Hollywood’a karşı ‘siyahi’ manifesto

Hollywood’a karşı ‘siyahi’ manifesto

Idris Elba, Viola Davis’in de aralarında bulunduğu 300’den fazla siyahi sanatçı, Hollywood’un siyahilere şiddet uygulanan filmlere yer vererek polis şiddetini yücelttiğini söyleyen bir mektup yayımladı. Siyahilerin sanat endüstrisinde desteklenmediği de belirtilen mektupta “Böyle yaparak George Floyd’un katili Derek Chauvin gibi polisleri cesaretlendiriyorsunuz” denildi.

SALİHA SULTAN-KARAR

Siyahi öfke protestosunda yedi kez lastik mermi ile vurulan siyahi aktör Kendrick Sampson öncülüğünde bir araya gelen, aralarında Idris Elba, Viola Davis, Tessa Thompson, Michael B. Jordan gibi ünlü siyahilerin bulunduğu 300 ünlü ve yönetici Hollywood yapımlarında polisin şiddetini yücelten yapımlara yer verilmemesi için açık mektup yayımladı. ‘Hollywood’daki müttefiklerimize’ başlıklı açık mektupta “Hollywood’un yaratıcı bir endüstri olarak hayal etme ve yaratma ayrıcalığı var. Kültür ve politika üzerinde önemli bir etkiye sahibiz. Etkimizi daha iyi bir dünya hayal etmek ve yaratmak için kullanma yeteneğine sahibiz” notuyla “Yine de, geçmişte ve şu anda Hollywood, polis şiddetini ve siyahlık karşıtı kültürü teşvik ediyor” ifadeleri kullanıldı. Hollywood’da adalet sistemini anlatan yapımlarda, siyah insanların şiddet taraftarı olarak tasvir edildiği eleştirisi de yapılan mektupta bunun siyahi hayatlar üzerinde korkunç sonuçlara neden olduğu belirtilerek, “Bu hikayelerle George Floyd’un katili Derek Chauvin gibi polisleri cesaretlendiriyorsunuz” denildi.

BEYAZLAR YALNIZ KENDİ HİKAYELERİNİ EVRENSEL SANIYOR

Ünlü siyahiler mektupta Hollywood ajanslarının siyahileri nadiren işe aldığını ve şirketlerin yöneticileri arasında siyahilerin de az görüldüğünü dile getirerek, “Siyahilerin liderliğinde üretilen filmlerin ve televizyonlar başarılı olmasına rağmen sınırlandırılarak uluslararası alanda pazarlanmasının önüne geçiliyor” iddiası aktarıldı. Mektupta “Dünyadaki en küçük ırksal demografiyi oluşturan beyazlar yalnız kendi hikayelerini evrensel görüyor” denildi. Hikayelerimizi anlatmak için nadir bir fırsat elde ettiğimizde ise, geliştirme, üretim, dağıtım ve pazarlama süreçlerimiz genellikle beyaz bakışın kıstasında” ifadeleriyle ise siyahilerin sinema, müzik gibi sanat endüstrilerinde karşılaştığı zorluklar dile getirildi. Filmlerde ‘Polis yanlısı”, ‘siyahi karşıtı’ içerikleri desteklenmemesi çağrısı yapılan mektupta, bundan böyle ırkçılık karşıtı yapımların daha çok desteklenmesi talebinde bulunuldu. Mektupta “Bu değişikliklerin Amerika’daki siyahlar yaşamlarını değiştirme gücüne sahip olduğunu biliyoruz.

Hollywood’un rolünü kabul etmesinin ve hasarı onarma ve değişimin proaktif bir parçası olma sorumluluğunu üstlenmesinin zamanı geldi” cümleleriyle bütün dünyaya film pazarlayan Hollywood’un ırkçılık karşıtlığındaki önemli rolü hatırlatıldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN