İsrail’de kirli işgal için zamanla yarış

İsrail’de kirli işgal için zamanla yarış

ABD’de kasım ayındaki başkanlık seçimleri öncesinde Batı Şeria ve Ürdün Vadisi’ni ilhak planını yürürlüğe koymak için acele eden İsrail, Trump dönemindeki desteği fırsata çevirmek istiyor. Trump’ın temsilcisi İsrail’de Netanyahu’nun ortağı Gantz’ı ilhak için ikna etmeye çalıştı. Gantz ise, ülkesinin önceliğinin Kovid-19 olması gerektiğini söyledi. BM de “ilhak yasadışı” açıklaması yaptı.

İsrail, işgal altındaki Batı Şeria’da yer alan yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri ve Ürdün Vadisi’ni “ilhak” planında yaklaşan ABD seçimleri nedeniyle zamanla yarışıyor. ABD’de kasım ayında düzenlenecek başkanlık seçimleri öncesinde ilhak planını yürürlüğe koymak için acele eden İsrail, ABD Başkanı Donald Trump dönemindeki desteği fırsata çevirmek istiyor. Kudüs’ün tamamının “İsrail’in başkenti” olarak kabul edilmesi ve sözde Orta Doğu barış planı başta olmak üzere birçok konuda İsrail’in tarafını tutan Trump yönetiminin, seçimlerde başarı kazanmama ihtimali Tel Aviv yönetimini telaşlandırıyor. İsrail’in Trump’ın sözde barış planı çerçevesinde ortaya çıkan ve Batı Şeria’nın yaklaşık yüzde 30’unun ilhakını amaçlayan planı uygulamak için seçimler öncesinde birkaç ayı kaldı.

ABD’de ise Trump yönetiminin, Kovid-19 sürecindeki performansı ve polis şiddeti sonucu siyahi vatandaş George Floyd’un hayatını kaybetmesinin ardından başlayan protestolar nedeniyle desteğini kaybettiği ifade ediliyor. Seçimlerde başarı sağlayacağı tahmin edilen Demokrat Partinin adayı Joe Biden ise Yahudi Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, “İsrail’e, iki devletli çözümü imkansız hale getirecek tek taraflı adımlarını engellemek için baskı yapılmalı.” demişti. Bu arada Trump yönetimi de İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu’nun koalisyon ortağı ve Savunma Bakanı Benny Gantz’ı ilhak planını kabule iknaya çalışıyor. Gantz, “ilhak” planını görüşmek üzere İsrail’e gelen Trump’ın asistanı ve Uluslararası Müzakereler Özel Temsilcisi Avi Berkowitz’i kabul etti. İsrail basını Gantz’ın Berkowitz’e “ilhak” planını uygulamak için 1 Temmuz tarihinin şart olmadığını, ileri bir tarihe de ertelenebileceği mesajını verdiği belirtildi. Haberde ayrıca Gantz’ın, İsrail’in önceliğinin “ilhak” planı yerine Kovid-19 ile mücadele olması gerektiğini dile getirdiği ifade edildi. Jerusalem Post gazetesine konuşan ve isimleri açıklanmayan bazı ABD’li yetkililerin de İsrail’in “ilhak” planını 1 Temmuz’da uygulamayacağını söylediği belirtildi. Diğer yandan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, İsrail’in Batı Şeria’daki bazı bölgeleri ilhak planlarının “yasa dışı” olduğunu bildirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN