Her gün elimizde! Klozetten daha fazla bakteri var

Her gün elimizde! Klozetten daha fazla bakteri var

Hemen hemen günün her saati elimizde olan cep telefonun- yüzeyinden alınan sürüntü örneklerinde, hastalık yapma riski bulunan patojen bakteriler tespit edildi. Cep telefonlarında tahmin edilemeyecek kadar bakteri bulunduğuna dikkat çeken uzmanlar, 'Cep telefonu üzerinde üreyen bakteri sayısı, tuvaletteki klozetten daha fazla' dedi.

Hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen cep telefonlarıda bulunan bakterilerle ilgili yapılan araştırma tehlikeyi ortaya koydu. 

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği'nin yaptığı araştırma ile cep telefonu yüzeyinden alınan sürüntü örneklerinde, hastalık yapma riski bulunan patojen bakteriler tespit edildi.

'TUVALETTEKİ KLOZETTEN DAHA FAZLA BAKTERİ VAR'

Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Recep Tekin, yapılan çalışmalara bakıldığında, cep telefonlarında tahmin edilemeyecek kadar çok bakteri bulunduğuna dikkat çekti.

Tekin, "Günümüz artık iletişim çağı. Bu iletişim çağında en çok kullandığımız araçların başında cep telefonları geliyor. Cep telefonlarının bu kadar kullanılmasıyla birlikte sağlık da önemli bir noktada yer alıyor. Cep telefonları hiç tahmin etmediğimiz kadar bakteri bulunduruyor. Yaptığımız çalışmalara baktığımızda, özellikle el hijyeni ile ilgili yapılan çalışmalar var. Cep telefonlarının üzerinden alınan bakteriler ve klozette alınan kültürler var. İşin ilginç tarafı; cep telefonu üzerinde üreyen bakteri sayısı, tuvaletteki klozetten daha fazla" diye konuştu. 

'İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN CİDDİ SORUN YARATABİLİR'

Cep telefonlarına çok fazla elle temas olduğunu ve ellerin her yere dokunduğunu dile getiren Prof. Dr. Tekin, şunları söyledi:

"Tuvalete gidip geliyoruz, dışarıda mekanlara ve her türlü yüzeylere dokunuyoruz ve ardından da cep telefonunu kullanıyoruz. Bu cep telefonunu kullanmayla birlikte ellerimizdeki bakterilerin büyük çoğunluğu ki bu bakterilerin büyük çoğunluğu da patojen bakterilerdir yani hastalık yapıcı bakteriler ve bunlar cep telefonu üzerinde saklı kalıyor. Uzun süre de burada yaşayabiliyorlar. Bu, insan sağlığı açısından ciddi bir sorun yaratabiliyor. Siz eğer cep telefonuyla fazla uğraşıp, elinizi yıkamadan yemek yiyorsanız, ağzınıza ve yüzünüze götürüyorsanız, enfeksiyonlara maruz kalma ihtimaliniz çok yüksek. Bu noktada çeşitli tedbirler almak gerekiyor. Ne gibi tedbirler almak gerekiyor? Birincisi, cep telefonunu mümkün olduğunca başkasıyla paylaşmamak gerekiyor. Cep telefonunun ortak kullanım sayısı arttıkça üzerindeki bakteri sayısı da artıyor ve bulaşı riski artıyor. İkincisi, tuvaletlere cep telefonları mümkün olduğu kadar götürülmemesini istiyoruz. Mümkün olduğu kadar kulaklık kullanılmasını tavsiye ediyoruz."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN