Hamside av yasağı uzatıldı

Hamside av yasağı uzatıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı'nca, iki defa kısmi olarak durdurulan ticari amaçlı hamsi avcılığına yönelik olan av yasağı uzatıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nca, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından hamsi avcılığı av yasağının 7 Şubat'a kadar uzatıldığı açıklandı.

İstanbul Boğazı’nın tamamı ile Karadeniz’de İstanbul’un Sarıyer ilçesi Kumköy Aslan Burnu’ndan Gürcistan sınırına kadar olan karasularda her türlü av aracı ile ticari amaçlı hamsi avcılığının durdurulmasına ilişkin kararın süresi 7 Şubat saat 00.00’a kadar uzatıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, ticari amaçlı hamsi avcılığını, 8 Ocak itibarıyla İstanbul Boğazı’nda ve Karadeniz’in büyük bir bölümünde durdurmuştu. Bu süre içinde Genel Müdürlük tarafından yürütülen araştırma, inceleme ve gözlemlerle başta bilim insanları olmak üzere, birçok balıkçı, balıkçılık örgütleri ve sektörün diğer paydaşlarıyla gerçekleştirilen istişareler sonucu yeniden bir değerlendirme yapıldı.

1-001.jpg

HAMSİLERİN BOYU UYGUN DEĞİL 

Bu değerlendirmeye göre, hamsi avcılığına kısıtlama getirilen karasularda bulunan hamsi popülasyonunda iyileşme gözlenmiş olsa da halen büyük bir bölümünün avlanabilir asgari boy uzunluğunun (9 cm) altında ve et veriminde sınırlı miktarda bir artış olduğu görüldü. Bu nedenle, İstanbul Boğazı’nın tamamı ile Karadeniz’de İstanbul’un Sarıyer ilçesi Kumköy Aslan Burnu’ndan Gürcistan sınırına kadar olan karasularda her türlü av aracı ile ticari amaçlı hamsi avcılığının durdurulma kararının süresi 7 Şubat saat 00.00’a kadar uzatıldı. Bu süre içinde kısıtlama bölgesindeki hamsiler, ekipler tarafından devamlı olarak takip edilerek, söz konusu karasularda iri bireylerden oluşan yeni hamsi sürülerinin girmesi durumunda getirilen kurallar yeniden değerlendirilecek.

2.jpg

TÜRKİYE'DE İLK KEZ BALIK SEZONUNDA YASAK UYGULANIYOR

Balık sezonu içinde bir av yasağı gelmesi Türkiye'de ilk kez olurken durum denizlerin ekolojik dengesinin nasıl bozulduğu konusunda da ip uçları veriyor.  Fakat kimi avcılar Türkiye'deki yasak boyunca Karadeniz'de başka ülkelerin kıyılarında avlanıp iş yapmaya devam ediyor. Bu durum yasakları anlamsızlaştırırken denizlerin kendi dengesine ise büyük zarar veriyor. 

4.jpg

HAMSİ YASAĞI NEDEN UZATILIYOR? YASAĞIN AMACI NE? 

En başta bilinçsiz avlanmadan dolayı Karadeniz'deki Türkiye karasularının büyük bölümünde hamsi avlamak yasak. 

Türkiye balıkçılığında problemler uzun yıllardır sektör temsilcileri tarafından tartışılıyor. Endüstriyel balıkçılığın sürekli büyümesi ve denizlerde yarattığı av baskısı balık popülasyonlarını etkiliyor.

7.jpg

İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesinden Dr. Taner Yıldız, aşırı avlanmanın etkisine dikkat çekiyor: “Geçmiş yıllarda yapılan hataların sonuçlarını görüyoruz. Aşırı avcılık balıklarda ortalama boyun düşmesine de neden oluyor. Bunun bilimsel kanıtları da var” diyor.

Yıldız'a göre bir diğer sebep ise hamsinin beslendiği türlerdeki olası değişiklikler. Yıldız, Karadeniz ekosistemindeki değişikliklerin de balıkçılığı etkilediğini söylüyor. Bakanlığın hamsi boylarının çok küçük olduğunu tespit etmesi sonucu böyle bir karar aldığını belirten Yıldız’a göre bir başka sorun ise iklim krizi.

3.jpg

‘HAMSİ BAŞKA BALIKLAR İÇİN DE ÖNEMLİ’

Su altına ilişkin belgeseller de çeken Deniz Biyoloğu Mert Gökalp Türkiye'de avcılığı yapılan balıkların yüzde 60 civarında hamsi olduğunu aktarırken, denizlerdeki hamsi miktarının denizlerde yaşayan diğer canlılar için de önemli olduğunu çünkü hamsinin başka balıklar için de önemli bir besin kaynağı olduğunu söylüyor.

Karadeniz'in ekolojik dengesinin son yıllarda çok fazla müdahaleye maruz kaldığını ifade eden Gökalp, Hidro Elektrik Santralları'nın (HES) derelerin denizlere düzgün akmasını engellediğini de aktarıyor.

Hamsi popülasyonunun azalmasına sebep olan birçok faktör olduğunu belirten Gökalp, av baskısı, iklim değişikliği, hamsiye yeterince besin gelmemesi ve sıcaklıkların artması ile hamsinin kuzeye göçmesi gibi detaylara dikkat çekip hangisinin ne kadar etkili olduğunu anlamak için bilimsel çalışmalara ihtiyaç olduğunu kaydediyor.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN