İftardan sonra aşırı çay ve kahve tüketmek ödem nedeni

İftardan sonra aşırı çay ve kahve tüketmek ödem nedeni

Diyetisyen Nur Şahin, KARAR okurları için iftar ve sahur tavsiyelerinde bulundu.

DİYETİSTEN NUR ŞAHİN | KARAR

Ramazan ayında sahur yapmak vücudun fiziksel olarak dinç hissetmesi için gereklidir. Sağlıklı bir oruç geçirmenin yolu sahur yapmaktan geçer. Yatmadan önce yemek yemek, sahura kalkmamak veya sahurda sadece su içmek yapılan en büyük yanlışlardan biridir.

Açlık süresinin 15-16  saat gibi uzun bir zamanı çıkartmış oluruz ki bu da hipoglisemiye yani şeker düşmesine bağlı şikayetlerin daha da belirgin olmasına sebep olur.  Ayrıca uyku halinde metabolizma hızı en düşük düzeyde olduğu için yediklerimizin çoğunu ya da bir çoğunu yağa çevirmiş oluruz. En az 45 dakikadan sonra uyku haline geçmeliyiz.

Unutulmamalıdır ki günlük su ihtiyacınız ortalama 2-3 litre kadardır. Bu ihtiyacımızı iftarla sahur arasına yaymamız gerekir. Yeteri kadar sıvı alınmadığında gün içinde tansiyon düşüklüğü olabilir. Kabızlığı yatkınlıklık artabilir. Suyun kilo vermemiz de büyük önem olduğunu unutmayalım.

Ramazan’da çay ve kahve tüketimine gelirsek; çay ve kahve gibi uyarıcı içecekleri aşırı tüketmek doğru değildir, vücutta fazla kafein ödem tutar ve sürecimizi olumsuz etkileyebilir.  Suyun yanı sıra ayran, taze sıkılmış meyve suyu, bitki çayları, kompostolar ve detoks suları içilebilir. Uzun süren açlıkla kan şekeri düşme meydana gelir.

Kan şekerinin de düşmesiyle; iftar saatleri yaklaştıkça daha sıklıkla gözlemlediğimiz sinirlilik hali, ani sinir patlamaları, konsantrasyon bozukluğu, baş ağrısı, mide bulantısı ve halsizliğin nedenleri budur. Ayrıca vücut ısısı  düşer. Mide asidi artar, vücudun su ihtiyacı çoğalır; o yüzden endişe etmeyin bunlar gayet normal. 

ÖRNEK SAHUR MENÜSÜ 

1 adet haşlanmış yumurta 

1,5 dilim süzme peynir ( 45 gr ) 

3-4 adet tuzsuz zeytin 

Domates salatalık yeşillikler 

2 dilim tam buğday ekmek 

1 çay bardağı süt veya kefir + 1 hurma 

VEYA 

1 kase çorba 

1 adet haşlanmış yumurta 

1 dilim süzme peynir 

Domates, salatalık, yeşillikler 

2 dilim tam buğday ekmek 

VEYA 

1 adet haşlanmış yumurta 

2 dilim tam buğday ekmek ile tost 

1 çay bardağı süt veya kefir+1 küçük muz 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN