Hucurat Suresi Türkçe Okunuşu Ve Anlamı Nedir?

Hucurat Suresi Türkçe Okunuşu Ve Anlamı Nedir?

On sekiz ayetten oluşan bu sure Medine'de indirilmiştir ve ismini Hz.Muhammed'in hanımlarının odalarından bahseden dördüncü ayetten alır, Allah onu...

On sekiz ayetten oluşan bu sure Medine'de indirilmiştir ve ismini Hz.Muhammed'in hanımlarının odalarından bahseden dördüncü ayetten alır, Allah onu korusun ve selamlasın. Medine'de indirilen sureler genellikle ilk Müslüman topluluğun yaratılmasına ve eğitimine odaklanmıştır ve bu sure bir istisna değildir. Bu surenin Medine'ye gelip Hz.Muhammed'i eşlerinin odalarını terk etmeye zorlayan bir heyetin vesilesiyle ortaya çıktığı söylenir. Hucurat suresi Türkçe okunuşu ve anlamı nedir?

Bu sure, genç topluma her müminin hem Allah'a ve Resulüne hem de cemaatin tüm üyelerine göre sahip olması gereken doğru tavır ve tavırları öğretmeyi amaçlamaktadır. İnananlar, birbirine sıkı sıkıya bağlı bir toplumu yok edebilecek davranışlar konusunda uyarılır. Milliyetçiliğin ve kabile çekişmesinin tehlikeleri konusunda uyarılıyorlar. Son olarak, inananlara inancın kelimelerden daha fazlası olduğu söylenir.

1-5. Ayetler

İlk iki ayet doğrudan müminlere hitap etmektedir. Sure şununla başlar: "Müminler, Allah'ın ve Peygamberinin önüne geçmeyin. Hz.Muhammed'e saygı gösterin, sakince ona uyun. Allah'ın önünde dindar olun. Gerçekten Allah her şeyi duyar ve her şeyi bilir. İnananlar, Peygamberiniz Hz. Muhammed'den daha yüksek sesle konuşmayın. Hakkını göster, saygı duy ve onunla yüksek sesle konuşmayın. İşleriniz boşa gidebilir.

Hz.Muhammed'in yanında seslerini alçaltanlar, kalpleri Allah tarafından takva için imtihan edilen kimselerdir. Onlar için bağışlama ve büyük ilahi ödül vardır. Hz.Muhammed'e odalarının duvarından kendisine yüksek sesle hitap edenlerin çoğunun mantıksız olduğu söylenir. Akıl yürütmezler, çünkü Peygamber onlara giderken acı çekmiş olsalardı, şüphesiz onlar için en iyisi olurdu. Doğrusu, Allah bağışlayandır ve esirgeyendir.

6-8. Ayetler

Ortaya çıkan farklılıkları çözmek için genellikle her toplulukta önlemler alınır. Hucurat suresi Türkçe okunuşu ve anlamı nedir? Bu anlaşmazlıklar gerektiği gibi çözülmezse, toplumun dokusunu baltalayabilir. Allah yine inananlarla konuşur, onlara mesajları ve mesajları nasıl alacaklarını açıklar ve bilginin doğruluğunu doğrulama ihtiyacını vurgular.

  • Bir günahkar onlara önemli bir mesajla gelirse, kontrol edilmesi gerektiğini, çünkü aceleci sonuçlar çıkardıktan sonra, cahilce birine zarar verebileceğinizi ve sonra yapılana pişman olabileceğinizi söylüyor.
  • Müslümanlara büyük nimetleri hatırlatılır. Bunların arasında Hz.Muhammed de vardır. Allah, bunu hatırlamanın ve bu gerçeğe gereken önemi vermenin gerekli olduğunu söylüyor.
  • *Hz.Muhammed onları pek çok şekilde dinlemeye başlasaydı, şüphesiz zarar verecekti. Allah, kendisine ve Hz.Muhammed'e güvenmeye çağırır, çünkü iman güzeldir ve inançsızlık günahtır.
  • Allah-u Teala, insanlarda ateizm ve ahlaksızlığa karşı bir tiksinti ve günaha karşı isteksizliği uyandırdı. Doğru yolu güvenle izleyen insanlar, Allah'ın lütfunu bir armağan olarak alırlar. Allah her şeyi bilir ve O sonsuz hikmet sahibidir.

9-10 Ayetler

Eğer iki inanan grubu kendi aralarında askeri çatışmaya başlarsa, o zaman Müslüman cemaati kesinlikle onları uzlaştırmalıdır. Bir taraf diğerine göre tüm sınırları aştıysa, o zaman Allah'ın kanununa dönene kadar onlara zorla cevap vermek gerekir. Allah adil olanı sever. Bütün inananlar kardeştir. Tartışanlar uzlaştırılmalıdır. Allah'dan korkun ve affedilmeniz için ona yakarın.

11-13. Ayetler

Bir ulus diğerine alay etmemelidir. Siz inancınızda bir aileysiniz. Hepinizin özgürlük ve güvenlik hakkına sahipsiniz. Allah'nın gözünde güldükleriniz sizden daha iyi olabilir. Birbirinizdeki kusurları aramayın. Ve birbirinize saldırgan takma adlar koymayın. Ve tövbe etmeyenler, öncelikle kendileriyle ilgili olarak günahkardır.

Birbirinizle ilgili şüphelerden kaçının ve casusluk yapmayın. Onun yokluğunda orada olmasından hoşlanmayacağı başka bir kişi hakkında konuşmayın, çünkü bu, ölen kardeşinizin etini nasıl yediğinizle karşılaştırılabilir. Senin için iğrenç olacak, bu yüzden Allah'dan kork. Şüphesiz ki o, bağışlayandır, esirgeyendir. Allah, müminlere insanları kadın ve erkekten yarattığını ve birbirlerini tanımaları için onları milletler ile kabileler yaptığını hatırlatır. Doğrusu, insanlar arasında Allah'ın önünde en asil olan, en dindar olanlardır.

14-18 Ayetler

Bedeviler inandıklarını söylüyorlar ama değiller. İnanmadılar, sadece itaatkar oldular, ancak inanç henüz kalplerine girmemişti. Ancak, tüm iyilikleri için mükafatlandırılacaklardır, çünkü Allah bağışlayandır ve esirgeyendir. Bunlar, Allah yolunda gayret gösteren, mallarını başkalarının yararına kullanan ve her durumda kendilerini feda edenlerdir.

Allah'a dininizi öğretmeye çalışmayın, çünkü O ruhlarınızda olanı bilir. Cennetteki her şeyi ve yeryüzündeki her şeyi bilir. Bazı insanlar İslam'ı uygulayarak Hz.Muhammed'e bir iyilik yaptıklarını düşündüler, ancak inanç yolunda kendilerine yol göstererek kendilerine iyilik yapanın Allah olduğunu bilmelilerdir. Allah, gökte ve yerde bilinmeyeni bilir. Yaptığınız her şeyi görüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN