Yüzyılın ay tutulmasına hazır mısınız? Kanlı ay tutulması ne zaman, Türkiye'den izlenecek mi?

Yüzyılın ay tutulmasına hazır mısınız? Kanlı ay tutulması ne zaman, Türkiye'den izlenecek mi?

Yüzyılın en uzun kanlı ay tutulması yaşanacak. Peki kanlı ay tutulması ne zaman başlayacak? ay tutulması Türkiye'den izlenebilecek mi? Uzmanların 103 dakika sürecek ay tutulmasının 21. yüzyılın en uzun ay tutulması olacağını ifade etti. Tam olarak 1 saat 43 dakika sürecek kanlı ay tutulmasının saat kaçta başlayacağı ve Türkiye'den izlenip izlenemeyeceği hakkındaki açıklamaları haberimizde sizlerle paylaşıyoruz.

Kanlı ay tutulması ne zaman ve saat kaçta başlayacak? Ay tutulması Türkiye'den izlenebilecek mi? 21. Yüzyılın en uzun sürecek kanlı ay tutulması için geri sayım başladı. Ayın kızıl renge bürüneceği kanlı ay tutulmasının tam olarak 1 saat 43 dakika süreceği açıklandı. Bu doğa olayını izlemek isteyenler ise şimdiden hazırlıklarını yapmaya başladı. Ülkemizden de izlenebilecek olan kanlı ay tutulması hakkındaki bilgileri karar.com'dan sizlerle paylaşıyoruz.

21. YÜZYILIN EN UZUN KANLI AY TUTULMASI YAŞANACAK

Yüzyılın en uzun kanlı Ay tutulması 27 Temmuz akşamı Türkiye'de 20:15'te başlayarak gece 02:20'ye kadar süreceği doğa olayının en iyi ise 23:25 gibi gözlemleneceği belirtiliyor.

18-07/24/kanli-ay.jpg

KANLI AY TUTULMASI NEDİR?

Kanlı Ay tutulması denilen doğa olayı, aslında Ay'ın dolunay evresindeyken Ay tutulmasının yaşanmasıyla gözlemlenebiliyor. Tam bir tutulma olacağından dolayı Ay, tamamıyla Dünya'nın gölgesinde kalacak. Fakat tam bir tutulma olsa bile Ay hiçbir zaman tamamen karanlık hale bürünmüyor. Dünya'nın atmosferinden geçen Güneş ışınları Ay'ın yüzeyinde kızılımsı bir renk oluşturuyor ve Ay'ın hafif kırmızı renge büründüğü bu olay da "Kanlı Ay" olarak biliniyor.

Ay, kendi yörüngesinde dolanırken, kimi zaman Dünya'nın gölgesine girer. Buna Ay tutulması denir. Ay tutulması, dolunay zamanında ve Ay'ın düğüm noktalarına yakın olması durumunda meydana gelir. Ay'ın, Dünya'nın gölgesine girmesi ile Güneş'ten aldığı parlaklığı kaybetmesi neticesinde görülür. Güneş, karşı düğüm noktasında veya ona yakın olmalıdır. Bu şartlar altında Dünya'nın gölgesi Ay'a düşer. Dünya etrafında kırılan ışıklarda mavi renk yutulduğu ve kırmızı renk yansıtıldığı için, Dünya'nın gölgesi kırmızı renkte görülür. Bu güçsüz ışık kalıntıları görünürlüğü mahallî atmosferik şartlara bağlı olarak Ay'ı tuhaf bir bakır renginde ortaya çıkarır. Bunun sonucunda Ay tutulması olur.

18-07/24/kanli-ay-1.jpg

KANLI AY TUTULMASI NE ZAMAN?

Ay tutulması, Türkiye'den 2018-2020 yılları arasında gözlenebilecek 6 tutulmadan ikincisinin gözlenebileceği tarih olan 27 Temmuz akşamı gerçekleşecek. Bu yüzyılın en uzun süreli Ay tutulması 1 saat 43 dakika devam edecek. Antarktika, Avustralya, Asya, Rusya, Afrika, Avrupa ve Güney Amerika'nın doğusundan gözlenebilecek bu tutulma saat 20.13'de başlayıp ertesi gün sabaha karşı 02.30'da sona erecek. Tutulmanın maksimumunun gerçekleştiği 22.30-01.13 saatleri arasında ay tamamen karacak.

Yılın son tutulması ise 11 Ağustos'ta parçalı güneş tutulması olacak. Kanada'nın en kuzeyi, Grönland, İzlanda, İskandinavya, Rusya ve Kazakistan'ın büyük bir kısmı, Moğolistan ve Çin'in büyük bölümünden izlenebilecek bu tutulma genel zamana göre 08.02-11.30 arasında gerçekleşecek. Ülkemizden görülemeyecek olan bu tutulmada ay, güneşin yüzde 75'ini örtecek.

BURSA'DA AY TUTULMASI ETKİNLİĞİ

Büyükşehir Belediyesi tarafından bilimi çocuklara sevdirmek ve topluma yaymak hedefiyle projelendirilen Bursa BTM, yaz faaliyetlerine bir yenisini daha ekliyor. Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi, bilime meraklı astronomi tutkunlarını ‘Bursalı Amatör Astronom Hasip Sönmezalp için düzenlenen programla’ Mihraplı Kent Park’ında buluşturacak. Her yıl yaz aylarında gerçekleştirilen ve geleneksel hale gelen faaliyet bu yıl 27 Temmuz gecesi yapılacak.

Bu yıl beşincisi gerçekleştirilecek ‘Hasip Sönmezalp Gökyüzü Gözlem Etkinliği’nde katılımcılar, alana kurulacak mobil planetaryum ile yıldızlar ve gezegenler hakkında bilgi alacak, dev teleskoplarla yüzyılın en uzun ay tutulmasına şahitlik edecek. 7’den 70’e herkesin ücretsiz katılabileceği faaliyette ayrıca takımyıldızları hakkında bilgi de verilecek. Mihraplı Kent Park’ında 27 Temmuz gecesi saat 21.00’de başlayacak faaliyet gece saat 01.00’e kadar devam edecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN