İşçiye ve işverene destekler yetmiyor

İşçiye ve işverene destekler yetmiyor

Sendikalar kısa çalışma ödeneğinden sağlanan gelirin, giderlerin sadece bir kısmını karşıladığına değindi. Özçelik-İş Sendikası Başkanı Değirmenci “İşsizlik Fonu’ndaki paranın, işçinin ‘kara gün’ parası olduğu düşünüldüğünde maaşlarda yaşanan yüzde 40’lık azalma bu fondan karşılanabilir” dedi. Hazır giyim sektörü ise desteklerin yetersiz kaldığını dile getirerek, en az 1 yıla çıkartılması gerektiğini savundu.

Sendikalar ülke genelinde üretimin sekteye uğradığı zorlu bir süreçte istihdamda sürekliliğin sağlanması ve işten çıkarmaların önlenmesi için uygulamaya konulan kısa çalışma ödeneğinin, yerinde bir hamle olduğunu vurguluyor. Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı ve Özçelik-İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci, kısa çalışma ödeneğinin, sigortalının son 12 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60’ı olarak hesaplandığını, ödenek miktarının aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150’sini geçemediğini aktardı.

Değirmenci “Brüt ücret miktarına göre bir sigortalı, bin 752 lira ile 4 bin 381 lira arasında bir kısa çalışma ödeneği alıyor. Bu uygulama bir nebze de olsa yaramıza merhem oluyor. Fakat özellikle metal sektörü gibi ağır iş kollarında alın teri akıtan çalışanların işinin ağırlığı ve normal dönemdeki kazancı göz önüne alındığında bu ödeneğin kazancımızın yüzde 60’nı değil, yüzde 100’nü kapsaması gerektiğini düşünüyoruz. Cumhurbaşkanımızdan ve hükümetimizden beklentimiz bu yöndedir” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan öncülüğünde “Biz Bize Yeteriz Türkiyem” sloganıyla başlatılan Milli Dayanışma Kampanyası’nda biriken paradan bu talebin karşılanabileceğine değinen Değirmenci, şunları kaydetti: “Kısa çalışma ödeneğinden gelen gelir, giderlerimizin sadece belli bir kısmını karşılanmıştır. İşsizlik Fonu’ndaki paranın işçinin kara gün parası olduğu düşünüldüğünde maaşlarda yaşanan yüzde 40’lık azalma da yine bu fondan karşılanabilir. Bu nedenle acil bir çözüm beklentisinde olduğumuzun bilinmesini istiyoruz.” 65 yaş ve üstü çalışanlar ile kronik rahatsızlığı olan işçilerin de salgından korunmak için işe gidemediğine işaret eden Değirmeci, bu kişilerin de kısa çalışma ödeneği kapsamına alınarak mağduriyetlerinin giderilmesini talep etti.

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, kısa çalışma ödeneğini çok önemsediklerini ancak bürokrasinin azaltılarak sürecin hızlandırılmasını ve daha yaygın hale getirilmesini beklediklerini anlattı. Tüm önlemlere rağmen sektörün türbülanstan çıkıp kendini toparlamasının 1 yılı bulacağını, bu nedenle koronavirüs desteklerinin 1 yıla çıkarılması gerektiğini aktaran Gültepe, müdahalenin gecikmesi durumunda sektörün ağır hasarlarla karşı karşıya kalabileceğini bildirdi. Gültepe “Kısa çalışma ödeneği nisandan başlamak üzere en az 5 aya çıkarılmalı. SGK primi ve vergi ödemeleri gibi kamu alacakları ile kredi taahhütleri 1 yıl ötelenmeli. KDV alacaklarının yüzde 90’ı teminat mektubu karşılığında firmalara ödenmeli. Depolarda kalan ürünlerin stok maliyetlerinin karşılanması için Ticaret Bakanlığı’nın başlattığı çalışma hızla tamamlanarak ihracatçılarımıza acil ‘can suyu’ oluşturulmalı.”

BÜTÜN HESAPLAR ALT ÜST OLDU

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, Türk hazır giyim endüstrisinin koronavirüs salgınını en az hasarla atlatabilmesi için yurtiçinde ve yurtdışında girişimlerini hızlandırdığını kaydederek, sektörün amiral gemisi konumundaki İHKİB’in bu yönde 4 maddelik acil önlem paketi hazırladığını aktardı. Bu önlemlerden bahseden Gültepe, İHKİB’in, Türkiye’den her yıl milyarlarca dolarlık ithalat yapan alım grupları ve aralarında Inditex Grup, H&M, Marks and Spencer, Primark, Best Seller gibi küresel markalarla da mektup diplomasisi başlatarak siparişi verilen ve depolarda bekleyen ürünlerin ödemelerinin yapılmasını istediğini anlattı. Gültepe, 2020’ye 19 milyar dolar ihracat hedefiyle başladıklarını ve yılın ilk iki ayını yüzde 7 artışla kapattıklarını belirterek, salgının Avrupa’da yayılmaya başlamasıyla bütün hesapların alt üst olduğunu bildirdi.

SİPARİŞLER DEPOLARDA KALDI

Türkiye’nin hazır giyim ihracatının yaklaşık yüzde 70’inin AB ülkelerine ve İngiltere’ye yapıldığını anımsatan Gültepe, şu bilgileri verdi: “Özellikle İtalya, İspanya, Fransa ve İngiltere’deki bilançosu ağırlaşan salgın nedeniyle Avrupa piyasaları mart başında neredeyse tamamen kapandı. Üretimi tamamlanmış yüz milyonlarca dolarlık sipariş depolarımızda kaldı. Aynı şekilde milyarlarca dolarlık sipariş iptal edildi. Mart ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27 daraldı. Nisan ve mayısta daralmanın yüzde 70-80’in üzerine çıkmasından endişe duyuyoruz. Çok değil 3 ay önce yüzde 85 kapasiteyle çalışan sektörde kapasite kullanım oranı yüzde 30’lara geriledi.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN