Yazıcıdan çıkan kafatası Alzheimer’a umut oldu

Yazıcıdan çıkan kafatası Alzheimer’a umut oldu

ABD’deki Minnesota Üniversitesi’nde 3D yazıcı ile şeffaf kafatası üretildi. Bilim insanları, bu sayede deney farelerinin beyninin kolaylıkla izlenebileceğini belirtti. Araştırma ekibinden Suhasa Kodandaramaiah “Fare kafatasının üst kısmını çıkararak yerine şeffaf kafatası yerleştirdik. Böylece beynin nasıl çalıştığına dair yeni bilgiler edineceğiz. Bu bize Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkların tedavisi için çok değerli veriler sunacak” dedi.

Alzheimer tedavisinde birçok ümit vadeden ilaç başarısız oldu ve hastalığın sebepleri hala bilinmiyor. Minnesota Üniversitesi’nden bilim insanları See-Shell adını verdikleri şeffaf kafatasını geliştirdi. Uzmanlar ilk olarak farenin kafatası yüzeyini dijital olarak tarattı, ardından aynı kafatasının 3D yazıcıyla yapay ve şeffaf bir kopyası yapıldı. Farenin kafatasının üst kısmı ameliyatla çıkarıldı ve yerine yeni şeffaf kafatası yerleştirildi. Böylece beynin tamamı tek seferde görüntülenebilir hale geldi. Araştırmacılardan Suhasa Kodandaramaiah çalışmanın beynin bir bölümündeki aktivitelerin diğer bölgeleri nasıl etkilediğini görmeyi amaçladıklarıı aktararak “Farenin beyninin korteks adı verilen geniş bölümlerinin yüzeyini görüntülemek ve bunlarla uzun zaman süresince etkileşim kurmak için çalışıyoruz. Böylece insan beyninin nasıl çalıştığına dair de yeni bilgiler edineceğiz. Bu teknoloji bize daha önce olmadığı kadar fazla kontrol ve isabetle belirli bölgeleri uyarma ve korteksin çoğunu çalışırken görme imkanı veriyor’’ dedi. Araştırmacılara göre bu çalışmanın en umut vadeden özelliği, fare beyni ile insan beyni arasında çok fazla benzerlik olması. Yani bu araç Alzheimer, Parkinson ya da yaşlanma gibi beyinde hasara sebep olan hastalıklar üzerinde çalışmak için çok değerli olabilir. İmplantın farenin bağışıklık sistemi tarafından reddedilmemesi de önemliydi. Böylece beyinde uzun süreli araştırmalar yapmak mümkün olacak. Timothy J. Ebner “Bu çalışmarı insanlarda yapmamız mümkün değil ama bunlar beynin nasıl çalıştığını anlamamız ve beyin rahatsızlıkları yaşayan insanlar için tedavi geliştirebilmemiz açısından çok önemli” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN