IMF imdada yetişti

IMF imdada yetişti

IMF, virüs etkisiyle birlikte piyasalara sihirli değnek vuracak. Kısa dönemli dolar likiditesine ihtiyacı olan ülkeler için yeni paketin hazır olduğu duyuruldu. Açıklamaların ardından, dünya piyasalarında olumlu artışlar gözlemlendi. Gelişmekte olan ülkelerin para birimleri değer kazanırken, altın zirveden döndü. Türkiye’de de TL değer kazandı. BIST 100 endeksi 95 bin puana yaklaştı.

Virüs salgınıyla birlikte tüm dünyada üst seviyede tedbirler alınırken, merkez bankaları da para musluklarını açtı. Krizin daha üst seviyeye ulaşmaması için alınan önlemler Uluslararası Para Fonu’nu da (IMF) harekete geçirdi. IMF, corona virüsü salgını sırasında ülkelerin kısa dönemli dolar likiditesine ihtiyacı olan ülkeler için adım atmaya hazırlanıyor. Bloomberg’ün haberine göre, IMF, yeterli ABD Hazine tahvili olmadığı için ABD Merkez Bankası’nın (FED) Hazine tahvili karşılığı dolar programından yararlanamayan ülkelere kısa dönemli dolar cinsinden borçlanma imkanı sunmayı planlıyor. FED’in bu tedbiriyle birlikte gelişmekte olan ülkelerin para birimleri değer kazanmaya başladı. Daha önce IMF’nin destek açıklamaları karşısında 80’den fazla ülke başvuruda bulunmuştu.

FED, salgınla birlikte küresel ölçekte artan dolar talebini karşılamak üzere önce 14 ülkenin merkez bankasıyla takas hattı (swap line) kurmuş, daha sonra yabancı merkez bankalarına ellerindeki ABD Hazine tahvilleri karşılığında dolar alabilme imkanı tanımıştı. Ancak Türkiye elindeki ABD tahvillerini son yıllarda ABD ile ilişkilerdeki gerilime paralel olarak 77 milyar dolardan 2.8 milyar dolara kadar düşürdüğü için bu programdan yararlanma imkanı çok kısıtlıydı. IMF’nin söz konusu programının ABD Hazinesi tarafından destekleneceği ve birkaç hafta içinde başlatılabileceği belirtildi. Bilindiği gibi, IMF’de en büyük hisse sahibi ülke ABD. Fon, gelecek hafta üye ülke temsilcilerinin katılımıyla corona virüsü salgını sırasında yapılacakları ve 90 ülkeyi aşan yardım taleplerini değerlendirecek.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, 3 Nisan Cuma günü yaptığı açıklamada “Yönetim kurulumuz, güçlü temelleri olan ve kısa vadeli dolar likiditesi sorunu yaşayan ülkeleri hedefleyen bir likidite hattı yaratmak için bir teklifi birkaç gün içinde değerlendirecek” demişti. Programdan yararlanma kriterleri ise henüz belli değil. IMF Başkanı, bu yönde talepte bulunan ülkelere örnek olarak Endonezya’yı göstermişti. Georgieva, salgın kaynaklı küresel krizin, 2008 finansal krizinden daha kötü olabileceğini dile getirmişti. Birçok gelişmekte olan ülke, yüklü sıcak para çıkışları, salgına paralel olarak emtia fiyatlarındaki düşüş, ihracat ve turizm gelirlerindeki sert gerileme ve borç çevrimi için acilen dolara ihtiyaç duyuyor. FED, küresel dolar likiditesi ihtiyacını karşılamak üzere bir dizi programı devreye aldı ancak her ülke bu programlardan faydalanamıyor.

FED BAŞKANININ AÇIKLAMASI BEKLENİYOR

FED Başkanı Powell Perşembe günü webcast üzerinden ekonomiyi değerlendirecek. Powell, virüsün kontrol altına alınması için insanlardan işletmelerini kapatmaları ve evde kalmalarının istendiğini anımsatarak, salgının kontrol altına alınmasıyla işletmelerin yeniden açılacağını ve güvenin geri döneceğini söyledi. Bu süreçte işsizlik oranında artış ve ekonomik faaliyetlerde önemli bir azalmanın görülebileceğini vurgulayan Powell, diğer yandan bu durum geçtiğinde iyi bir toparlanmanın olabileceğini ifade etti. Powell “Ekonomiye kredi akışı sağlayarak ve faiz oranlarını düşük tutarak yapmaya çalıştığımız temel şey, toparlanmanın güçlü olmasını sağlamak” dedi.

TÜRKİYE BAŞVURU YAPMADI

IMF Avrupa Departmanı Direktörü Poul Thomsen, geçen ay Türkiye’nin corona konusunda IMF’den yardım istemediğini açıklamıştı. IMF corona virüs salgınına karşı güçlü bir bölgesel tepki için euro bölgesinin mali kurallarının gevşetilmesi ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Avrupa İstikrar Mekanizması’ndan desteğin kritik olduğunu da aktarmıştı. Thomsen, IMF web sitesinde yer alan blog yazısında “Euro bölgesi liderlerinin euroyu istikrara kavuşturmak için gerekenleri yapma konusundaki kararlılığı hafife alınmamalı” diye konuştu.

PİYASALAR YÖNÜNÜ YÜKSELİŞE ÇEVİRDİ

Koronavirüs vaka sayılarında artış hızının yavaşladığı ve salgın yayılım hızının zirveden döndüğüne yönelik algıların desteklediği hisse senedi piyasalarındaki iyimserlik sürüyor. ABD borsaları önceki gün artışla kapanırken; dün sabah saatlerinde de Asya borsalarında da yükselişler oldu. ABD vadelileri ise borsaların önceki gün artışla kapanmıştı. Avrupa’da yeni vaka sayılarındaki artışın hız kesmesiyle güne alıcılı başladı. Açılışın ardından Stoxx Europe 600 gösterge endeksi 330, Almanya’da DAX 30 endeksi 10 puanın üzerinde seyrediyor. İngiltere’de FTSE 100, İspanya’da IBEX 35, Fransa’da CAC 40, İtalya’da MIB 30 endeksi yükseliş kaydedenlerden oldu. Asya borsalarında haftanın ikinci işlem gününde alış ağırlıklı bir seyir izlendi.

TL DEĞER KAZANDI BORSA ALICILI

Türkiye’de bu dalgadan olumlu etkilendi. Dün güne yüzde 1,20 artışla 93 bin puanın üzerinde başlayan Borsa İstanbul BIST 100 Endeksi, açılışın ardından artan alış emirleriyle kazançları yüzde 2,5’un üzerine taşıdı. Endeks 95 bin puana kadar yaklaştı. Küresel piyasalarda güçlenen doların etkisiyle yurtiçinde de dolar/TL kuru yükselişini sürdürüyor. Önceki gece 6.80 seviyelerine dayanan dolar/TL kuru, dün sabah sert düşüş gerçekleştirdiç. 6.70 seviyelerine kadar çekildi. Kur önceki gece yarısı 2018 Ağustos ayından bu yana gördüğü en yüksek seviye olan 6.7925’i görmüştü. dimir Putin görüşmesinde ateşkes kararı alındı, ancak Suriye konusunda net bir çözüme varılamaması nedeniyle istenen rahatlama da yaşanamadı. Kur dün 6.10 TL seviyesinde gerçekleşti. TL dün dolar karşısında sakin fiyatlanmasına karşın euro, frank ve sterlin karşısında ise değer kaybetti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN