Viyana’da hümanist manifesto

Viyana’da hümanist manifesto

Ahmet Güneştekin’in Viyana’daki ilk solo sergisi olan ‘Mitoslar Evreni’nde, iç içe geçmiş geometrik kurgulardan oluşan eserler yer alıyor. Serginin küratörlüğünü üstlenen Ulrich Ptak, sıra dışı biçimlerde yorumlanan çalışmalarla, farklı kültürel bakışlar arasında bağ kurulduğunu söylüyor. “Bu yaratım bir hümanist manifesto olarak tanımlanabilir” diyor.

Ahmet Güneştekin’in ‘Mitoslar Evreni’ adlı kişisel sergisi Viyana’da açıldı. Avusturya’nın uluslararası düzeyde tanınmış ve kabul edilmiş sanat müzelerinden biri olan Bank Austria Kunstforum Wien’deki serginin küratörlüğünü Ulrich Ptak üstlendi. 27 Ağustos’a kadar sürecek sergide sanatçının sıra dışı biçimlerde yorumladığı mitoslarla oluşturduğu düşünce dünyasına ilişkin eserleri yer alıyor.  

19-08/05/1-1565038098.jpg

‘Mitoslar Evreni’, sanatçının, iç içe geçmiş geometrik kurgularla sonsuzluk duygusu yayan işlerinden, kumaşın kullanım biçimlerinin hikâye anlatıcılığı ve mitoslarla olan bağından yola çıkarak çalıştığı kırkyamalarından oluşuyor. Mitosları postmodern bir şekilde çakıştırarak farklı kültürel bakışlar arasında bağ kurduğunu söyleyen küratör Ulrich Ptak, sanatçının yaratımını hümanist bir manifesto olarak tanımlıyor. Sergi mekanındaki enstalasyonun izleriyle onu çevreleyen işlerin renk topografyası arasında kurgulanmak istenen gerilim, sanatçının, mitosların geçmişle birlikte şimdiki zamanın da bir görünümü olduğu düşüncesini oluşturuyor. 

19-08/05/2-1565038154.jpg

Güneştekin’e göre mitoslar olayların fantastik yansıması ve subjektif bir kavrayışın sonucu. Çok renkli ve katmanlı ifade biçimi sergide kurgulanmak istenen bu estetik yaklaşıma ekleniyor. Güneştekin’in eserlerinden palyaçolar da yer alıyor. Sanatçının renk kullanımı ise Gotik katedrallerinin mistisizmi geride bırakıldıktan sonra ortaya çıkan Kalvinist kiliselerin ışığını çağrıştırıyor.  

Güneştekin, mitosları ve gelenekleri dönüştürerek kendi sanatsal diline aktarıyor. Bir hikâye veya anlatısal yapı geliştirmek gibi bir kaygı duymayan sanatçının tablolarındaki mitoslar tamamen sezgisel olarak ve kendisine özgü üretme tekniğiyle ortaya çıkmış. 

19-08/05/4-1565038082.jpg

ZORLA YERİNDEN EDİLENLERİ TASVİR ETTİ

Ahmet Güneştekin, bu sergide de yer alan son dönemde ürettiği en önemli ve radikal çalışmalarından biri olan ‘Yoktunuz’ adlı enstalasyonuyla hafıza mekânları kavramına adını veren Fransız tarihçi Pierre Nora’yı referans gösteriyor. Nora’nın en bilinen tezi, bir ulusun, hatta daha küçük toplulukların bile toplumsal hafızasının belli mekânlarda kendini dışa vurması. ‘Yoktunuz’ enstalasyonunda Güneştekin bu hafıza mekânlarından birini oluşturmuş. Anıtsal boyuttaki enstalasyon, zorla yerinden edilen insanları hatırlatıyor. Eser dehşetin çarpıcı bir tasviri olmaktan çok, derin bir felsefi sorgulamayı yansıtıyor.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN