Uzmanlar Uyardı: '' Sıcak Günlerde Arabada Dezenfektan Jel Bulundurmayın''

Uzmanlar Uyardı: '' Sıcak Günlerde Arabada Dezenfektan Jel Bulundurmayın''

Koronavirüsün hayatımıza girmesi ile birlikte tekrar el yıkama alışkanlığının ne kadar önemli olduğunu hatırlamış olduk. Suyun ve sabunun olmadığı durumlarda el temizleme jelleri ve dezenfektanları kurtarıcımız oldu. Fakat uzmanlardan sıcak günlerde arabanızda dezenfektan jel bulundurmayın şeklinde haber geldi. Bakın bunun nedeni ne?

Korona virüsünün patlak verip hayatımıza girmesi ile birlikte maske, mesafe ve temizlik üçlüsünü hayatımıza soktuk. El yıkama alışkanlığını ise tekrar ne kadar önemli olduğunun bilincine varmış olduk. Fakat el yıkamamız gerektiğinde su ve sabunun bulunmadığı anlarda el temizleme jelleri ve dezenfektanları kurtarıcımız oldu. Hatta öyle ki giderek daha fazla insan gittikleri her yere el temizleyicilerini yanında taşıyor. Bu nedenle, dezenfektan jelin arabanıza bulaşması ve bir süre orada kalması şaşırtıcı değildir. Ancak uzmanlara göre sıcak günlerde jeli arabada bırakmak hiç de iyi bir fikir değil. Uzmanlara göre arabada el temizleme jeli bulundurmanın tehlikeleri var.

ARABADA DEZENFEKTAN JEL BULUNDURMAYIN

Arabada dezenfektan jel bulundurmanın faydalı olduğunu anlıyoruz. Örneğin alışverişinizi yeni yaptıysanız, arabada ellerinizi hemen dezenfekte edebilirsiniz. Ancak insanlar el jelini arabada bırakmanın tehlikeli olabileceğinin farkında değiller.

59649070ae784929147868c1.webp

YANGIN TEHLİKESİ SAÇIYOR

Dezenfektanlar esasen alkol içerir ve bu nedenle yanıcıdır. İçerisinde yüzde 70-80 oranlarında alkol barındıran dezenfektanlar yaz aylarında gizli bir tehlike barındırıyor. Dezenfektan jeli sıcak havalarda arabanızda saklamak felakete yol açabilir. Uzmanlar, sıcak havalarda artan olası araç yangınları konusunda sürücüleri uyarıyor. Özellikle araç içinde bırakılan kolonya, dezenfektan gibi malzemeler patlamaya ve yangına sebebiyet verebiliyor.

Uzmanlar ayrıca, elde tutulan şişeler de dahil olmak üzere, su veya diğer şeffaf sıvılar içeren şişelerin alev alabileceğini belirtti. Nadiren de olsa, yakın geçmişte şeffaf bir şişeden yerleştirilen ışığın yanabilir bir yüzeye odaklanarak yangına neden olduğu durumlar olmuştur. Uzmanlar ''Yaz aylarında arabaların içinin ısısının 150 dereceye kadar çıktığını biliyoruz. Dezenfektanların da araç içerisinde bu ısıya ulaşması çok kolay. Dezenfektanın kapağı açıksa ya da ufak bir sızıntı varsa alkol buharlaşır ve havada asılı kalır. Böyle bir senaryoda araca binildiğinde kıyafetten bile oluşabilecek ufacık bir elektrik akımı ile patlama yaşanabilir ve yangın çıkabilir. Statik elektrik ya da otomobilin elektrik aksamı yangına sebep olabilir'' şeklinde açıklamalarda bulundular.

YAZ MEVSİMİNDE ARAÇ YANGINLARINI ÖNLEMEK İÇİN NE YAPMAK GEREKİYOR?

Uzmanlar ''Dezenfektan, kolonya, çakmak, deodorant, gözlük, cam şişeler... Bunlar mercek görevi yapan malzemeler de var içerisinde mümkün olduğu kadar araç içerisinde uzun süre bırakmamak gerekiyor. Veya bırakılacak ise aracı mümkün ise serin yerlerde bırakırsak bunların ısınma olaylarını biraz daha düşürmüş oluruz" diyorlar.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN