İnfaz yasasına beş maddelik şerh

İnfaz yasasına beş maddelik şerh

Siyaset, ceza infaz düzenlemesinin taslak metnini tartışıyor. CHP “Prensipte karşı değiliz” dediği çalışmayla ilgili AK Parti’den 5 maddede değişiklik talep etti. AK Parti “Bu çalışma af değil” derken İYİ Parti ve HDP de çalışmaya yönelik eleştirilerini sıraladı.

Türkiye genelinde yaklaşık 70 bin kişinin yararlanacağı öngörülen infaz yasası değişiklik çalışmaları koronavirüs salgını nedeniyle hız kazandı. Geçen hafta hazırlanan taslak metnin Meclis’e geleceği duyuruldu. Partiler arasındaki görüşmeler sonrasında taslağa ilişkin yorumlar peş peşe geldi. CHP, çalışmaya genel olarak karşı olmadığını duyurdu, İYİ Parti’den de “Olumsuz yaklaşmıyoruz” yorumu geldi. AK Parti ise bunun bir af olmadığı görüşünü savundu.

DÜŞÜNCE SUÇLULARINA DÜZENLEME

CHP, önceki gün AK Parti ile yapılan görüşmenin ardından ceza infaz düzenlemesine ilişkin görüşlerini yazılı olarak bildirdi. CHP, infaz ile ilgili düzenlemeye prensip olarak karşı çıkmadığını belirtirken, görüşünü 5 madde halinde şöyle sıraladı: “Teklife prensipte ve genel olarak karşı olmamakla birlikte, yapılmak istenen değişiklikte cinsel suçlar ve uyuşturucu suçları (TCK 188) için koşullu salıverme oranının 2/3 oranına yükseltilmesi doğru değildir. Cinsel suçlar ve uyuşturucu suçları (TCK 188) için koşullu salıverme oranı değiştirilmemelidir, teklif dışı olmalıdır. TCK 191’de kullanıcılar hakkında mükerrer olmaktan dolayı verilen cezalar kapsama alınabilir. 1 yılık maktu denetimli serbestlik süresi nispi hale getirilmesi pek çok suç faili hakkında etkili olacak ve cezaevlerine girmelerine yol açacaktır. Bu nedenle bu aşamada düzenlemeden vazgeçilmelidir. Düzenlemede terör suçları arasında sayılan ve terör suçları yelpazesinin çok geniş yorumlanması neticesinde mağdur olan, örgüte üye olmamakla birlikte örgüte yardım ve yataklık yapanlar ile basın suçluları ve düşünce suçluları hakkında da bu kanuni düzenlemeden yararlanma imkanları getirilebilir. İnfaz kapsamında olmayan ‘canavarca hisle yaralamalar’ hakkında ayrı bir kanuni düzenleme yapılması daha yerinde olacaktır.”

‘AMAÇ TOPLUMA KAZANDIRMAK’

AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı ise taslak aşamasındaki düzenlemeye ilişkin “Bunun afla alakası yok. İnsanlar işledikleri suçların cezasını çekeceklerdir. Ama bu ceza süresinin ne olacağına ilişkin geçmişteki uygulamaları da göz önünde bulundurarak bir değerlendirme söz konusu. Buradaki amaç; hakkaniyet, adalet, rehabilitasyon, topluma kazandırmak. Bizim üzerinde müzakere ettiğimiz husus infaza ilişkin bir husus. Yoksa suçların cezaları ve o cezaların miktarlarına ilişkin bir çalışma değil. Yani bir insan ceza aldığında cezaevinde ne kadar süreyi geçirecek ve ne kadar dışarıda geçirecek. Yani cezalara ilişkin bir düzenleme değil. İnfaza ilişkin bir düzenleme. Hapishanede kalış süresine ilişkin bir düzenleme, bu bir taslak” dedi.

‘MUAFİYETE KARŞI DURUŞUMUZ NET’

İYİ Parti Grup Başkanvekili Dursun Müsavat Dervişoğlu da “Öncelikle, şartların dayatmasıyla, yaşam hakkını da dikkate alan bu çalışmaya İYİ Parti olarak olumsuz yaklaşmıyoruz” deyip eleştirilerini sıraladı: “Getirilen infaz yasası düzenlemesinde terör, Türklüğe ve Atatürk’e hakaret, kadına şiddet, kadın ve çocuklara karşı işlenen cinsel suçlar, cinayet, teröre finans temin eden zehir tacirliği ve her türlü kaçakçılık, organize suç örgütleri, toplumun kanını emen rüşvet, irtikap ve yolsuzluk, kişi ve zümrelere geçmişe ve geleceğe yönelik cezai muafiyetler oluşturabilecek düzenlemelere karşı duruşumuz her zaman olduğu gibi tavizsiz ve nettir” diye konuştu.

‘DEVLET O SUÇLARI AFFEDEMEZ’

HDP Grup Başkanıvekili Meral Danış Beştaş ise “Dünyanın her yerinde ve evrensel hukuk ilkelerinde af ya da bu tür infaz değişiklikleri devlete karşı işlenen suçlarda gündeme gelebilir. Devlet kendisine karşı işlenen suçları affedebilir ama birinizin şahsına, malına, ırzına, çocuğuna karşı işlenen suçlarda normalde devletin affetme yetkisi yoktur. Bizde işler tam tersi işliyor. Neymiş efendim kişilere karşı işlenen suçlar var ama terör suçları diye nitelendirilen ama ezici çoğunluğu siyasi suçlar olarak belirlenen kişiler kapsam dışı bırakılıyor” yorumunda bulundu. -

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN