlar orucu bozar. Buna sigara, nargile gibi tütün bazlı maddeler, uyuşturucu maddeler ve bağımlılık sonucu alınan tüm maddeler dâhil (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, III, 386-387). Herhangi bir sebeple ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN