Hukuk Vakfı'ndan BİSAV tepkisi: Bir vakfı bozmak helal olmaz

Hukuk Vakfı'ndan BİSAV tepkisi: Bir vakfı bozmak helal olmaz

Bilim ve Sanat Vakfı'na (BİSAV) kayyum atanması kararına, akademisyen, gazeteci, yazar ve siyasetçiden tepki geldi. Kanuni Sultan Süleyman Vakfiyesinden alıntı yaparak kayyum kararına tepki gösteren Hukuk Vakfı, "Bir vakfı değiştirmek, bozmak, eksiltmek, işlemez hale getirmek helal olmaz" ifadesini kullandı.

İstanbul Şehir Üniversitesi'nin ardından Bilim ve Sanat Vakfı'na (BİSAV) kayyum atanması kararına başta STK'lar olmak üzere birçok vakıftan tepki geldi. Hukuk Vakfı da Bilim ve Sanat Vakfı’na kayyum atanmasına tepki gösterdi. Kanuni Sultan Süleyman Vakfiyesi’nden bir alıntıyla başlayan duyuruda vakıfla ilgili şu çarpıcı ifadelere yer verildi:

İstanbul Şehir Üniversitesi’nin idaresinin Marmara Üniversitesi’ne devredilmesinden sonra, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun Ek 11 finci maddesinin onuncu fıkrasına istinaden 21.01.2020 tarihinde, kurucu vakıf olan Bilim ve Sanat Vakfı’na kayyım atanması için süreç başlatıldığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden gelen heyetin vakıf yönetimini devraldığını derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. 

Bu topraklarda insanların fıtri ihtiyaçları olan sosyal yardımlaşma, dayanışma ve güvenlik gereklerinin topluluk olarak giderilmesini sağlayan kurumsallaşmanın en müstesna örneklerinden birini vakıf müessesesi teşkil etmektedir. Vakıflar yüzyıllar boyunca hibe, yardım, sadaka, bağış gibi sosyal kurumlan da kapsayan sistematik, sınırları çizilmiş, statüsü belirlenmiş, tâbi olduğu kurallar itibariyle ana esasları ve ilkeleri ortaya konarak günümüze ulaşmıştır. 

 

20-01/23/yu.png

Bu vakıflardan birisi de 1986 yılından beri gençlerin bilim, sanat, felsefe, hukuk, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler gibi birçok disiplinde entelektüel gelişmesine katkı sağlayan Bilim ve Sanat Vakfı’dır. Bu vakfın sunduğu hizmet ve gençlerin entelektüel gelişmesine yaptığı katkı tartışmasızdır. Şehir Üniversitesi’nin yönetiminin başka bir üniversitenin yönetimine devredilmesi sürecinin vakfın yönetimine el koymaya teşmil edilmesi yüzyıllardır şekillenen vakıf müessesesinin temel ilkeleri ile bağdaşmamaktadır. Vakıf müessesesinin temel ilkeleri, vakfın sürekliliği, ebediliği, temlik ve temellük edilemeyecek olması, tüzel kişiliğe sahip olması ve nihayet vakfetme iradesinden vazgeçilememesidir. Bu temel ilkelerle taban tabana zıt olan kanuni düzenlemeye dayanarak yapılan vakfın idaresine el koyma işlemini kınıyoruz. 

Hukuk Vakfı olarak; devletin özelde Bilim ve Sanat Vakfi ve genelde bütün vakıflar üzerindeki işlemlerinde politik mülahazalardan uzak durarak;

•Vakfın sürekliliği ve ebediliği,

•Temlik ve temellik edilemeyecek olması, 

•Vakfetme iradesinden vazgeçilememesi, 

ilkelerine riayet etmesinin yüzyıllar boyunca oluşturduğumuz vakıf kültürümüzün muhafazası adına önem arz ettiğini hatırlatır, herkesi bu ilkeleri ihlal eden yanlışa karşı duyarlılığa davet ederiz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur. 

Hukuk Vakfı Yönetim Kurulu 

“Her kimse ki: Vakıflarımın bekasına özen ve gelirlerinin artırılmasına itina gösterirse, bağışlayıcı olan Allahu Teala’nın huzurunda ameli güzel ve makbul olup, mükafatı sayılamayacak kadar çok olsun, dünya üzüntülerinden korunsun ve muhafaza edilsin…"

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN