İbni Sina kimdir ve nerelidir? Batıda Avicenna olarak bilinen İbni Sina tıp tarihine damgasını vurdu

İbni Sina kimdir ve nerelidir? Batıda Avicenna olarak bilinen İbni Sina tıp tarihine damgasını vurdu

Yaptığı çalışmalar, yazdığı 200 kitap ve 450 kadar makaleleriyle tıp tarihine damgasını vuran İbni Sina, batıdaki adıyla Avicenna, 11. yüzyılda İslam dünyası içerisinde yetişen en ünlü hekim, filozoftur. Bundan dolayı da İbni Sina’nın hayat hikâyesi, nereli olduğu ve çalışmaları bugünlerde bile dikkatle takip edilir.

16. ve 19. yüzyıllarda tüm dünya tarafından tıbbi referans olarak benimsenen bilim insanı İbni Sina, batıda yer alan kaynaklarda ‘hekimlerin piri ve hükümdarı’ olarak bilinir. Fen ve felsefe konularını ele alan çok geniş çaplı olan Tıbbın Kanunu ve İyileşme Kitabı, İbni Sina’nın en değerli çalışmaları arasında yer alır

İBNİ SİNA KİMDİR?

Astronom, tıp adamı, filozof ve yazar İbn-i Sina, Buhara (Günümüzde Özbekistan sınırları içerisinde yer alıyor) yakınlarındaki Efşene köyünde 980 senesinde doğdu. Felsefe ve tıp bölümlerine ağırlık veren İbni Sina, 200 kitap yazmıştır.

Kuşyar adında bir hekimin yanında tıp eğitimi alan İbni Sina, değişik konular üzerine 240'ı günümüze gelen 450 kadar makale kaleme aldı. İbni Sina’nın kayda geçen eserlerinin 150 tanesi felsefe 40 tanesi de tıp üzerinedir.

İbni Sina’nın eserlerinin en bilindikleri fen ve felsefe konularını ele alan çok geniş çaplı bir çalışma olarak kabul edilen El-Kanun fi't-Tıb (Tıbbın Kanunu) ve Kitabü'ş-Şifa’dır. (İyileşme Kitabı)

Bahsedilen bu iki eser de Orta Çağ üniversitelerinde ders olarak okutulmuştur. Bunun yanında bu eser Montpellier ve Louvain'de 1650’ye dek ders kitabı olarak işlenmiştir.

Samanoğulları sarayının kâtiplerinden Abdullah Bin Sina'nın oğlu olan İbn-i Sina’yı Batı, Avicenna olarak bilir. Babasından, İsmail Zahit'ten ve ünlü bilgin Natili'den ders almıştır. Mantık, geometri (özellikle Öklid geometrisi), sarf, fıkıh, tıp, nahiv ve doğa bilim üzerine çalışmalara imza atan İbni Sina, Farabi'nin el-İbane's vesilesiyle Aristoteles felsefesini ve metafiziğini öğrenerek, hastalanan Buhara prensini iyileştirince (997) saray kütüphanesinden faydalanma olanağına erişmiştir.

Babası ebediyete göçünce, Cür-can'da Şirazlı Ebu Muhammed'den destek gördü (Tıp Kanunu'nu Cürcan'da yazdı). Çağında bilinen bütün Yunan filozoflarının ve Anadolu doğacılarının yapıtlarını yakından takip etmiştir.

İbni Sina, İran’ın Hamedan kentinde 1037 yılında hayata veda etmiştir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN