Hindistan ABD arasıda S-400 gerilimi

Hindistan ABD arasıda S-400 gerilimi

Hindistan'ın Rus hava savunma sistemi S-400 füzelerinden almaya karar vermesi ABD tarafından yaptırım tehdidiyle karşılandı.İki ülke arasında gerilim yeni başkan Joe Biden döneminde de devam edecek.S-400'ler teslim edilirse Türkiye'ye uygulanan yaptırımlarını bir benzerinin Hindistan'a da uygulanması bekleniyor.

S-400 hava savunma sistemleri almayı planlayan Hindistan'a yönelik Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) yaptırım uyarıları yeni başkan Joe Biden döneminde de devam edecek. Savunma sistemleri teslim edilirse, Türkiye'ye uygulanan yaptırımların benzerinin Hindistan'a da uygulanması bekleniyor.

Euronews'te yer alan habere göre, Hindistan, Çin'le himalaya bölgesinde yaşadığı sınır anlaşmazlığı nedeniyle 5 adet S-400 savunma hava sisteminin alımı için 2019'da Rusya ile 5,5 milyar dolar değerinde anlaşma imzalamıştı. Amerikan yetkililer ise Hindistan'ı CAATSA yaptırımlarından muaf olmadığı konsunda uyarmıştı.

S-400 HİNDİSTAN'IN MİLLİ GÜVENLİK MESELESİDİR

Hindistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Anurag Srivastava kısa süre önce yaptığı açıklamada, "Hindistan ve ABD arasında kapsayıcı küresel bir stratejik ortaklık bulunuyor. Hindistan'ın ayrıca Rusya ile özel ve ayrıcalıklı bir ortaklığı var. Hindistan bağımsız bir uluslararası ilişkiler politikasına sahip. Bu durum, milli güvenliğimiz için yaptığımız savunma harcamaları konusunda da geçerli" dedi.

Diğer yandan Reuters'a konuşan ABD Yeni Delhi Büyükelçiliği Sözcüsü, "Tüm müttefik ve ortaklarımızı, Rusya ile yapacakları ve CAATSA yaptırımlarına neden olabilecek anlaşmalardan geri çekilmeye davet ediyoruz. CAATSA'nın istisnaları veya ülkelere yönelik muafiyetleri yok. Rusya ile Hindistan arasındaki anlaşma için de herhangi bir muafiyet kararı alınmış değil" açıklamasını yaptı.

Hindistan'a ilk S-400 teslimatının 2021 yılı sonuna doğru yapılması bekleniyor. Daha önce Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri alan Türkiye hakkında geçtiğimiz ay CAATSA yasası kapsamında yaptırım kararı almıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN