HCT nedir? HCT düşüklüğü ve yüksekliği anlamı

HCT nedir? HCT düşüklüğü ve yüksekliği anlamı

HCT kan tahlillerinde gördüğümüz bir terimdir. HCT yani hematokrit, kanın oksijen taşıma kapasitesini ölçer. Değerleri yaşa ve cinsiyete bağlı olarak değişir. Bu değerlerin düşüklüğü ve yüksekliği çeşitli hastalıklardan ya da durumlardan kaynaklanır. İşte bilmeniz gerekenler…

 

HCT, kanımızdaki kırmızı kan hücrelerinin oranını ölçen bir kan testidir. HCT yüksekliği ve düşüklüğü bazı hastalıkların ya da durumların sonucudur. Vatandaşlarımız bu kan testinin hangi hastalıklara ya da durumlara işaret ettiğini merak ediyor. İşte tüm bilgiler…

NEDİR?

Hematokrit değeri kan testlerinde HCT adıyla yer alır. Bu test kanın oksijen taşıma kapasitesini ölçmek için yapılır. HCT normal değerleri yaşa ve cinsiyete bağlı olarak değişir. Yenidoğan bebeklerde bu değer %55-%68’dir. 10 yaş çocuklarda %36-%40 iken yetişkin erkeklerde %42-%54’tür. Yetişkin kadınlarda normal değer %38-%46, geve kadınlarda ise %30-%46’dır. Ancak bu seviye kişinin oturduğu yüksekliği göre artar. Yüksek rakımlarda oksijen yoğunluğu azalır ve kırmızı kan hücrelerinin oksijen taşıma kapatsitesi de artar.

HCT DÜŞÜKLÜĞÜ

HCT test sonucu normal değerlerin altındaysa HCT düşüklüğü yaşanır. Bu düşüklüğün kişide bazı belirtileri vardır.

Göğüs ağrısı,
Baş ağrısı,
Baş dönmesi,
Nefes almada zorlanma,
Sersemlik,
Saç dökülmesi,
Zayıflık,
Çabuk yorulmak.

DÜŞÜKLÜK SEBEPLERİ

Kansızlık: Kansızlık diğer adıyla anemi, HCT düşüklüğünün nedenlerindendir. Aneminin belirtileri ise kalbin düzensiz atması, nefes almada zorlanma, ciltte solukluktur.

Yetersiz beslenme: HCT düşüklüğü kişinin yetersiz beslenmesinden de kaynaklanabilir. B12 vitamini ve folik asitin yetersiz alınması düşüklüğe neden olur.

Sindirim problemleri: Yenilen besinler yeterince sindirilmezse sindirim sisteminde bazı sorunlara neden olabilir. Yemek ardından kaburga altında ağrı, hazımsızlık, ishal HCT düşüklüğüne neden olur.

Psikolojik hastalıkları: Panik atak, depresyon, anksiyete kişide HCT düşüklüğüne neden olur.

Böbrek hastalıkları: Böbrek hastalıkları HCT değerinde düşüklüğe yol açar.

Romatoid artrit: Romatoid artrit hastalığı HCT değerinin düşüklüğüne neden olur.

DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

HCT YÜKSEKLİĞİ

Aşırı terleme,
Duş sonrası kaşınma,
Güçsüzlük,
Baş ağrısı,
Baş dönmesi,
Diş etlerinde kanama,
Aşırı kilo kaybı.

19-12/07/hct-nedirjpgg.jpg

YÜKSEKLİK SEBEPLERİ

Aşırı kilo: Yüksek kilo HCT yükselmesine neden olur.
Hipertansiyon: Her yüksek tansiyon hastasında bu durum görülmeyebilir. Ancak hipertansiyonun HCT yüksekliğine neden olduğu bilinmektedir.
Kalp problemleri: Kalıtım yoluyla olan kalp hastalıkları HCT yükselmesine neden olur.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN