İhsan Süreyya Sırma'ya büyük ayıp

İhsan Süreyya Sırma'ya büyük ayıp

Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma'nın 'dengeler' adına 'Giresun Kitap Fuarı'ndaki etkinliklerinin iptal edilmesi büyük tepkilere neden oldu. Birçok yazarın İhsan Hoca’ya yapılan saygısızlığı protesto ederek programını iptal etmesi üzerine Belediye geri adım attı ama çok geç oldu. "Olanlar üzücü. Müslümanların hali bu... Biz yine yazar, yine konuşuruz" sözleriyle üzüntüsünü dile getiren İhsan Hoca "Ben tarihçiyim, tarih böyle hadiselerle doludur. Bakalım geriye kim kalır" diyor.

SALİHA SULTAN

Kitap fuarı deyince son on yıla kadar İstanbul'da 39 yıldır ve İzmir'de 25 yıldır düzenlenen fuarlarla övünür, heyecanla beklerdik. Anadolu'nun birçok şehrindeki okuyucular ise bulundukları yerlerden bu fuarlara gıptayla bakardı. Hakkı teslim edelim, AK Parti'nin yerel yönetim çalışmalarının kültür sanat boyutunda takdire şayan işlerinden biri bugün Kahramanmaraş'tan Erzurum'a, Ordu'dan Kayseri'yee Kırşehir'den Malatya'ya birçok Anadolu şehrine yayılan kitap fuarları oldu. Oldukça zor bir organizasyon ve maddi olarak külfetli bir iş. Mutlaka bir takım eksikleri vardır fakat bugün Beylikdüzü'nde devasa bir alanda, son derece profesyonel imkanlarla gerçekleşen İstanbul Kitap Fuarı'nın Tarlabaşı'ndaki keşmekeşliğini, imkansızlıklarını da dün gibi hatırlıyoruz.

Anadolu’da ziyaret ettiğim fuarlarda, insanların kitap kadar ihtiyaç duyduğu başka bir şey daha gözlemledim ki, o da belki de hayatları boyunca hiçbir yerde yüz yüze gelemeyecekleri yazarları bu fuarlarda görebilmeleriydi. İstanbul’da ya da İzmir'de imza sırasında belki yirmi otuz kişi görebileceğiniz yazarların önünde Anadolu’daki fuarlarda yüzlerce insanın kuyruk olduğuna da şahit oldum. Yazarlar da sohbetlerimizde Anadolu'daki okuyucuların ilgisinin, okumalarının kendileri için kıymetinden şevkle bahsediyorlar. Fuarcılık tarihimiz açısından sözünü ettiğimiz sevindirici işlere bu sene Giresun’da eklendi. Giresun Belediyesi'nce düzenlenen, 4 Ocak’ta kapılarını kitapseverlere açan birinci kitap fuarı eminim Giresunlular için büyük sevinç ve gurur kaynağı olmuştur. Fakat henüz açılışı bile gerçekleşmeden Giresun Kitap Fuarı, böylesi değerli bir organizasyona yakışmayacak bir haberle gündemimize oturdu ne yazık ki. Kitapları Beyan Yayınları tarafından okuyucuyla buluşturulan İlahiyatçı-yazar Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma'nın önce fuara davet edildiğini, ardından 'Giresun'daki yerel siyasi dengeler’ mazeretiyle afişleriyle bütün şehir donatılmış olmasına rağmen bir anda Giresun Belediyesince fuar etkinliklerinden çıkarıldığını öğrendik.

AYIBI BEYAN YAYINLARI DUYURDU

Belki de öğrenmeyecektik, Beyan Yayınları 'Giresun Fuarı'nda Neden Yokuz?' başlıklı bir duyuru yapmasa. İptalin anlatıldığı duyuru "Değerlerine sahip çıkamayanlar iki cihanda da değer görmeyecektir" cümlesiyle bitiyor. Ardından elbette Giresun Belediyesi bir açıklama yapmak durumunda kaldı. Açıklamada "Belli ki yanlış anlaşılmaya sebep olan iletişim kopukluğu nedeniyle Beyan Yayınları'nın İstanbul Cağaloğlu'nda bulunan merkezinde Prof. Sırma hocamızı üzücü hadise kamuoyunun bilgisine sunulmadan önce ziyaret edip üzgün olduğumuzu belirttik. Davetimizi tekrarladık. Ancak hocamız kitap fuarı organizasyonuna katılmama kararını bizlerle paylaştı. Bir kez daha ifade ediyoruz ki farkında olmadan incittiysek affola” ifadeleriyle ayıp örtülmeye çalışıldı. Birkaç internet sitesi, birkaç popüler sosyal medya kullanıcısı dışında basın dünyası da olaya kör ve sağır görünüyor. Bunlar alışık olduğumuz haller. Dün ise AK Parti’den istifa eden milletvekili Mustafa Yeneroğlu Twitter'dan "İhsan Süreyya Sırma hocamız AK Parti kurmaylarının hocası sayılır. Artık ona bile tahammül yoksa, hazin halimize kelimeler kifayetsiz kalır”mesajıyla olaya tepki gösterdi. Konuyla ilgili yetkililer sessizliğini koruyor. Olay üzerine dün KARAR gazetesi olarak İhsan Süreyya Sırma Hocayı cep telefonundan aradık. 75 yaşında olmasına rağmen 'iletişim' aletlerini gayet güzel kullanabiliyor. Sohbetimizin başında etkinliğinin iptaliyle ilgili şaşkınlığını dile getiren İhsan Hoca en nihayetinde olaya 'Sel gider kum kalır' gözüyle bakıyor.

BUNLARIN DENGESİNİ KİM BOZUYOR?

Türkiye'de birçok fuara gidiyoruz. Giresun’dan da davet ettiler, kabul ettik. Uçak biletimi dahi almışlardı. Programı ‘dengeler’ adına iptal etmişler. Bunların dengesini kim bozuyor bilmiyorum. İki hafta önce ÖNDER bana ödül verdi, Gençlik ve Spor Bakanı vardı, saygıyla dinledi. Orada da aynı hep yaptığım konuşmaları yaptım, aynı konuları yıllardır dillendiriyorum. Müslümanlar kendi şahsiyetini terkediyorsa ben ne yapayım? Yarın bir savaş olsa demek onların yanında yer alacaklar. İlkokul çocukları gibi davranıyorlar. Benim fuara falan ihtiyacım yok. Ya hiç davet etmeyeceksin ya da böyle alay etmeyeceksin. Dört-beş gün önce Giresun Belediye Başkan Yardımcısı Abdurrahman Demirel geldi ve özür diledi. Başkanı aradı, telefonu bana vermek istedi ama ben kabul etmedim, görüşmek istemiyorum dedim. Araya milletvekilleri de soktular, kabul etmedim. Böyle şeylere ihtiyacım yok. Bazı yazar arkadaşlar da bana yapılan ayıbı görünce kendi programlarını iptal etmiş. Ama olanlar üzücü işte. Müslümanların hali bu... Biz yine yazar, yine konuşuruz. Ben tarihçiyim, tarih böyle hadiselerle doludur. Bakalım geriye kim kalır.

DENGELER ADINA ŞAŞIRAN ADRES

Beyan Yayınları’nın Prof. Dr. İhsan Süreyya’nın etkinliğinin iptal edilmesi üzerine yayınevi olarak da fuara katılmama kararı aldıklarını ‘Giresun Fuarı’nda Neden Yokuz?’ başlıklı duyuruyla kamuoyuyla paylaştığı metin de oldukça dikkat çekici. Yayınevi, iptal sürecini kelimelere döktükten sonra “Giresun Belediyesi’nin böyle bir karar almasına sebep olan baskının adresini tesbit etmek bizim için zor değil” diyerek, İsmet Özel’in ‘Amentü’ şiirinden ‘Polistir babam, cumhuriyetin bir kuludur’ dizelerini paylaşarak belediyenin ‘yerel siyasi dengeler’ gerekçesinin adresi olarak CHP’yi işaret ediyor. ‘Kendinden başka hiçbir sese tahammül edemeyen baskıcı ve faşist düşünce, yine sahneye çıkmış ve istediği sonucu almıştı. Herkes tıynetine göre davranacak, Anadolu’da bilinen deyimle ‘kurt kurtluğunu it itliğini’ yapacaktı” gibi ağır ifadeler tesbit(!) edilen adrese yazılırken, ‘Bizim için asıl acıtıcı taraf, bu baskı karşısında, bu coğrafyanın mağdur ve mazlum halkının temsilcisi olarak iktidara gelmiş kadroların yapılan baskıya boyun eğemeleri’ gibi ifadelerle Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma etkinliğinin ‘yerel siyasi dengeler’ gerekçesiyle iptal etmekte hiçbir beis görmeyen Giresun Belediyesi’ne oldukça naif diyebileceğimiz bir sitemde bulunuyor.

GELECEK PARTİSİ DE SESSİZ KALMADI

Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma'nın Giresun Kitap Fuarı'ndaki etkinliklerinin iptal edilmesine bir tepki de Gelecek Partisi'nden geldi. Partinin Kültür Sanat Politikaları Başkanı Sema Silkin Ün, sosyal medyadan paylaştığı mesajında, "Hayatları boyunca İhsan Süreyya Sırma hocanın yazdığı kitap sayısı kadar kitap okumamışların elinden ilime ve ilim erbabına ilgi beklemek günümüzün en büyük imtihanlarından biri olsa gerek" ifadelerine yer verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN