İstanbul'un depreme en dayanıklı ve en riskli ilçeleri

İstanbul'un depreme en dayanıklı ve en riskli ilçeleri

İstanbul'un deprem röntgeni yeniden çekildi. İBB ile Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü'nün ortak çalışması sonucu 39 ilçenin deprem haritası güncellendi. İşte İstanbul'da deprem riski olan ilçeler ve güncel harita...

Kandilli Rasathanesi ile birlikte hazırlanan ve İstanbul'un 39 ilçesi için ayrı ayrı yayınlanan 'İstanbul İli Olası Deprem Kayıp Tahminlerinin Güncellenmesi Projesi' kamuoyunda büyük ilgi gördü. Bulunduğunuz ilçenin güncel deprem riski haritasını görmek için, sayfamızın devamında yer alan linke tıklayabilir, PDF dosyasını cihazınıza indirip inceleyebilirsiniz.

İSTANBUL'UN DEPREME EN DAYANIKLI İLÇELERİ HANGİSİ?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü iş birliğiyle 'İstanbul İli Olası Deprem Kayıp Tahminlerinin Güncellenmesi Projesi-2019' hayata geçirildi.

Deprem tehlikesi ve riskleri, güncel bilimsel analiz yöntemleri, mevcut üst yapı ve alt yapı envanter bilgileri kullanılarak yeniden ele alındı. Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü, bu projenin çıktılarını özelleştirdi.

İlçelere özel olarak analizler ve haritalamalar yapılarak, İstanbul'un 39 ilçesi için 'İlçe Olası Deprem Kayıp Tahmini Kitapçıkları' üretildi. Kitapçıklarda, olası bir depremde yaşanacak bina hasarları, can kaybı ve yaralanmalar, altyapı hasarları ve geçici barınma ihtiyacına ilişkin bilgiler yer aldı.

Bu bilgilere göre, İstanbul'da olası bir depremde 100 binlerce bina orta ve üstü hasar görecek.

MAHALLENİZDEKİ DEPREM RİSKİ İÇİN TIKLAYIN

2020-10-31-112729.jpg

İSTANBUL'DA EN ÇOK DEPREM RİSKİ OLAN İLÇELER HANGİSİ?

Çalışma sayesinde, her bir ilçeye özgün sorunlar teşhis edildi. İstanbul genelinde etkili olabilecek yıkıcı bir depremin, ilçelerde neden olabileceği hasarlar ve kayıpların boyutları ortaya konuldu.

Kitapçıklarda, ilçelere ait genel bilgiler ile bina, altyapı, nüfus bilgileri, üretilen analizler ve senaryo depremler neticesinde hesaplanan kuvvetli yer hareketi parametreleri baz alınarak hesaplanan olası hasarlı bina sayısı, olası can kaybı ve yaralı sayısı ile bunların mekansal dağılımları; doğal gaz, içme suyu ve atık su şebekelerinde oluşması muhtemel hasarlar ve geçici barınma ihtiyacı bilgileri yer aldı.

39 ilçenin güncel bilgileri, depremzemin.ibb.istanbul/guncelcalismalarimiz internet sitesi üzerinden kamuoyunun bilgisine sunuldu.

İSTANBUL'DA HANGİ İLÇEDE KAÇ BİNA YIKILACAK?

Kitapçıklarda, olası bir İstanbul depreminde ortaya çıkacak bina hasarları ve geçici barınma ihtiyaçlarının büyüklüğü dikkat çekti.

Arnavutköy'de 2 bin, Ataşehir'de 3 bin, Bağcılar'da 10 bin, Bakırköy'de 6 bin, Beyoğlu'nda 4 bin 200, Büyükçekmece'de 9 bin, Çatalca'da 2 bin, Esenler'de 5 bin, Fatih'te 15 bin, Kâğıthane'de 2 bin, Kartal'da 4 bin, Küçükçekmece'de 13 bin, Sancaktepe'de 3 bin, Silivri'de 9 bin, Sultanbeyli'de 45 bin, Tuzla'da 7 bin, Üsküdar'da 4 bin yapıda orta ve üstü hasar meydana gelmesi bekleniyor.

BARINMA İHTİYACI ORTAYA ÇIKACAK

Avcılar'da 35 bin, Başakşehir'de 13 bin 500, Beylikdüzü'nde 27 bin, Çekmeköy'de 4 bin, Esenyurt'ta 67 bin 410, Gaziosmanpaşa'da 14 bin, Kadıköy'de 17 bin, Maltepe'de 20 bin, Pendik'te 28 bin, Ümraniye'de 16 bin, Sarıyer'de 6 bin 600, Sultangazi'de 10 bin, Şile'de 900, Zeytinburnu'nda 31 bin hane için, geçici barınma ihtiyacı ortaya çıkacak.

BİNALAR 20 VE 40 YAŞ ÜSTÜNDE

Yapıların Bahçelievler'de yüzde 83'ü, Bayrampaşa'da yüzde 91'i, Beykoz'da üçte ikisi, Güngören'de yüzde 90'ı, Şişli'de yüzde 92'si 20 ve üstü; Beşiktaş'ta yaklaşık yarısı, Adalar'da yarıdan fazlası, Eyüp'te ise üçte biri 40 ve üstü yaşta bulunuyor.

ANLIK TÜRKİYE DEPREM HARİTASI İÇİN TIKLAYIN

İLÇELERE GÖRE DEPREM RİSK DURUMU

İstanbul'da gece saatlerinde yaşanacak 7.5 büyüklüğündeki bir deprem simülasyonu üzerinden hazırlanan kapsamlı çalışmada, bina hasarları ve can kaybına ilişkin bilgilerin yer almasının yanında yüksek riskli ilçeler olarak Avcılar, Fatih, Zeytinburnu, Esenler, Küçükçekmece, Tuzla ve Beylikdüzü işaret ediliyor.

ZEYTİNBURNU RİSKLİ

Olası büyük depremde en riskli ilçelerden bir olarak gösterilen Zeytinburnu'nda ise 7.5 büyüklüğündeki bir depremde, 668'ün üzerinde can kaybı olacağı, yaklaşık 374 kişinin ağır yaralanacağı, bin 767 kişinin de hastanede tedavi görmek durumunda kalacağına dikkat çekiliyor.

Mahalle bazında en çok ölümlerin yaşanacağı yerler ise Sümer, Çırpıcı, Nuripaşa, Veliefendi, Telsiz Mahallesi olarak sıralanıyor. Sadece Telsiz Mahallesi'nde 100'ün vatandaşın hayatını yitireceği, binaların yüzde 40'ının hafif, yüzde 24'ünün orta, yüzde 6'sının ağır ve yüzde 3'ünün de çok ağır hasar göreceği öne sürülüyor. Kitapçıkta, yaklaşık 5 bin 334 binanın da orta ve üstü seviyede hasar göreceği tahmin edilirken, büyük deprem sonrası yaklaşık 93 bin 90 kişinin acil barınma ihtiyacını ortaya çıkacağı vurgulanıyor.

FATİH'TE BİNALARIN YÜZDE 72'Sİ HASAR GÖRECEK

İBB'nin hazırladığı kitapçığa göre gece saatlerinde 7.5 büyüklüğünde deprem meydana gelmesi durumunda, Fatih ilçesindeki binaların yüzde 36'sının hafif, yüzde 23'ünün orta, yüzde 8'inin ağır ve yüzde 5'inin de çok ağır hasar göreceği ifade ediliyor.

Simülasyona göre Fatih genelinde bin 484'ün üzerinde can kaybı olacağı, yaklaşık 985 kişinin ağır yaralanacağı ve 3 bin 897 kişinin de hastane şartlarında tedavi göreceği vurgulanıyor. İlçede büyük deprem sonrası 140 bin 352 kişinin acil barınma ihtiyacının ortaya çıkacağına da dikkat çekilirken, Hırka-i Şerif Mahallesi'nde 83, Akşemsettin'de 67, Ayvansaray'da 56, Kocamustafapaşa'da 120, Mevlanakapı'da 84, Şehremeni'de 76, Seyid Ömer'de 91 ve Yedikule Mahallesi'nde ise 118 ölümün gerçekleşeceği aktarılıyor.

İstanbul'da riskli bölgeler olarak görülen diğer ilçelerdeki durum ise sayısal veriler üzerinden şöyle yer alıyor:

SİLİVRİ

Binaların yüzde 24'ü hafif, yüzde 14'ü orta, yüzde 3'ü ağır ve yüzde 1'i çok ağır hasar görecek. İlçede en az 58 vatandaş yaşamını yitirirken, yaklaşık 27 kişi den ağır yaralanacak.

BAKIRKÖY

Binaların yüzde 33'ü hafif, yüzde 28'i orta, yüzde 11'i ağır ve yüzde 7'si çok ağır hasar görecek. Ölü sayısının bin 46'dan fazla olacağının altı çiziliyor.

KÜÇÜKÇEKMECE

İlçedeki binaların yüzde 34'ü hafif, yüzde 22'si orta, yüzde 7'si ağır ve yüzde 3'ünün çok ağır hasar görmesi bekleniyor. 12 bin 844 binanın orta ve üstü seviyede hasar göreceği tahmin edilirken, 218 bin kişinin barınma ihtiyacı doğacağı, bin 500'den fazla vatandaşın yaşamını yitireceği ifade ediliyor.

TUZLA

İlçedeki binaların ortalama yüzde 5'inin ağır, yüzde 2'sinin çok ağır hasar görmesi beklenirken, yaklaşık 7 bin 126 binanın orta ve üstü seviyede hasar göreceği tahmin ediliyor.

Tuzla'da ortalama 268 can kaybı meydana gelebileceği, yaklaşık 169 kişinin ağır yaralanacağı ve 808 kişinin de hastane şartlarında tedavi görmesi gerekebileceği raporda dikkat çeken bölümleri oluşturuyor. 64 bin 251 kişinin acil barınma ihtiyacı olması bekleniyor.

ESENLER

Esenler'deki 4 bin 942 binanın orta ve üstü seviyede hasar göreceği tahmin ediliyor. 93 bin 813 kişinin acil barınma ihtiyacı olacağına dikkat çekilirken, 638 kişinin vefat edeceği, en çok ölümün ise Nine Hatun Mahallesi'nde yaşanacağı aktarılıyor.

BEYLİKDÜZÜ

İlçe genelinde 527'den fazla can kaybı meydana gelebileceği, yaklaşık 276 kişinin ağır yaralanacağı tahmin edilirken, İSKİ içme suyu şebekesinin 32 noktasında, atık su şebekesinde ise 72 noktada onarım ihtiyacının oluşacağı vurgulanıyor.

2020-10-31-110457-001.jpg

KANDİLLİ SON DEPREMLER İÇİN TIKLAYIN

AFAD SON DEPREMLER İÇİN TIKLAYIN

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN