İsmail Dümbüllü'nün mirası için anlamlı kampanya

İsmail Dümbüllü'nün mirası için anlamlı kampanya

Tiyatroda güldürü geleneğinin simgesi olan İsmail Hakkı Dümbüllü’nün kavuğu yeni sahibini arıyor. Rasim Öztekin, Ferhan Şensoy’dan aldığı orta oyununun nişanesini, sağlık sorunları nedeniyle devredeceğini açıkladı. ‘Kavuk bir kadın oyuncuya verilsin’ kampanyası başlatan Yönetmen Ezel Akay ise “Bu oyuncular arasında kadın-erkek eşitliğinin olduğunu gösterir” dedi. Demet Akbağ, Gülse Birsel, Sumru Yavrucuk ve Melek Baykal’ın fotoğraflarına yer verilen kampanyaya ilk 12 saatte 700 imzayla destek geldi.

Geleneksel Türk tiyatrosunun son temsilcisi İsmail Hakkı Dümbüllü’nün ustası Kel Hasan’dan devraldığı kavuğunu 2016’da Ferhan Şensoy’dan devralan oyuncu Rasim Öztekin sağlık nedenleri dolayısı ile kavuğu bu yıl devredeceğini açıkladı. Öztekin’in kavuğu kime devredeceği henüz netleşmezken yönetmen Ezel Akay, change.org’da ‘Dümbüllü Kavuğu Artık Bir Kadın Oyuncuya Verilsin’ adlı bir imza kampanyası başlattı. Ezel Akay’ın kampanya metninde yer alan açıklamasında “Dümbüllü kavuğu hep erkek oyuncular arasında elden ele geziyor. Ama bunu hak eden bir çok kadın oyuncumuz var. Bir sonraki kavuğun bir kadın oyuncuya devredilmesi en azından oyuncular arasında kadın-erkek eşitliğinin olduğunu gösterir” ifadeleri yer alıyor.

Ezel Akay açıklamasında, Rasim Öztekin’e seslenerek, Türk Tiyatrosu’nun geleneksel güldürü geleneğinin nişanesi sayılan Dümbüllü’nün kavuğunu artık bir kadın oyuncuya devretmesini “Toplumun aynası olan oyuncuların kadın-erkek eşitliğini desteklediğini göstermesi, toplumun da eşitlik konusunda gelişmesine ışık tutar” sözleriyle rica ediyor. Kampanyada fotoğraf olarak Türk tiyatrosunun kadın oyuncuları Demet Akbağ, Gülse Birsel, Sumru Yavrucuk, Melek Baykal ve Ayşenil Şamlıoğlu’nun fotoğrafları kullanılarak, kavuğun söz konusu kadın oyunculardan birine devredilmesi yönünde fikir belirtiliyor. Rasim Öztekin konuya ilişkin henüz bir açıklama yapmazken, bin imza hedeflenen kampanyayı ilk 12 saatte 700 kişi imzaladı.

İLK SAHİBİ KEL HASAN EFENDİ

Kel Hasan Efendi
İsmail Hakkı Dümbüllü
Münir Özkul (1968)
Ferhan Şensoy (1989)
Rasim Öztekin (2016)

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN