Herkeste bir heyecan

Bu aralar eğitim adına ne güzel haberler geliyor… Sayın Ziya Selçuk’un bakan olması bizleri Türk eğitim sistemi adına hem çok sevindirdi hem de çok heyecanlandırdı. Umuyoruz ki sayın hocamızın bir yazısında dediği gibi ‘’Eğitim güncel siyasetin nesnesi değildir; her bir çocuğun hepimize emanet edilen gelecek tasavvurudur.’’ cümlesi icraatları ile vücut bulur.

Ben inanıyorum ki yeni dönem de eğitimdeki ölçme-değerlendirme konusu bir tartışma olmaktan çıkarak ‘’balığı ağaca tırmanmakla, maymunu yüzmekle sınamak ve ikisini aynı sınava sokmak’’ anlayışına dayalı eğitim sistemi son bulacaktır. Her çocuk özeldir düsturu ile tecrübesel ve gözlemsel şekilde zekâ ve yetenekleri üzerinde odaklanmak hayat boyu başarılı olmaları için oldukça önemli bir adım olacaktır.

Eğitim; başarı, ilgi, tutum, zekâ, yetenek, hız, performans ve güç gibi çok çeşitli ölçümlere başvurulan bir alan görünümündedir. Bireylere yaşam becerileri kazandırmak için planlı, kasıtlı, kesitli ama sürekli bir eğitim hizmeti sunmak durumundayız. Öyle ki bu sürecin başarısı birey ölçeğinde kalmayıp toplumsal ve hatta kimi zaman küresel kazanımları olan bir yapıya dönüşebilsin. Bu son bağlam özellikle zekâ ve yetenek değişkenleri anlamında daha da önem kazanmaktadır.

Eğitim sistemini; merkezî ve standart yapmak yerine sistem dışına attığımız insanların da barınabileceği ve beslenebileceği bir sisteme (bireysel farklılar odaklı ve performans tabanlı değerlendirmeler) dönüştürebilirsek, bireylerin kendi gerçek potansiyellerini ortaya çıkarmalarına yardım etmiş oluruz. Böylesi bir anlayış da pek çok sayıda yaratıcı müzisyen, sanatçı, yazar, şair, mimar, sporcu; pek çok sayıda sorun çözebilen alternatif düşünebilen, kültürel farklılıklara dolayısı ile bu konulara duyarlı sosyal uzmanlar, politikacılar, valiler, büyükelçiler, hâkimler, savcılar ve iş adamları yani girişimci ruha sahip bireyler yetiştirebilir ve ortaya çıkmalarına imkân verebilir.

Türk Zekâ Vakfı, zekâ ve yetenek kavramlarının bireylerin yetişmesinde ve doğru yönlendirilmesinde ne kadar önemli olduğunun farkındalığını yaşatan bir kurum. Bu doğrultuda 2013 yılından beri her yıl ‘’Zekâ ve Yetenek Kongresi’’ düzenliyor. Ülkemizin zekâ ve yetenek alanlarındaki birikimine katkı sunmayı amaçlayan bu kongrenin bu yıl altıncısı düzenlenecek. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi ortaklığı ile düzenlenen kongrenin açılış konuşmasını da yeni milli eğitim bakanımız Ziya Selçuk yapacak. Konuşmacılar arasında Gazeteci/Program Yapımcısı Deniz Bayramoğlu, Oyuncu Mert Fırat, Yönetici jack Ovaljo, Güvenli Okul Projesi Başkanı Osman Öztürk, Dünyanın En İyi 10 Öğretmeni arasına giren ilk Türk Öğretmen Nurten Akkuş gibi isimler bulunuyor. Bunu yanında konunun uzmanları, başka alanlarda öne çıkmış kanaat önderleri ve en önemlisi Türkiye’n dört bir yanından eğitimcileri ve aileleri bir araya getiriyor.

Eğitimde en güzel en öğretici şey paylaşmaktır. Hep birlikte daha iyinin nasıl yapılabileceğini tartışmak adına bu kongreye katılmanızı tavsiye ederim.

Gelin birlikte eğitim alanının güncelliğini koruyan her konusunu masaya yatıralım.

Kongre ile ilgili bilgilere buradan ulaşabilirsiniz:

http://kongre.tzv.org.tr/2018/#hakkinda

http://www.kongre.tzv.org.tr/

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.