İbrahim Turhan'dan Albayrak'a 'hizmet ekonomisi cevabı: Faiz ödemeleri iki katına çıktı

İbrahim Turhan'dan Albayrak'a 'hizmet ekonomisi cevabı: Faiz ödemeleri iki katına çıktı

Gelecek Partili İbrahim Turhan, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın 'hizmet ekonomisi' açıklamasına cevap verdi. Turhan karşılaştırmanın 2017 ile yapılması gerektiğini belirterek 'Bütçeden yapılan faiz ödemelerinin vatandaştan toplanan vergiler içindeki ağırlığı bu ekonomi yönetiminin elinde 2 katına çıkmış. 2017’de günde 155,4 milyon lira faiz ödenirken bu yıl 374,2 milyon lira ödenmiş' dedi.

Gelecek Partisi Genel Başkan Danışmanı ve ekonomist İbrahim Turhan, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın 'hizmet ekonomisi' sözlerine cevap verdi.

Bakan Albayrak açıklamalarında "2002 yılında toplanan her 100 TL verginin sadece 14.3 TL'si vatandaşlarımıza hizmet için harcanırken artık toplanan her 100 TL verginin 85,2 TL'si sağlık, eğitim ve altyapı başta olmak üzere toplumun refahı için kullanılıyor. Faiz ekonomisinden hizmet ekonomisine geçiş budur" demişti.

Albayrak'a cevap veren Turhan, karşılaştırmanın çok eski tarihlerle değil 2017 ile yapılması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

"KENDİ PERFORMANSINA BAKALIM"

"Kendisinden önceki dönemin başarıları üzerinden caka satmayı bıraksın da onun kendi performansına bakalım:

2017’de vatandaşın cebinden çıkan 100 TL verginin 10,57 TL’si faiz ödemesine gidiyordu. Bugün bu rakam 19,35 TL’ye yükseldi. 2017’de asgari ücret alan bir çalışanın ücretinin her ay 25 TL’si faize giderken bugün her ay 77 TL faize gidiyor.

"FAİZ ÖDEMELERİ İKİ KATINA ÇIKMIŞ"

Anlamlı bir karşılaştırma yapılacaksa 1990’lı yıllarla değil 2017 ile yapılır. Bütçeden yapılan faiz ödemelerinin vatandaştan toplanan vergiler içindeki ağırlığı bu ekonomi yönetiminin elinde 2 katına çıkmış. 2017’de günde 155,4 milyon lira faiz ödenirken bu yıl 374,2 milyon lira ödenmiş.

Bütçeden son 12 aylık faiz harcaması 121,2 milyar TL‘ye yükseldi. Bu yılın Ocak-Temmuz döneminde bütçedeki faiz giderlerinin vergi gelirlerine oranı %19,35 oldu. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmeden ve mevcut ekonomi yönetimi göreve gelmeden önceki 2017’de %10,57 idi."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN