Yabancı bir besteciden ilk Türkçe opera

Yabancı bir besteciden ilk Türkçe opera

Rumen orkestra şefi ve besteci Bujor Hoinic, Türkçe Troya operası yazdı. “Büyük heyecan” dediği eseri anlattı: Bu, bir arkeoloğun Troya kazısında eser bulması gibi... Antik medeniyeti modern müzikle harmanladım. İçinde gizli makamları ve Anadolu ritimlerini de kullandım.

İlk kez bir yabancı besteci tarafından Türkçe opera yazıldı. 2018’in ‘Troya Yılı’ ilan edilmesi nedeniyle Romen orkestra şefi, besteci Bujor Hoinic ‘epik’ diye nitelediği bir esere imza attı. 9 Kasım’da promiyeri yapılacak operayla ilgili Hoinic “Antik bir medeniyeti modern bir müzikle harmanladım. İçinde gizli makamları ve Anadolu ritimlerini de kullandım” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca Troya’nın UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’ne girişinin 20’nci yılı dolayısıyla 2018’in ‘Troya Yılı’ ilan edilmesi sayesinde bu ünlü tarihi yer adına bir de Türkçe opera yazıldı. Romen orkestra şefi, besteci Bujor Hoinic ile oğlu Artun Hoinic, üç buçuk ayda epik bir operaya imza attı.

Prömiyeri 9 Kasım’da ATO Congresium’da yapılacak operayı yazarken Homeros’un İlyada Destanı üzerinde incelemeler yaptığını aktaran Hoinic, oğlu besteci ve orkestra şefi Artun Hoinic’in librettoyu yazdığını, kendisinin de bu süreçte operanın bütün müziklerini adım adım inşa ettiğini söyledi. Hoinic “Troya’da bir konsept üzerinden gittik. Yani Homeros’un İlyada’sındaki tanrılar yerine gerçek savaşı, hayatı ele aldık. Bu şekilde 8 sahne içinde iki perdelik bir sentez oluşturduk. İlyada inanılmaz uzun bir destan. Oradan 3-4 opera çıkar. O kadar aksiyonu var ama biz bir sentez yapmayı tercih ettik. Troya bizim topraklarımızda doğmuş fakat mirası tüm dünyaya mal olmuştur. Bu nedenle evrensel bir müzik yazmanın gerekli olduğunu düşündüm. Bu yönden baktığımızda antik bir medeniyeti modern bir müzik ile harmanladım. İçerisinde antik modları, gizli makamları ve Anadolu ritimlerini de kullandım” dedi.

Hoinic “Troya’nın librettosunu oğlumun yazması büyük bir avantajdı. Troya’yı o yüzden 3,5 ayda bitirebildim yoksa imkansız olurdu” diye konuştu. Daha önce bale eserlerinde librettoyu kendisinin yazdığını ancak Türkçe opera yazmanın çok farklı olduğunu anlatan Hoinic “Bir yabancı besteci tarafından ilk defa Türkçe  opera yazıldı; o da Troya” dedi. 
9 Kasım 2018 cuma günü prömiyer yapacak olan Troya’nın rejisörlüğünü Recep Ayyılmaz yürütüyor. Balet Tan Sağtürk ve Murat Karahan’la DOB’un en önemli sanatçılarının boy göstereceği eserde, Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürü Mustafa Kurt eserde Homeros’u canlandıracak. Bu arada operanın biletleri üç günde tükendi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN