Yeryüzünün dostu sanat

Yeryüzünün dostu sanat

Sanatın farklı disiplerinde eserler veren sanatçılar, küresel iklim değişikliğiyle ilgili bir kültür dalgasıyla fark yaratma peşinde. Örneğin İskandinav sanatçı Olafur Eliasson, Grönland’dan getirdiği buz bloklarını şehir ortasında sergiledi, Natalie Portman tarımdaki yanlışlıkları dikkat çeken belgesel hazırladı.

Birleşmiş Milletler, 2015 yılında iklim krizinin geri dönüşü olmayan bir noktaya ulaştığını ve varlığımızı tehdit ettiğini açıklamıştı. Bu ne ilk ne de son uyarıydı. Her zaman olduğu gibi dünya liderlerinin iklim politikalarında anlamlı değişiklik yapmalarını sağlamak için büyük küçük herkese ulaşmanın bir yoluna ihtiyaç vardı. Paul McCartney, Fergie, Natasha Bedingfiel ve Jon Bon Jovi’ye durum iletildi ve bu isimler ‘Love Song to the Earth’ şarkısını söyledi. Bu küresel ısınmaya karşı atılan sanatsal adımlardan biriydi. İklim krizi, uzun süredir, küçük yaşam tarzı değişiklikleriyle hafifletilebilecek olan bilimsel bir sorun olarak tanımlandı. Ama artık sanatçıların da gündem maddesi... Kültür tabii ki her derde deva değil ancak farkındalığı artırmak, topluma dünyayı bekleyen tehlikeler konusunda bilgi vermek açısından organize bir hareket olarak kabul ediliyor. Tabii ki Yeşil partiler iklim değişikliği konusunda bir şeyler yapmak için daha fazla güce sahip fakat asıl ihtiyaç olan  tutarlı, rahatsız edici aciliyet hissi. Bu his de sanatçılardan geliyor.  

19-07/21/1.jpg

Kavramsal sanatçı Mel Chin, geçen eylül ayında New York’taki Times Meydanı’nın su basmış ve terk edilmiş halini göstermek için artırılmış gerçeklik kullanarak bir mobil uygulama hazırlamıştı. Danimarkalı-İzlandalı sanatçı Olafur Eliasson ise Londra’daki Tate Modern’e Grönland’dan 24 blok buz getirerek sokakta erimeye bırakmıştı. Geçen yıl aralık ayındaki bu sanatsal çalışması için Eliasson, varsayım gibi görünen buzulların erimesini durdurmak ve ‘duygusal olmayan şeylere duygu vermek’ istediğini söylemişti.  

Konuyla ilgili son aylarda en dikkat çeken çalışmalardan biri de rapçi Lil Dicky’nin ‘Earth’ isimli şarkısı. Sia’dan Justin Bieber’a pek çok ünlü ismin de sesiyle katkı verdiği şarkının animasyon klibinde Oscarlı oyuncu Leonardo DiCaprio da rol aldı. DiCaprio, klipte elinde dünyayla ‘Titanik’ filmindeki gemide güverte pozunu verdi. Klibe imza atan yapımcı Benny Blanco “İnsanların gerçekten dinlemelerini sağlayacak bir şey yapmaya çalışıyorduk. Çünkü çok büyük bir değişiklik yapmak zorundayız. Ancak birisi size eğlenceli, erişilebilir bir şekilde gelirse, insanlarda araştırma isteği uyanır” dedi. Blanco haklı da çıktı, nisan ayında YouTube’da yayınlanan video klip şimdiye kadar 160 milyondan fazla izlendi. 

19-07/21/2.jpg

Hollywood da iklim değişikliğine kayıtsız kalmadı... Anne Hathaway ve Mark Ruffalo, kimya şirketi DuPont’un neden olduğu iddia edilen kimyasal skandal ve şirket tarafından Amerikan suyunun kitlesel kirlenmesini ele alan bir filmde rol alacak. Yine Oscarlı oyuncu Natalie Portman, yoğun çiftçiliğin sonuçlarıyla ilgili yeni bir belgesel çekti. Portman, ‘Eating Animals’ isimli belgesele yapımcı olarak imza attı.  

İngiltere’deki National Portrait Gallery (NPG), Royal Opera House ve Royal Shakespeare Company’ye (RSC) bağlı sanatçılar ise bu kurumların BP ile ortaklıklarını son erdirmesi için harekete geçti. Aralarında Antony Gormley ve Anish Kapoor’un da bulunduğu 78 sanatçı NPG’ye, BP’nin ‘iklim krizini ilerletmedeki rolünü’ anlatarak kabul edilemez bir ortak olduğunu anlattığı bir mektup yazdı. İngiliz oyuncu Mark Rylance ise şirketle olan bağlantıları nedeniyle RSC’deki görevinden istifa etti. 

Konuyla ilgili olarak reklamcılara da çağrı var. Zira popüler kültürün etkisinin büyük olduğu yadsınamaz. En son eski Amerikan futbolu oyuncusu Colin Kaepernick’in rol aldığı ‘Dream Crazy’ isimli Nike’ın reklamı örnek gösteriliyor. Bu reklamın içeriğinde mültecilere, engelli ve siyahi sporculara verilen destek takdir edilmişti, hatta reklam Emmy Ödülleri’ne aday gösterildi. İklim bozulmasına, biyolojik çeşitlilik kaybına ve sosyal ve ekolojik çöküş riskine karşı protesto etmek için sivil itaatsizlik ve şiddet içermeyen bir direniş kullanmak amacıyla çalıştığı belirtilen Extinction Rebellion (Yololuş İsyanı) isimli grup “Reklam endüstrisi, inanılmaz yaratıcı ve yetenekli çalışanlara sahip. Onlara yeteneklerinizi insanlara ihtiyaç duymadıklarını satmak yerine iyilik için kullanın diyoruz” çağrısı yapmıştı. Bu çağrıdan sonra pek çok reklamcı gruba katılmıştı. 

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN