İnancını kaybeden bir rahip gördüm

İnancını kaybeden bir rahip gördüm

Ödüllü yönetmen Roy Andersson’ın mizahi öğelerle dolu kara komedisi ‘Sonsuzluk Üzerine’ izleyiciyi gökyüzünden dünyaya bakan bir kadının sesi eşliğindeki farklı öykülerle varoluş üzerine bir yolculuğa çıkarıyor.

SALİHA SULTAN

Beyazperdede bu hafta 4’ü yerli 8 film vizyona giriyor. Haftanın öne çıkan filmi kara komedi türüyle beyazperdeye gelen ‘Sonsuzluk Üzerine.’ İsveçli yönetmen Roy Andersson’ın 76. Venedik Film Festivali’nde Altın Aslan ödülü için yarışan film her zaman soluk renklerin hâkim olduğu minimalist mekanlar ve yaşayan mı ölü mü bilemediğimiz beyaz yüzlü kahramanları karşımıza çıkan Andersson’un, bizi yine insan hayatının gündelik dertleriyle çevrilmiş bencil, hüzünlü ve kaygılı dünyasının ortasında bıraktığı bir hikayeyi işliyor. Her sahnesi ‘I saw a man/woman’ (Bir adam/ kadın gördüm) replikleriyle açılan, farklı farklı öykülerden oluşan filmde bir rahip inancını kaybeder, bir adam ölmemek için yalvarır, bir baba sağanak yağışın altında onun ıslanmasını önemsemeyen küçük kızının bağcıklarını bağlar, genç kızlar bir kafenin önünde dans eder, yenilmiş bir ordu tutukluların bulunduğu bir savaş kampına doğru yürür, bir çift savaşta yerle bir olmuş bir şehrin üstünde süzülür, gününde olmayan bir diş hekimi hastasını masada bırakıp gider, bir adam kötü bir düş görür ve Hitler yenilgiyi tadar.

Filmin başrollerinde Bengt Bergius, Anja Broms ve Tatiana Delaunay gibi usta oyuncular yer alıyor. H.G. Wells’in ünlü eserinin yeni bir uyarlaması olan haftanın diğer yabancı filmi korku, gerilim türündeki ‘Görünmez Adam’ zengin bir bilim insanı olan eşinden kendisine taciz ve şiddet uyguladığı için boşanan Cecilia Kass’in, eşinin intiharı sonrası kendisine yüklü bir miras bıraktığının bildirilmesiyle yaşadığı dehşetengiz olayları çevresine kanıtlama ve nihai bir şekilde bu durumdan kurtulma mücadelesini anlatıyor. Filmde Elisabeth Moss, Storm Reid, Oliver Jackson-Cohen ve Aldis Hodge oynuyor. Biyografik dram türündeki ‘Kelly Çetesi’nin Gerçek Hikayesi’, Justin Kurzel’in yönetmenliğinde beyazperdede. George MacKay, Essie Davis’in başrollerini paylaştığı film, Avustralya’nın ünlü kanun kaçağı Ned Kelly’nin hayat hikâyesini ve bir ülkenin vahşi geçmişini, daha önce hiç anlatılmayan kısımlarıyla gözler önüne seriyor. Bu haftasonu sinemada komediyi tercih edecekler Scott Moore ve Jon Lucas’ın yönetmenliğini üstlendiği Jexi’yi izleyebilir. Phil’in yeni aldığı akıllı telefonda bulunan işletim sistemi Jexi ile birlikte değişen hayatını konu edinen filmde Adam Devine, Alexandra Shipp, Ron Funches ve Charlyne Yi’nin oyunculuklarıyla keyifli dakikalar geçirebilirsiniz.

Müzikleri ünlü sanatçı Mazlum Çimen ve Sekin Çimen’in imzasını taşıyan, Serdar Akar’ın yönettiği Acı Kiraz filminde ise birbirinden farklı zorlu hayatların bir noktada kesiştiği dramatik bir hikâyeye tanık olacaksınız. Film, kiraz yetiştiricisi yaşlı bir çiftçiyi, gırtlağına kadar borca batmış sahtekar bir nakliyeciyi, insan kaçakçısı bir gangsteri, umuda yolculuklarında ihanete uğrayan göçmenleri, lösemi hastası çocuğunu kurtarmak için çırpınan bir babayı; çok dinli, çok dilli, çok kimlikli Makedonya’yı ulus olarak etrafında toplayan kirazın hikayesini anlatıyor. Filmde Erdal Beşikçioğlu, Belçim Bilgin, Ertan Saban, Bülent Şakrak gibi oyuncuların yanı sıra usta oyuncu Halil Ergün rol alıyor. Onur Bilgin’in yönettiği yerli komedi ‘Geçerken Uğradım,’ ülkenin görülmesi gereken yerlerini görmek adına bir tatile çıkan Cavit ile ailesinin, Afyon’da Cavit’in askerlik arkadaşı Cemil’e uğramalarıyla başlarından geçen komik olayları Selahattin Taşdöğen, Mihriman Er, Emre Ertunç’un oyunculuğuyla beyazperdeye taşıyor. Yerli korkuyu tercih edenler ise ‘Semur 2: Cinlerin Büyüsü’nde arkadaşlarıyla birlikte dedesinden gelen bir mektubun peşine düşen Alesia’nın, geçmişinde yaşadığı olaylarla yeniden yüzleşmesini konu ediniyor. Furkan Karaca, Bora Altınışık, Cansel Aydos’un rol aldığı bu korku filminde bir Rum köyü olan Yorgolar’da yaşanan gerilimli anlar izleyiciye aktarılıyor.

ÇOCUKLARA ANİMASYON

Çocuklar için vizyona giren filmlerde bu hafta dünyaca ünlü oyuncak L.O.L firmasının sinema serisinden ‘L.O.L. Sürpriz! Beyazperdede’ influencer Tahani ve Mykal-Michelle’in sinema maceralarını anlatıyor. TRT Çocuk’ta yayınlanan ‘Su Elçileri’ çizgi dizisinin animasyon uyarlaması ‘Kaptan Pengu ve Arkadaşları: Mandalina’nın Günlüğü’ sera gazları ve küresel ısınma yüzünden buzulların erimesi neticesinde kaybolan arkadaşları Putuk’u ararken türlü maceralara atılan Kaptan Pengu, Misket, Pelik ve Mandalina’nın hikâyesini anlatıyor. Nurullah Yenihan ve Engin Baştürk’ün yönettikleri filmin seslendirmelerini ise Onur Orhan Akgülgil, Emin Yaraç, Ufuk Yüksel, Ezel Kalkan ve Ali İhsan Bozdemir gibi tanınmış seslendirme sanatçıları üstlenmiş.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN