Üre düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama geliyor? Üre nedir?

Üre düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama geliyor? Üre nedir?

Üre, karaciğerde üretilen ve idrar yoluyla atılan bir maddedir. Üre böbreklerin nasıl çalıştığının anlaşılması için yapılan testtir. Bu değerin düşüklüğü ve yüksekliği kişide bazı durumların ve hastalıkların olduğuna işarettir. İşte bilmeniz gerekenler…

 

Üre, azot içerikli bir bileşiktir ve karaciğerde üretilir. Üre vücuttan dışarı atılamazsa kanda bulunan miktar artar ve bu durum vücut için toksik etki oluşturur. Kan tahlilinde bu değeri gören kişiler vatandaşlarımız bu değerle ilgili bilgileri merak ediyor. İşte tüm bilgiler…

NEDİR?

Yediğimiz yiyecekler aracılığıyla vücudumuza giren üre, karaciğerlerden kana geçer. Böbreklere ulaşan üre böbrekler tarafından süzülür ve idrar yoluyla dışarı atılır. Üre vücuttan atılamazsa vücutta üre birikimi oluşur. Sağlıklı bir kişide üre değeri 10-40 mg/dL arasındadır. Bu değerin altında üre değerinin çıkması vücutta protein eksikliğine işarettir. Üre böbrek tarafından vücut dışına atılamazsa üre yüksekliği yaşanır. Üre yüksekliği birçok hastalığa işarettir.

DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

ÜRE DÜŞÜKLÜĞÜ

Üre düşüklüğü yetersiz beslenme sonucu ortaya çıkar. Genellikle nadir görüşen bir durumdur. Vücut proteini yeterince alamazsa, su tüketimi çok fazlaysa, yüksek miktarda radyasyona maruz kalındıysa üre yüksekliği görülmektedir. Üre düşüklüğü; diyabet, tüberküloz, pankreas yetmezliği, pankreas kanseri gibi hastalıklar sonucu da olur. Üre düşüklüğü yaşayan kişiler çok sık tuvalete çıkarlar ve köpüklü idrar görülmektedir. Üre düşüklüğü kişide ishal de yapar.

Üre düşüklüğü genellikle ciddi bir problem değildir ancak bu duruma neden olan durum ya da hastalık bulunmalıdır. Üre düşüklüğü nedeni kişinin aşırı su tüketmesi ve yanlış beslenmesinden kaynaklanıyorsa kişiye uygun diyet uygulanabilir.

19-12/12/ree.jpg

ÜRE YÜKSEKLİĞİ

Ürenin yüksek çıkması böbreklerle ilgili bir probleme işarettir. uzun süre açlık, kişinin düzensiz beslenmesi, sindirim sorunları, tiroit bozuklukları, kalp problemi ve kişinin aşırı egzersiz yapması ürenin yükselmesine neden olur. Üre yükselmesi kişide enfeksiyona, ateşe, stres ve susuzluğa neden olur. Üre yüksekliğinin belirtileri şöyledir:

Ağız kuruluğu,
Ağızda yanma,
Halsizlik,
İştahsızlık,
Ani kilo kaybı,
Mide bulantısı,
Düzensiz uyku,
Önlenemeyen hıçkırık,
Kansızlık,
Solunum düzensizliği,
Nefeste amonyak kokusu,
Kusma,
Yorgunluk.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN