Irkçılık virüsü

Irkçılık virüsü

Almanya’da iki kafeye düzenlenen terör saldırısında 5’i Türk 10 kişi can verdi. Masum insanlara kurşun yağdıran caninin ırkçı mesajları, daha öncekiler gibi bu katliamın da popülist siyasetin kutuplaştırma dilinin bir sonucu olduğunu gösterdi. ‘Beyni nefretle dolu eli tetikte daha kaç cellat var?’ sorusu endişeleri artırdı. Irkçılığın panzehirinin nefret söylemini terk etmek olduğu gerçeği öne çıktı.

Almanya’da göçmenleri hedef alan ve 9 kişinin öldürüldüğü ırkçı terör saldırısı, kıtada giderek yaygınlaşan ırkçı terörün katliamlar yapacak kadar büyük bir tehdit haline dönüştüğünü gösterdi. Önceki akşam ırkçı terörist Tobias R, göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı Hanau kentinde iki ayrı kafeye silahlı saldırı düzenledi. Saldırıda 9 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi yaralandı.

Saldırganın “yabancı düşmanlığı” saikiyle hareket ettiği olay hakkında “terörist saldırı” şüphesiyle soruşturma başlatıldı. Saldırgan ardında bir de metin ve video bıraktı.Halbuki katliam sinyali aylardan beri verilmişti. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in sığınmacılara açık kapı politikasını savunan Kassel Valisi Walter Lübcke’nin geçen yıl haziran ayında bir suikasta kurban gitmesi, Halle’de bir sinagoga saldırı ve geçen hafta WhatsApp üzerinden örgütlenen ve camilere saldırılar planlayan Nazi yanlısı bir grubun ortaya çıkarılması bunlar arasındaydı. Peki saldırgan kimdi? Adı Tobias R. olarak açıklanan 43 yaşındaki Alman vatandaşı bir silah kulübünün üyesiydi ve ateşli silah ruhsatı taşıyordu. Hesse eyaletinin İçişleri Bakanı Peter Beuth’un açıklamasına göre saldırıdan sonra kaçarken aracını polis takibe almış ve adrese ulaştıklarında 72 yaşındaki annesi ile birlikte ölü bulunmuştu. Federal savcılar aşırı sağcı, ırkçı saikler ndeniyle saldırının soruşturmasını devraldı. Bild gazetesine göre de saldırgan yazılı bir itirafnamede ırkçı görüşlerini kaydetmişti. Saldırının gerçekleştiği nargile kafeler genellikle Ortadoğu veya Güney Asya kökenli kişiler tarafından işletiliyor.

20-02/21/screenshot_1.jpg

Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın ölenlerden beşinin Türk vatandaşı olduğunu açıkladı. Polis Hanau katliamında başka saldırganların olduğuna dair işaret olmadığını bildirdi. Bild gazetesi ise saldırganın aracında cephane ve mermi kartuşları bulunduğunu yazdı. Saldırıya uğrayan kafenin sahibi Kemal Koçak, “Bunları olacağı belli değil miydi? Irkçı saldırılar son zamanlarda her tarafta oluyor. Zaten adamlar bizim burada kalamayacağımızı, gerekirse bizi ve camilerimizi vuracaklarını resmi olarak açıklıyor. Burada aşırı sağa karşı önlem alınmıyor” dedi. Olay sırasında kafesinde olmadığını belirten Koçak, şunları söyledi: “Kafeye girdik ve 10 kişiye kurşun sıkıldığını gördük. Saldırgan tek kişiymiş ve 10 kişinin kafasını hedef almış. Benim kafede 3 ölü var. Birisi bizim tanıdık, akrabamız ve dostumuz. Sonra devamlı gelen Polonyalı bir müşteri kız vardı, onu vurmuşlar. Bir tane Mardinli bir arkadaşın 22 yaşındaki oğlunu öldürmüşler. Bizim kafenin bitişiğinde (girişleri aynı) bir tane kafe var. Orada da üç kişiyi vurmuş. İçeri girdiğim zaman her taraf kan gölüydü. Sözün bittiği yerdi”dedi.
Ayrıca İngiltere’nin başkenti Londra’da, camiye giren bir kişi, namaz kılan din görevlisini bıçakladı. Yaralının hayati tehlikesinin bulunmadığı açıklanırken, olayın Almanya’daki ırkçı terör saldırısının ardından gelmesi dikkati çekti. 

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: AVRUPA TEK SES OLMALIDIR 

Dışişleri Bakanlığı, Almanya’nın Hanau kentindeki aşırı sağcı terör saldırısına ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu saldırılara dur deme zamanı gelmiştir. Aksi takdirde, ırkçılık çok daha vahim boyutlara ulaşacaktır. Artık tüm Avrupa ülkelerinin, ırkçılık ve yabancı düşmanlığına karşı birleşmesinin ve tek sesle konuşmasının zamanı gelmiştir” ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ KALIN: BU KOLLEKTİF BİR KANSER

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Olayı aydınlatmak için Alman makamlarının azami çaba göstermesini bekliyoruz. Irkçılık kolektif bir kanserdir.” ifadelerini kullandı. Kalın, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Almanya’da gerçekleşen ve yabancı düşmanlığı olduğu anlaşılan ırkçı saldırıda vefat eden vatandaşlara Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.

MERKEL: IRKÇILIK ZEHİRDİR 

 Almanya Başbakanı Angela Merkel, “Irkçılık zehirdir, nefret de zehirdir ve bu zehir toplumumuzda vardır.” dedi. Bu zehrin çok sayıda suça sebep olduğunu vurgulayan Merkel, “Alman hükümeti ve tüm devlet kurumları ülkemizdeki her bireyin hak ve  onurundan yanadır. Biz halkımızı köken ve dinine göre ayırt etmiyoruz.” ifadesini kullandı. Merkel, Almanya’yı bölmeye çalışanlara karşı kararlılıkla tüm güçle karşı durduklarını kaydetti. Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer, Başbakan Angela Merkel’in, Hanau kentindeki ırkçı terör saldırısına ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı arayacağını söyledi.

ALMANYA CUMHURBAŞKANI: NEFRET TEHDİDİ ALTINDAKİ TÜM İNSANLARIN YANINDAYIM 

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier yayınladığı açıklamada, “Irkçı nefret tehdidi altındaki tüm insanların yanındayım. Onlar yalnız değiller. Almanya’daki insanların büyük çoğunluğu bu eylemi ve her türlü ırkçılığı, nefret ve şiddeti kınadığından eminim.” ifadelerini kullandı.

AB KOMİSYONU BAŞKANI: YASTAYIZ

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen: Hanau’da meydana gelen trajedi beni derinden sarstı. Düşüncelerim olayda yaşamını yitirmiş kişilerin akraba ve  yakınlarıyla birlikte. Onlara en içten taziyelerimi sunuyorum. Bugün sizlerle yas tutuyoruz.

FRANSA CUMHURBAŞKANI EMMANUEL MACRON: BÜYÜK BİR ÜZÜNTÜ İÇERİSİNDEYİM  

Sosyal medya hesabından, “Büyük bir üzüntü içerisindeyim. Bu trajik saldırı karşısında Almanya’ya tam desteğimi ifade ediyorum. Değerlerimiz ve demokrasilerimizin korunması konusunda verilen mücadelede Şansölye Merkel’in yanındayım.” mesajını paylaştı.

AVRUPA'DA TIRMANAN SALDIRILAR KATLİAMIN SİNYALİNİ VERDİ

Yeni Zelanda’nın Güney Adası’ndaki Christchurch kentinde cuma namazı esnasında iki camiye düzenlenen ırkçı terör saldırısı sonucu 51 kişi hayatını kaybetti. Christchurch suçlusunun internet ortamında saldırıya ilişkin paylaştığı “manifesto” ve video benzerleri Avrupalı saldırganlar tarafından da kullanıldı.

Geçen yıl ekim ayında ise ırkçı terör bir sinagogu hedef aldı. Halle kentinde bir sinagogun önünde düzenlenen silahlı saldırıda iki kişi öldü. Saldırganın, saldırıdan önce aşırı sağ içerikli bir video yayımladığı belirlendi.

Haziran 2019’da Almanya’nın Kassel Bölge Valisi Walter Lübcke, evinin bahçesinde aşırı sağcı Stephan Ernst tarafından başından vurularak öldürüldü.Zanlıların geçmişte 8’i Türk 10 kişiyi öldüren Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütünü çevreleyen ağda yer alan isimler olduğu açıklandı.

Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletindeki Bottrop kentinde de 2019 başında bir ırkçı terörist, aracını göçmen kökenlilerin üzerine sürerek 8 kişinin yaralanmasına neden oldu.

Münih kentinde 2016 yılında bir ırkçı teröristin, bir alışveriş merkezine düzenlediği saldırıda 10 kişi hayatını kaybetti, 36 kişi yaralandı.
İtalya’nın doğusundaki Macerata kentinde 3 Şubat 2018’deki ırkçı terör saldırısında, kent merkezine girdiği aracından çevreye ve özellikle Afrika kökenli insanların bulunduğu bölgeye ateş açan Luca Traini, 6 kişiyi yaraladı.

Londra’nın kuzeyindeki Finsbury Park Camisi yakınlarında bir kişi, 2016 yılının haziran ayında teravih namazı çıkışı aracını Müslümanların üzerine sürdü. Saldırıda 1 kişi hayatını kaybetti, 10 kişi yaralandı.

İsveç’in Göteborg şehrine bağlı Trollhattan kasabasında 20 yaşındaki Anton Lundin Pettersson tarafından 4 sene önce bir okula düzenlenen ırkçı terör saldırısında göçmen kökenli 4 öğrenci ve 1 öğretmen hayatını kaybetti.

Norveç’in Barum kentinde geçen sene aşırı sağcı 22 yaşındaki Philip Manshaus, El-Nur İslam Merkezi adlı camiye saldırı düzenlemiş ve olayda bir kişi yaralanmıştı. Saldırganı durduran 65 yaşındaki Pakistan asıllı Muhammed Rafik ülkede kahraman ilan edildi.
Avrupa’da ırkçı teröre ilişkin tehlike çanları esasen 2011’de bu ülkede çalmıştı. Irkçı terörist Anders Behring Breivik, 77 kişinin ölümüne yol açan terör saldırısının öncesinde bir “manifesto” yayımlamış, çok kültürlülük ve “Avrupa’nın İslamlaşmasından” duyduğu rahatsızlığı ifade etmişti.

20-02/21/hanau.jpg

HANAU CANİSİNİN DEHŞETE DÜŞÜREN MEKTUBU  

Irkçı caninin katliamdan önce internette yayınladığı 24 sayfalık manifesto, katliamın yıllar süren hastalıklı düşüncelerle yapılmış ırkçı bir terör eylemi olduğunu ortaya koyuyor.

Almanya’nın Hanau kentinde 10 kişiyi katleden teröristin geride bıraktığı 24 sayfalık metin, caninin ruh hali hakkında önemli ipuçları sunuyor. Mektup katliamın ırkçısaiklerle yapıldığını apaçık ortaya koyuyor. Cani Tobias R., saldırı öncesi internette yayımladığı mektupta yaşamı, sahip olduğu sözde hikmetler ve ideolojik görüşleri hakkında bilgiler veriyor. Cani, mektubunda binlerce Almanın büyük bir istihbarat örgütü tarafından sürekli takip edildiğini ve bu istihbarat örgütünün insanların düşüncelerini tespit etme ve yönlendirme kabiliyetine sahip olduğunu yazıyor. Çocukluğundan beri takip edildiğini düşündüğünü söyleyen cani 20’li yaşlarında ise takip edildiğinden emin olduğunu ifade ediyor. Mektupta takip edildiği için defalarca polise başvurduğunu ancak polisin kendisini ciddiye almadığı da ifade ediliyor. Yazının büyük bir bölümü Tobias R’nin ırkçı ve aşırı sağcı görüşlerini gözler önüne seriyor. Almanların dünyanın en iyi ve en güzel ulusu olduğunu yazan cani içlerinde Türkiye’nin de bulunduğu çok sayıda ülkenin vatandaşlarının yok edilmesi gerektiğini söylüyor. Hızını alamayan cani, öncelikli olarak yok edilmesi gereken ırkları sıraladıktan sonra, Almanların da yarısının temiz ırk olmadığı gerekçesi ile yok edilmesi gerektiğini söylüyor. Zaman makinasının bulunarak milyarlarca yıl geri gidilip ana vatanın yok edilmesi gerektiğini, insanların çektiği ıstırapların böylelikle sonlanabileceğini yazan Tobias R.’nin hastalıklı zihin dünyası da mektupla ortaya çıkıyor. 

Mektubunda Çin’e geniş yer ayıran cani, uzun vadeli bir strateji ortaya koyarak bu ülkeye karşı verilen mücadelede ABD ve yandaşlarının kaçınılmaz olan bir savaşı kazabileceğini yazıyor. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN