Hastalıklara karşı tam bir zırh

Hastalıklara karşı tam bir zırh

Ispanağın sağlığa faydaları oldukça fazladır. İleri yaşlarda görülme olasılığı yüksek olan kemik erimesini önler. Kemiklerin ve kasların yapısını güçlendirir. İçerdiği magnezyum sayesinde metabolizmanın hızla çalışmasını sağlar. Kandaki hücrelerin seviyesini düzenleyerek yüksek tansiyon veya kötü kolesterol gibi sağlık sorunlarına neden olmasını engeller. İşte, ıspanakta bulunan vitaminler ve mucizevi yararları...

90'lı yılların popüler çizgi filmi Temel Reis'te sıkça tüketilen ıspanak, tadı nedeniyle özellikle çocuklar tarafından pek tüketilmez. Fakat ıspanak, içerdiği mineral ve vitaminlerle hastalıklara yakalanma riskini azaltmaya yardımcı ögelerden biridir. İçeriğindeki karbonhidratların büyük bir kısmı lif açısından oldukça zengin bir besindir.

istock-916931074-2-scaled.jpg

ISPANAĞIN FAYDALARI

Düşük karbonhidrat ve yüksek lif miktarı sayesinde sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olan ıspanak, aynı zamanda A, B6, B9, C, E, K1 vitaminlerini, folik asit, demir ve kalsiyum içerir. Ancak faydaları bunlarla bitmiyor…

KEMİKLERİ GÜÇLENDİRİR

K vitamini, kemiklerdeki kalsiyumu stabilize eden osteokalsin isimli proteinin üretimini destekler. Bu vitamin açısından oldukça zengin olan ıspanak aynı zamanda kemik gelişimi ve sağlığı için oldukça önemli olan kalsiyum, D vitamini, lif, potasyum, magnezyum ve C vitaminini de içerir.

GÖZ SAĞLIĞINA İYİ GELİR

Zeaksantin ve lutein pigmentleri sebzelere renk vermelerinin yanı sıra gözün yapısında da bulunur. Güneş ışınlarının neden olduğu hasarlara karşı gözleri koruyan ve ıspanakta da bulunan bu pigmentler körlüğe neden olabilen katarakt gibi sorunların da önüne geçebilir.

BAKTERİ VE VİRÜSLERE KARŞI KALKAN

A vitamini açısından oldukça zengin olan ıspanak, bu vitamin sayesinde cildin ve mukozanın bakteri ve virüsleri etkili bir şekilde vücuttan uzaklaştırmasına yardım eder. Dahası, saçın nemli kalmasına yardımcı olan sebum üretimi için önemli olan A vitamini sayesinde saç dökülmesi ve enfeksiyonlarını azaltabilir.

KALP SAĞLIĞINI KORUR

C vitamini açısından oldukça zengin olan bu sebzeyi tüketmek kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Yüksek oranda içerdiği nitratlar sayesinde kan basıncını düzenleyerek buna bağlı hastalıkları engelleyebilir. Aynı zamanda damar duvarlarının kalınlaşmasını önleyen lutein sayesinde kalp krizinin önüne geçer. Tüm bunların yanı sıra yağ birikimi ile ilişkili kalp hastalıklarını önleyen nitriti içeren ıspanak, kalbiniz için oldukça faydalıdır.

STRESİ AZALTIR

Serbest radikaller metabolik işlemler sonucu ortaya çıkan atıklardır. Bu maddeler, yaşlanmayı hızlandıran, kanser ve diyabet riskini artıran strese neden olabilir. Ispanak içeriğindeki antioksidanlar sayesinde stres ile savaşarak stresin vücutta oluşturabileceği hasarı azaltabilir.

image.jpg

PİŞİRDİĞİNİZ ISPANAĞI BEKLETMEDEN TÜKETİN

Ispanak kış aylarının vazgeçilmez sebzeleri arasında yer alıyor. Tüm yeşil yapraklı sebzelerde olduğu gibi ıspanağın da özellikle hastalıklardan korunmada sağlığımıza önemli katkıları bulunuyor. Ancak ıspanağın bu faydalarından yararlanmak için bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor.

Ispanağın, hazırlandıktan hemen sonra bekletilmeden yenilmesi büyük önem taşıyor. Aksi takdirde buzdolabında bile olsa bekletilmesi halinde ıspanağın besin değeri düşüyor ve kısa süre içerisinde çürüme sürecine giriyor. Bu nedenle eğer ıspanak yemeği ya da ıspanak kullanacağınız bir yemek yapacaksanız, günlük olarak hemen tüketebileceğiniz miktarda alıp, hızla pişirerek aynı gün yemeniz gerekiyor.

ISPANAĞI ÇOK İYİ YIKATIN

Ispanağın yine pişirmeden önce çok dikkatli yıkamalısınız. Tıpkı semizotunda olduğu gibi ıspanağın kökü ve yapraklarında çok miktarda toprak kalıntısı bulunur. Ispanaklarınızı yıkadıktan sonra bir süre sirkeli suda bekletebilirsiniz.

Ispanak yemeği yaparken pişirme süresini kısa tutmanız önemli. Ispanağın uzun süre pişirilmesi içerisindeki vitamin ve mineral kaybını artırıyor. Ispanağı keserken tahtadan yapılmış bir bıçak kullanmalı ya da elinizle parçalara ayırarak pişirmelisiniz. Ispanağın metal bıçakla kesilmesi halinde vitamini azalıyor. Ispanağı piştiği anda tüketmek gerekiyor çünkü bu şekilde tüketildiğinde ıspanağın sağlığa yararları artıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN