‘Huzur’dan ‘macera’ya kitaplara yoğun ilgi

‘Huzur’dan ‘macera’ya kitaplara yoğun ilgi

Bu yıl ‘15 Temmuz’ temasıyla kitapseverlere kapılarını açan 4. Uluslararası CNR Kitap Fuarı yoğun ilgi görüyor. Hafta sonu yayınevleri standlarını gezdik. Fuara katılımdan memnun olan yayıncılar en çok ilginin gençlerden geldiğini, tercih edilen kitapların ise macera, aşk ve Türk klasikleri olduğunu söyledi.

IŞIL ÇALIŞKAN

Yurt içi ve yurt dışından birçok yayınevinin stant açtığı ve yüzlerce yazarın okurlarıyla buluşacağı 4. Uluslararası CNR Kitap Fuarı başladı. İstanbul Yeşilköy CNR EXPO’da Pozitif Fuarcılık ve Basın Yayın Birliği iş birliğinde, 19 ülkeden 300 yayınevinin katılımıyla organize edilen fuar ‘15 Temmuz’ temasıyla düzenlenirken fuarın onur konuğu ise gazeteci-yazar Hasan Aycın. Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, KOSGEB ve İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen fuarda bu yıl; Yapı Kredi Yayınları, Martı, Doğan Kitap, Alfa, Timaş,  İnsan, İş Bankası Yayınları, Ephesus, Epsilon, Semerkand, Tübitak, Profil, İnkılâp, Can, Beyaz Balina, İz, Pegasus, Yeditepe, Ötüken, Yakamoz, Edam, Kırmızı Kedi ve Damla gibi birçok yayınevinin standı bulunuyor.

Geçen yıl 383 bin 187 okur tarafından ziyaret edilen CNR Kitap Fuarı’na bu yıl 400 binin üzerinde ziyaretçinin gelmesi bekleniyor. Önceki gün CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen fuarın açılışına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın beraberinde Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve Basın Yayın Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Münir Üstün’ün katıldı. Fuara yoğun ilginin olduğu gözlemlenirken yayınevleri kitap satışlarından memnun. 25-26 Şubat günlerinde fuar salonlarını gezdik. Yayınevleriyle görüştük: Fuara ilgi nasıl? Acaba hangi yazarların eserleri daha çok tercih ediliyor?17-02/27/dsf.jpg

MEVLANA İDRİS OKUYUCULARININ KİTAPLARINI İMZALADI

KARAR yazarı Mevlana İdris, köşe yazılarının yanısıra şiir, hikaye ve çocuk öyküleri yazmasıyla da biliniyor. Fuarda Karma Yayınevi standında minik okuyucularının kitaplarını imzayalan İdris’in İyilik Dükkanı, Hipnozcu Kedi, Filozof Köpek, Romantik Tilki, Korku Dükkânı, Kuşkucu Horoz, Profesör Haşır Huşur, Gazoz Çeşmesi ve Kardan Tavşan gibi eserleri birçok dile çevrildi.

17-02/27/27kr02-yusuf-gurogullari-dergah.jpg

TANPINAR VE KUTLU’YA İLGİ VAR

Dergah Yayınları Fuar Sorumlusu Yusuf Güroğulları, fuardan çok memnun olduklarını belirterek “Okurların çoğu ne istediğini biliyor. Ağırlıklı olarak edebiyat kitapları satılıyor. Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Saatleri Ayarlama Enstitüsü ve Mustafa Kutlu’nun hikaye kitapları çok tercih ediliyor” dedi. Güroğulları okuyucu kitlesinin ise orta yaşlarındaki kişiler olduğunu söyledi.

17-02/27/27kr02-bulent-soydas-vadi.jpg

FUARA EN ÇOK KATILIM GENÇLERDEN

Vadi Yayınları Pazarlamacısı Bülent Soydaş, en çok tercih edilen yazarların Hakan Albayrak, Gökhan Özcan, Neşe Kutlutaş olduğunu söyledi. Soydaş, genel anlamda fuarın kitlesinin gençler olduğunu ve popüler kültüre eğilim yaşandığını belirterek “Çocuklar ve gençler edebiyat ve tarih okumaktan sıkılıyor. Macera ve korku kitaplarını tercih ediyorlar” sözlerini kaydetti.

17-02/27/27kr02-yakup-yilmaz-yky.jpg

SABAHATTİN ALİ YİNE ZİRVEDE

Yapi Kredi Yayınları Stand Sorumlusu Yakup Yılmaz, “Okuyucu kitlesi en çok Sabahattin Ali, Nazım Hikmet, Yaşar Kemal ve İkinci Yenicilerin kitaplarını tercih ediyor. Bu yazarların kitapları normalde olduğu gibi fuarda da çok ilgi görüyor” dedi. Yılmaz, YKY olarak her türlü okuyucu kitlesine hitap ettiklerini belirtti ve fuardan, satışlardan çok memnun olduklarını söyledi.

17-02/27/27kr02-fethi-karabali_dedalus.jpg

YÜZDE 30’U KİTAP ALIYOR

Dedalus Kitap Genel Koordinatörü Fethi Karabali, fuarda Türk yazarlardan Güray Süngü ve Necip Tosun’un kitaplarının tercih edildiğinin altını çizerek, kitap fuarında geçen yıllara göre bir yoğunluk olduğunu ancak gelenlerin yüzde 30’unun kitap almaya yüzde 70’inin ise kitap bakmaya geldiğini söyledi: “Umarım kısa sürede kitap almaya gelenler yüzde 100’ü bulur.”

17-02/27/27kr02-burak-albayrak-ithaki.jpg

FANTASTİK TÜRÜ YÜKSELİŞTE

İthaki Yayınları Satış ve Pazarlama görevlisi Burak Albayrak “Bizde ağırlıklı olarak bilimkurgu ve fantastik türündeki kitaplar satılıyor. Şu an zaten  yükselişte olan bir tür. O nedenle satışlardan da memnunuz” diye konuştu. Bu tür kitapları 16-25 yaş arası kitlenin tercih ettiğini söyleyen Albayrak, geçen yıllara göre kitap satışlarında düşüş olduğunu vurguladı: “Kitap, ihtiyaçlar planında üstte olmadığından satışlar düşüyor.”

17-02/27/27kr02-mucahit-arli-timas.jpg

ÇOCUKLAR NE İSTEDİĞİNİN FARKINDA

Timaş Yayınları Satış Görevlisi Mücahit Arlı, “Milyonlarca kitaba ulaşan çocuk kitaplarımız var. Levent, Şirin serilerimizle birlikte Cemcan, Hamit ve Şefik isimli kitaplarımız çok seviliyor” dedi. Arlı, “Son yıllara göre çocuklar ne istediğini bilerek geliyor fuara. Veliler de bu noktada çocuklara bağlı kalıyor. Dirençli ve ısrarlı çocukları görünce çocuğun yanında oluyor” sözlerini kaydetti.

17-02/27/27krr02darbe.jpg

15 TEMMUZ SERGİYLE ANILIYOR

Fuarda, Türkiye’nin En Uzun Gecesi 15 Temmuz, 15 Temmuz Ruhu Işığında Ayasofya gibi darbe girişimine yönelik pek çok söyleşi düzenleniyor. Anadolu Ajansı’nın sponsorluğunda kurulan 15 Temmuz Fotoğraf Sergisi yoğun ilgi görürken ayrıca 10 binden fazla Arapça kitap da, ‘Arapça Kitaplar’ Bölümü’nde sergileniyor. Bu bölümde 16 ülkeden 70 yayınevinin eserleri yer alıyor.

17-02/27/27kr02-cemal-cinar-hayy.jpg

FİYATLARDAN ŞİKAYET EDEN YOK

Hayy Kitap’tan Cemal Çınar bu yıl, geçen senelere oranla uygun ölçüde kitap satıldığının altını çizdi. Çınar, müşterilerinin kitap fiyatlarından yana bir şikayetlerinin olmadığını belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Her okuyucu kitlesine hitap eden kitapların satışını gerçekleştiriyoruz. Fakat en çok sağlık alanındaki yayınlar tercih ediliyor.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN