Yerli kit hastalığı bulacak devlet tüp bebeği karşılayacak

Yerli kit hastalığı bulacak devlet tüp bebeği karşılayacak

Sağlık Bakanlığı, SMA gibi genetik hastalıkların tespiti için yerli kit geliştirerek evlilik öncesi tarama yapacak. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca “Yüzde 25 hastalıklı doğum söz konusu olduğu için çiftlere sürece ilişkin bilgi vereceğiz. Tüp bebek yönteminin ücretini karşılamayı taahhüt edeceğiz” diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı’nca Spinal Muskuler Atrofi (SMA) gibi genetik geçişli hastalıkların belirlenmesine olanak veren yerli kit geliştirilerek evlilik öncesi çiftlere tarama yapılacak. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca “SMA, otozomal resesif geçen bir hastalık. Otozomal resesif geçtiği için bunun önceden taranabilirliğini düşünüyoruz. Taranabilirliği evlilik öncesi basit bir testle, hatta hastanın gelmesine gerek kalmadan kanın emdirildiği bir kağıdın gerektiğinde postalanabilir olduğu bir yaklaşımla mümkün olabilir. Bunun kiti var dünyada ama pahalı. Tarama olabilmesi için ucuz olması gerekiyor” dedi.

Koca, yapılacak tarama sonucunda evlenecek çiftte sonucun otozomal resesif çıkması halinde hangi yolun izleneceğine ilişkin “Ne yapacağız, evleneceklerse ‘Evlenmeyin mi?’ diyeceğiz. Hayır elbette, böyle bir durum söz konusu değil. Yüzde 25 oranında hastalıklı doğum söz konusu olabildiğinden, çifte, bundan sonraki sürece ilişkin tüp bebek yöntemi gibi yönlendirmelerle bilgilendirme yapılacak. Tüp bebek yönteminin de ücretini karşılamayı taahhüt ederek bir yaklaşım olacak” ifadesini kullandı. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN