İstanbul’u özleyenlere ‘Bir Pera Masalı’

İstanbul’u özleyenlere ‘Bir Pera Masalı’

İstanbul’un ünü sınırları aşan semti Pera’daki 25 binanın 25 hikâyesi tek kitapta toplandı. Destek Yayınları tarafından yayımlanan kitap ‘Bir Pera Masalı’ ismi ile okuyucunun beğenisine sunuldu.

SALİHA SULTAN-KARAR

Kitapta Taksim Cumhuriyet Anıtı’ndan Ağa Camii’ne, Said Naum Paşa Konağı’ndan Çiçek Pasajına, Londra Oteli’nden Narmanlı Han’a ve İngiliz Karakolu’ndan Hamursuz Ekmek Fırını’na bir zamanlar Grand Rue de Pera ve Cadde-i Kebir olarak anılan İstiklal Caddesi’ndeki mekânlara ait hikâyeler yer alıyor. Kitap, pandemi sebebiyle evde kalan gezginleri içerdiği hikâyelerle zamanda ve Pera’nın sokaklarında yolculuğa çıkarıyor. ‘Bir Pera Masalı’ her gün binlerce insanın önünden geçip gittiği tarihi mekânlara; bilinenler dışında, o mekânda yaşanmış veya yaşanmış olabilecek kısa hikâyelerle yeni anlamlar yüklüyor. Gündelik hayata dair tarihsel fragmanlar niteliğindeki bu hikâyelerle; gezginlerin mekânlara daha farklı gözle bakması amaçlanmış. Fatma Berber, Sümeyra Teltik ve Selçuk Eracun tarafından hazırlanan kitap, önünden geçip gittiğimiz binaların, yapıların kültürel hafızamızdaki önemine dair bir hatırlatma yapıyor.

TARİHİN SIRADAN KAHRAMANLARI

Bir Pera Masalı’nın sayfalarında okuyucu, mekanlarla ilişkili ünlü isimlerin yanı sıra, geçmişte Pera’nın Arnavut kaldırımlarında yürümüş sıradan insanlarla da karşılaşıyor. Türkiye’nin ilk kadın heykeltıraşı Sabiha Ziya ile aynı kalabalıkta bulunan kahveci Kirkor; Ağa Camii Vakfı’nın 86 yaşındaki mütevellisi Ahmet Kemalettin Bey, Tokatlıyan Oteli’nin eski uşağı yeni sahibi Nazi hayranı Medovitch, 1870 büyük Beyoğlu yangınını Galatasay Lisesi’nin önünden çaresizce izlemek durumunda kalan London Standart gazetesi muhabiri kitapta yer alan isimlerden.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN