İstanbul’da tapuya da virüs bulaştı

İstanbul’da tapuya da virüs bulaştı

Salgın etkisinin en olumsuz etki yarattığı sektörlerden biri konut oldu. İstanbul’da nisanda konut satışları mart ayına göre yüzde 69.2, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 64.4 azaldı. Avrupa’da Sarıyer, Anadolu’da ise Kadıköy en fazla kayıp yaşayan ilçelerin başında yer aldı. Koronovirüs endişesi yabancıların da frene basmasına yol açtı. İstanbul’da yabancılara yapılan konut satışları bir yıl içinde yüzde 79 geriledi.

DENİZHAN ERKOÇ- KARAR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul İstatistik Ofisi, İstanbul’a ilişkin konut piyasalarının değerlendirildiği Mayıs 2020 Konut Piyasası İstanbul Ekonomi Bülteni’ni yayınladı. İstanbul’da 2020 Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre konut satışları yüzde 64,4 azalarak 6 bin 113 oldu. Satışlar bir önceki aya göre bakıldığında ise yüzde 69,2 oranında gerileme gösterdi. Nisan ayında İstanbul’da 2 bin 22 sıfır konut, 4 bin 91 ikinci el konut satıldı. Nisan ayında geçen yıla göre konut satışlarındaki en yüksek azalış oranı yüzde 86,2 ile Sarıyer’de görüldü. Anadolu Yakası’nda ise yüzde 75,9 ile Kadıköy bu alanda zirveye oturdu. Covid 19 salgını sonrası satışların en fazla etkilendiği diğer ilçeler ise sırasıyla; Zeytinburnu, Beşiktaş, Avcılar, Şişli ve Bakırköy oldu. Satışların düşmesinin etkilerinin en az yaşandığı ilçeler ise Ümraniye ve Sultanbeyli olarak kaydedildi. İstanbul’da 2020 Mart ayında ortalama konut metrekare fiyatları bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 12, Şubat ayına göre ise yüzde 1,7 artarak 5 bin 221 TL olarak gerçekleşti. Aynı dönemde Türkiye genelinde de ortalama konut metrekare fiyatı artarak 3 bin 104 TL oldu. İstanbul’da Nisan ayında konut kredisi kullanılarak satın alınan konut sayısı ise 2 bin 452 olarak rakamlara yansıdı.

YABANCI ALIMLARI DA DÜŞÜŞ GÖSTERDİ

Nisan ayında Türkiye’de yabancılara yapılan konut satışlarının yüzde 47’si İstanbul’da gerçekleşti. İstanbul’da 2020 Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yabancılara yapılan konut satışlarında yüzde 79,7, bir önceki aya göre ise yüzde 75,3 azalma gerçekleşti. 2020 Mart ayında yabancılar İstanbul’dan bin 513 konut satın alırken, Nisan ayında satın alınan konut sayısı 374’e düştü.

KREDİDE MALİYET 4'TE 1 AZALDI

Son yıllarda yükseliş eğiliminde olan konut kredisi faiz oranları, Ağustos 2019’da kamu bankalarının başlattığı kampanyalarla düşüşe geçmişti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) art arda faiz indirimi sonrası özel bankalar da özellikle yeni yılla birlikte konut kredisinde oranları aylık bazda yüzde 1’in altına çekti. Konut kredi faizleri son bir yılda 850 baz puan gerilerken, 10 vadeli 200 bin lira kredi kullanan tüketicinin toplam ödeyeceği tutar da yüzde 27,4 azaldı. Mayıs 2019’da 10 yıl vadeli 200 bin liralık kredi kullanan ve aylık 3 bin 839 lira taksiti olan tüketici, toplamda 460 bin 636 lira ödeyecekti. Bu ay 10 yıl vadeli 200 bin lira kredi kullanan tüketicinin ise aylık taksit tutarı 2 bin 787 lira ve toplam ödenecek tutar 334 bin 415 lira oldu. Böylece son bir yıllık dönemde aylık taksit tutarında 1052 liralık ve toplamda 126 bin 221 liralık düşüş yaşanmış oldu.

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa da konut kredilerinde psikolojik sınırın yüzde 1 olduğunu belirterek, rakamlar bu oranın altına düşer düşmez ertelenen alımların harekete geçtiğini söyledi. Aşa, konut kredisi faiz oranlarının mayıs itibarıyla son yılların en düşük seviyelerini gördüklerini kaydederek, “Bazı özel bankalarda yüzde 0,76’ya kadar düşen oranlar mevcut. Bu oranlarla konut yatırımı yapmak gerçekten çok iyi fırsat sunuyor. Vatandaşlar da bunun farkında. Koronavirüse rağmen konuta talep azalsa da bitmedi” diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN