İran sallandı Van yıkıldı

İran sallandı Van yıkıldı

Türkiye Elazığ depreminin yaralarını sarıp, bir an önce alması gereken tedbirlerin muhasebesini yaparken bir acı haber de Van’dan geldi. İran merkezli 5.9 şiddetindeki deprem Türkiye’yi vurdu. Depremde 9 kişi hayatını kaybetti, 9’u ağır 37 kişi de yaralandı.

4 ve 5 Şubat’ta Van’ın Bahçesaray ilçesinde meydana gelen çığ falaketinde 41 vatandaşımız hayatını kaybetmişti. Yaşanan bu felakatin acısı tazeliğini korurken dün de Türkiye-İran sınırında meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki deprem Van’ı vurdu. Merkez üssü İran’ın Hoy kenti olan deprem Van’ın Başkale ilçesinde birçok evin yıkılmasına yol açtı. Kaşkol, Güvenlik, Gelenler ve Özpınar köyleri depremden ağır hasar aldı. Bölgeye hemen AFAD, UMKE, Kızılay ve sağlık ekipleri sevk edildi. Ağırlıklı olarak kerpiç evlerin yıkıldığı görüldü. Bölgede büyüklükleri 4.5 ile 2.3 arasında değişen 20 den fazla artçı sarsıntı daha oldu.

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez “En çok can kaybı Özpınar Mahallesi’nde yaşandı. 4 köyümüzde de yıkımlar gerçekleşmiştir. Özpınar köyünde 4’ü çocuk, 3’ü yetişkin ve Güvenli köyünde de 1 kişi olmak üzere toplam 8 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir” dedi. Depreme ilişkin son bilgileri twiter hesabından paylaşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca “9 vatandaşımız hayatını kaybetti, 37 yaralımız var. 25 ambulans, 1 helikopter ambulans ve 13 UMKE ekibi anında olay yerine intikal etti. Durumu kritik 9 kişi ve diğer yaralılarımız için her türlü çabayı gösteriyoruz” ifadelerini kullandı. Depremde İran’da can kaybı yaşanmazken 25 kişinin yaralandığı açıklandı.

Deprem bölgesinde incelemelerde bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu kerpiç evlerin artçı sarsıntılar konusunda çok riskli yapılar olduğuna dikkati çekerek şu değerlendirmede bulundu: “Beton yapıların hasar görenleri muhakkak var. Maalesef kerpiçlerde toprak söz konusu oluyor ve toprak boğulmasını da peşinden getirebiliyor. Onun için kerpiç evler konusunda tedirginliğimiz, riskimiz var.enkaz altında şu anda hiçbir vatandaşımız yok. Bölgedeye bin 250 çadır sevk ettik.” Cumhurbaşkanı Erdoğan da depremle ilgili Bakan Soylu’dan bilgi aldı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da deprem sonrası Başkale, Saray, Gürpınar ilçelerindeki birkaç köy okulunda ufak çaplı hasar meydana geldiğini duyurdu. Bakan Selçuk “Van’da depremden etkilenen okullarda kesin hasar tespiti tamamlanıncaya kadar geçici süreyle taşımalı eğitim gerçekleştireceğiz” dedi.
AFAD’tan da “Afet bölgesindeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi gerekmektedir” uyarısı yapıldı. Ayrıca deprem nedeniyle Van ve çevresinde çığ ve heyelan olaylarına karşı dikkat edilmesi gerektiği belirtildi. saat 19.00’da 5.9 şiddetinde bir deprem daha meydana geldi. Depremin ardından Van merkez ve ilçelerinde vatandaşlar sokağa çıktı.Büyük korkuya neden oldan depremler sonrası vatandaşlar geçeyi sokaklarda geçirdi.

Deprem uzmanı Prof. Dr Şükrü Ersoy, İran’dan ölüm haberi gelmeyip depremin Van’ı neden bu kadar çok etkilediğini şu sözlerle özetledi: 5.9 büyüklüğündeki deprem bir eve hasar vermez. Bizde 5.5 büyüklüğündeki herhangi bir deprem yapılara zarar veriyor. Van’daki depremin ardından Manisa’nın Aksihar ilçesinde meydana gelen 4.5 büyüklüğünde deprem korkuya neden oldu.

DÖNÜŞÜM BAŞLAMALI

Van’da 9 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan depremle ilgili açıklama yapan deprem uzmanı Prof Dr. Naci Görür, fay hatlarındaki yapıları değerlendirdi. Görür, sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede, depremin Başkale Fayı’nın kuzeydoğu ucunda gerçekleştiğini belirterek, “Bu fay uzunluğu itibariyle 5,8’den daha büyük deprem üretebilir. Dolayısıyla tamamı kırılmamış olabilir. O zaman Başkale’nin şehir merkezinde ve çevresinde dikkatli olunmalıdır. İleriki günlerde fayın güneybatısı da hareketlenebilir. Ayrıca Hasan Timur Fay zonunda(HFZ) Muradiye’ye doğru olan yerleşimler için de dikkat edilmelidir” ifadesini kullandı. Görür, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm yetkililere, deprem kuşaklarında kentsel dönüşümün ivedilikle hayata geçirilmesi çağrısı yaptı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN