Herkes SUV satıyor

Herkes SUV satıyor

Türkiye’nin yavaş yavaş en çok tercih edilen segmenti olmaya başlayan SUV’lerin pazar payı hızla yükseliyor. En çok satan model haline gelen yerden yüksek araçlar, fiyat konusunda da oldukça rekabetçi olunca markaların göz bebeği olmaya başladı. Yılbaşında 210 bin TL olan ortalama fiyatlar kur etkisi ve arz sorunu ile beraber yüzde 18 artarak 260 bin TL’ye kadar çıktı.

Otomotiv sektörü tüm dünyada değişim gösterirken, SUV modellere olan ilgi her geçen gün daha fazla büyüyor. Geçen yılın sonlarına doğru artık hatchback modelleri katleden SUV’ler 2020’nin ilk 7 ayında sedan ülkesi Türkiye’den yüzde 28 pay almayı başardı. Artık ulaşılabilir fiyatıyla sedanlara yakın fiyatıyla tercih sebebi oluyor. SUV segmentindeki rekabet ise ithal markalar arasında yaşandı. Türkiye’de ilk 7 ayda 341 binlik toplam pazarda 273 bin otomobil satılırken bunun 77 bin 178 adedi SUV segment araçlardan oluştu.

Türkiye’nin en kapsamlı analiz şirketi Cardata verilerine göre 7 aylık zaman diliminde satılan SUV araçların lideri ise 9 bin 40 adetle ulaşılabilir fiyatı ile Dacia Duster oldu. Duster modelini 7 bin 311 adetle Fransız aslanı Peugeot 3008 takip etti. Listenin devamında 6 bin 281 adetle Hyundai’nin amirali Tucson, 5 bin 199 adetle Citroen C5 Aircross, 4 bin 418 adetle Peugeot 2008, 3 bin 276 adetle Kia Sportage, 2 bin 882 adetle Volkswagen T-Roc, 2 bin 621 adetle Volkswagen Tiguan, 2 bin 446 adetle Opel Grandland X ve 2 bin 362 adetle Nissan Qashqai ilk 10’da yer aldı. Yerli üretim SUV Toyota C-HR ise bin 573 adetle listenin 16’ncı sırasına girdi. Cardata’nın paylaştığı verilere göre, Türkiye’de satılan SUV araçların yılbaşında ortalama fiyatı 210 bin TL olurken, temmuzda ise bu rakam kur etkisi ve arz sorunuyla birlikte 260 bin TL’ye kadar yükseldi. İlk 7 ayda fiyat farkı yüzde 20’ye yaklaştı. Türkiye’de en çok satılan Fiat Egea sedanın fiyatı Lounge Plus donanım paketi otomatik vites dizel fiyatı 189 bin 900 TL. En çok satan Dacia Duster’in fiyatı yılbaşında 159 bin 434 lira iken Temmuz’da bu rakam 177 bin 400 TL oldu. İkinci sırada yer alan Peugeot 3008’in fiyatı ise yılbaşında 255 bin 800 TL iken Temmuz’da bu rakam 291 bin 400 TL’ye çıktı. Böylece sedan araçlarla da fiyat rekabetinde bulunuyorlar.

ÜRETİCİLER SUV İTHAL EDİYOR

Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın “0 km SUV segmenti toplam binek otomobil satışlarının içinde yüzde 28 gibi yüksek bir paya sahip. Özellikle son yıllarda SUV’lere olan talep böyle bir pazar yarattı ve yüksek satış adetli bir piyasa oluşturdu. Hatta bu çerçevede son yıllarda Türkiye pazarında her zaman sedan segmentinden sonra en çok satan sınıf olan hatchbackleri de geçerek 2’nci sıraya yerleşti. Tüketicinin SUV’ye olan talebinin önümüzdeki yıllarda da artarak devam edeceği öngörülüyor. Bu nedenle otomobil üreticileri ve ithalatçıları üretim ve ithalatlarında daha çok SUV araçları sipariş ediyorlar” diye konuştu.

KUR FARKI KREDİYİ DE VURDU

Hyundai Assan Genel Müdürü Murat Berkel “Kurlardaki ani yükseliş, beraberinde taşıt kredi oranlarını da artırdı. Bu da doğal olarak müşteri ve sektör nezdinde olumsuz bir etki yaratıyor. Açıkçası, mevcut duruma bakarak henüz bir şey söylemek için çok erken. Bu bağlamda, Hyundai Assan olarak yılın ikinci yarısı için yapmış olduğumuz planlarımıza aynı şekilde devam ediyoruz” dedi.


Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN