‘Hırsızların kalesi’ne Truva’lı baskın

‘Hırsızların kalesi’ne Truva’lı baskın

Londra’daki British Museum’un BP petrol şirketi sponsorluğundaki ‘Troya’ sergisi, 13 metrelik Truva atının içinde müzeye giren 15 aktivist tarafından protesto edildi.

SALİHA SULTAN

British Müzesi’nde BP sponsorluğunda gerçekleşen ‘Troya’ sergisi açılışında hem serginin sponsorunun BP olması, hem de çalıntı eserler kullanıldığı için müze yönetimini istifaya davet eden ve üzerinde müzedeki eserlerinde çalıntı olduğu yazan dev bir pankartla protesto edilmişti. Protestocular önceki gün iseYunan savaşçıları gibi giyinerek, kendi yaptıkları 13 metrelik tahtadan Truva atı enstalasyonu içerisinde gizlice müzeye girdi.

Grup “BP’nin sergiye sponsorluğu cömert bir armağan gibi görünüyor, ama içeride ölüm ve yıkım gizleniyor” açıklaması eşliğinde atı müzenin kapıları boyunca yürüttü. Protestocular müze BP’den para almayı bırakana kadar protestoya devam edeceklerini söylüyor. Müze yönetimi ise BP’nin sponsorluk yapmasından ‘gurur’ duyduklarını ifade ediyor. 

TÜRKİYE'DEN ÇALINAN TROYA HAZİNELERİ 

300 eserlik sergide Türkiye’den çalınan Troya hazineleri de yer alıyor. Sergide yer alan çalıntı Türkiye eserlerini Alman tüccar ve amatör arkeolog Heinrich Schliemann, Osmanlı Devleti’nin verdiği kazı iznine uymayarak 1870-1873 yılları arasında yurtdışına kaçırmıştı. O dönem soruşturmayı yürüten İzzettin Efendi, Schliemann’ın tam 73 bin 139 eseri çaldığını tespit etmişti. Schliemann’ın adı Osmanlı belgelerinde ‘Troya hazinelerini aşıran (soyan)’ tanımlamasıyla geçiyor. 

 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN