Instagram’da taklit yöntemine dikkat: Hesabınız dakikalar içinde kapanabilir

Instagram’da taklit yöntemine dikkat: Hesabınız dakikalar içinde kapanabilir

Sosyal medya uzmanı Yunus Sedat Aydın sosyal medya kullanıcılarını uyararak 'Sistem açığı ile hesaplarınız dakikalar içerisinde kapanabilir' dedi.

Milyonlarca insanın kullandığı ve zamanın büyük çoğunluğunu geçirdiği Instagram’ın sistem açığına dikkat çeken Yunus Sedat Aydın, 'sosyal medya hesaplarınız taklit yöntemiyle kapanabilir' uyarısında bulundu. 

"INSTAGRAM'IN ÇOK CİDDİ BİR AÇIĞI VAR"

Kötü niyetli kişiler, kapatmak istedikleri hesapları gerçek kullanıcı üzerinden bir hile yöntemiyle kapatabiliyorlar. Bunun içinde Instagram’a şikayet et bildirimini kullanıyorlar.

Konunun detayları hakkında bilgi veren sosyal medya uzmanı Yunus Sedat Aydın:

“Instagram bilindiği üzere tüm dünyada en çok kullanılan sosyal medya platformlarından birisi. Herkesin severek kullandığı bu uygulamanın önemsenmesi gereken çok ciddi bir açığı var. O da taklit yöntemiyle hesapların kapatılması. Bu yöntemi kullananlar kapattırmak istedikleri hesabın kimliğine bürünüyorlar. Profil fotoğrafından tutun da biyografisine hatta paylaşımlarına kadar hesapla alakalı tüm detayları taklit ediyorlar. Ardından, ilgili profili sanki kendilerini taklit ediyormuşçasına şikayet ediyorlar.

yunus-sedat-aydin.jpgYunus Sedat Aydın

"SIK SIK ADINIZA HESAP AÇILIP AÇILMADIĞINI KONTROL EDİN"

Bu durumu ayırt edemeyen Instagram, çoğu zaman gerçek hesabı kapatıyor. Böylelikle, kişi amacına çabucak ulaşmış oluyor. Benim önerim, kullanıcılar sık sık kendi adlarına hesap açılıp açılmadığını kontrol etmelidir. Eğer açılan sahte bir hesapla karşılaşırlarsa bunu hiç vakit kaybetmeden Instagram’a bildirmelidir’’ dedi.

sosyal-medya-hesabi.jpg

"ARTIK DİJİTAL DÜNYADA DA BİR KİMLİĞE SAHİBİZ"

Kötü niyetli kişilerin her zaman her türlü platformda yer aldığına dikkat çeken Aydın sözlerine şöyle devam etti:

“Sosyal medya hesaplarımızı kullanırken de daima gözümüzü dört açmalıyız. Taklit yöntemi ile hesap kapattırmanın mümkün olduğunu öğrendiğimde gerçekten çok şaşırdım. Instagram’da biz sade kullanıcıların farkında bile olmadığı büyük bir savaş olduğunu söyleyebilirim. Her gün çokça vakit geçirdiğimiz bu platformlar hakkında daha çok bilgi sahibi olmalı ve siber güvenlik kavramını daha fazla önemsemeliyiz. Artık, dijital dünyada da bir kimliğe sahibiz. Paylaşımlarımız tüm çevremizi etkiler nitelikte. Olası kötü bir durumla karşılaşmamak için çok fazla dikkatli olmalıyız” diye konuştu.

instagram-hesabi.jpg

"OLTALAMA YÖNTEMİ İLE MİLYONLARCA HESAP ÇALINIYOR"

Hesap çalınması yöntemlerinin başında "phishing sisteminin (oltama saldırısı)" geldiğini belirten Yunus Sedat Aydın yöntemin detayları hakkında şöyle konuştu:

"Phishing kavramı Türkçe'de oltalama anlamına geliyor. Aslında bu halkımızın bilgilenmesi gereken çok önemli bir konu. Örneğin Instagram'ı ele alalım. Hesapları ele geçirmek isteyen kötü niyetli kişiler, bunun için iki yol deniyor. İlgili kişilere erişmek için direkt mesaj veya elektronik posta yöntemini kullanıyorlar. Hedeflerine koydukları insanlara Instagram'ın mail uzantısına benzer bir adres ile ulaşım sağlıyorlar. Kullanıcı, yeterince dikkatli değilse bu mailin Instagram'dan geldiğini düşünüyor. Gelen mail içeriğinde "Hesabınız, 24 saat içerisinde doğrulanmadığı takdirde kapatılacaktır" gibi ibareler yer alıyor ve kullanıcının bir bağlantıya yönlendirilmesi sağlanıyor. Kişi bağlantıya tıklayıp kullanıcı bilgilerini girdiğinde hesabı çalınmış oluyor. Bu yönteme de genel olarak "oltama saldırısı" deniliyor" dedi.

instagram-mavi-tik.jpg

"ÖZELLİKLE MAVİ TIKLI HESAPLAR HEDEF ALINIYOR"

Yunus Sedat Aydın, herkesin bu durum karşısında bilgilenmesi gerektiği belirterek:

"Oltama yöntemiyle özellikle mavi tıklı ve yüksek takipçili hesaplar hedef alınıyor. Ben özellikle bundan sonra bana gelen maillerin adres kısmına iki kez dikkat ediyorum. Eğer, gerçekten resmi bir hesaptan gelmiyorsa o maili dikkate almıyorum. Tüm okuyucularıma konuyla alakalı bir tavsiyede bulunmak istiyorum. Instagram bir konuda bilgi verecekse bunu bildirimler veya resmi hesaplar yoluyla yapar. Lütfen size gelen tehdit içerikli mesajlarda hemen paniğe kapılmayın ve hesap bilgilerinizi kimseyle paylaşmayın" diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN