İmamoğlu'ndan Bakan Ersoy'a tepki: ‘Bakanlıkların işi İstanbul’un mallarını elinden almak değil’

İmamoğlu'ndan Bakan Ersoy'a tepki: ‘Bakanlıkların işi İstanbul’un mallarını elinden almak değil’

İGDAŞ Taksim Şebeke Şefliği’ni işaret ederek ‘AKM’nin orta yerinde çürük diş gibi duruyor’ diyen Kültür Bakanı Ersoy, yapının kaldırılmasını istemişti. Binanın Beyoğlu ve Şişli’nin güvenliği için hayati önemde olduğunu vurgulayan İBB Başkanı İmamoğlu, olası bir deprem durumunda doğalgaz ve patlamalara acil müdahalenin buradan yapılacağını belirtti. İmamoğlu ‘Kültür Bakanlığı başta olmak üzere diğer diğer bakanlıkların işi İstanbul’un mallarını elinden almak olmamalı’ dedi

SALİHA SULTAN / KARAR

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un ‘AKM’nin orta yerinde çürük diş gibi duruyor’ diyerek İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’ndan yıkmasını istediği binanın İGDAŞ Taksim Şebeke Şefliği olduğu ortaya çıktı. KARAR’a konuşan İmamoğlu, bölge halkının güvenliği için önemi nedeniyle binayı yıkamayacaklarını belirterek 'Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere diğer bakanlıkların işi İstanbul’un mallarını elinden almak olmamalı' dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Hürriyet’ten Ertuğrul Özkök’e verdiği mülakatta İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’na seslenerek 2021’de açılması planlanan Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) ‘ortasında çürük bir diş gibi’ duran bir binanın kaldırılmasını rica etti. Bakan Ersoy, şu ifadeleri kullandı: “Bu bina İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait. Orada çürük diş gibi duruyor. Orayı çevre düzenlemesi ile güzel bir park yapmak istiyoruz. Binayı buradan taşımalarını istedik ama yer bulamıyoruz dediler. İstanbul’da yer bulunur. Bunu yaparlarsa AKM estetik bir bütünlüğe kavuşacak. İstanbul kazanacak. Galataport’tan başlayan Kültür Yolu’yla bu bütünleşecek.” Bakan Ersoy’un çağrısının ardından yaptığım araştırmada, söz konusu binanın AKM’nin ‘orta yerinde’ değil, AKM’den 200 metre uzaklıkta bir mesafede, Gezi Hotel’in arkasında, Atatürk Kitaplığı’na gidilen sokağın köşesinde yer alan İGDAŞ Taksim Şebeke Şefliği olduğunu öğrendim. Ardından Bakan Ersoy’un sözlerine yönelik düşüncesini sormak için ulaştığım İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, KARAR’a yaptığı değerlendirmede binanın Beyoğlu ve Şişli bölgesinin güvenliği için önemi nedeniyle kaldırılamayacak bir konumda belirtti. Konunun teknik bir mesele olduğunu vurgulayan İmamoğlu, Bakan Ersoy’un ricada bulunduğunu hatırlattığımda ise şu cevabı verdi: “Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere diğer bakanlıkların işi İstanbul’un mallarını elinden almak olmamalı. İstanbul için yapılacak her değerli konuda mutlaka birlikte ortak bir çözüm masası oluşturarak ortak kararlar alınmalı. Galata Kulesi’nde olduğu gibi bir örneğin yaşanmasını arzulamayız. Daha önce de İstanbul’un önemli değerleri için, Haydarpaşa ve Sirkeci garları konusunda girişimlerde bulunduk, ama maalesef istemediğimiz tercihler yapıldı.” İmamoğlu’nun cevabı gösteriyor ki, Bakan Ersoy’un Beyoğlu Kültür Yolu Projesi için önemli bulduğu bu yıkım gerçekleşmeyecek. İmamoğlu’nun bina hakkındaki düşüncesini ilettiğim Kültür ve Turizm Bakanlığı ise henüz bir cevap vermedi.

OLASI BİR DEPREMDE BÖLGEYE MÜDAHALE EDECEK EKİBİN BİNASI

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 26 Haziran 2020’de İBB’ye yolladığı resmi yazıyla AKM’nin çevre düzenlemesi için binanın kaldırılmasını talep etmiş. İBB ise 11 Ağustos’ta bina için “Beyoğlu, Şişli ilçelerindeki yaklaşık 130 bin doğalgaz abonesinin ihbarlarını değerlendirmekte olup, patlama, boru hasarı, gaz çıkışı, yangın vb. durumlara acil müdahale etmektedir” ifadelerini kullanarak, kaldırılmasının önündeki teknik nedenleri şu cümlelerle özetlemiş: “Beklenen İstanbul depreminde bölgeye müdahale edecek ekipler İGDAŞ Taksim Şebeke Şefliğinde bulunmaktadır. Bölge halkının can ve mal güvenliği için bulunduğu yerde kalması gerekmektedir. Taşıyabileceğimiz, bahsedilen kriterlere uygun başka bir bina bulunmamaktadır.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN